Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-11-2024 07:33

Ομιλία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πικής στην Τελετή Λήξης του «1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου – Ροή Ζωής»

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην τελετή λήξης του Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου, που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και άλλους φορείς από όλη την Κύπρο. Ενός φεστιβάλ που διοργανώθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά και αποδεικνύει την κοινωνική και περιβαλλοντική ενσυναίσθηση όλων όσοι έλαβαν μέρος καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Η Κυβέρνηση, με γνώμονα την ιδιαίτερη ευαισθησία της σε θέματα αειφορίας και περιβάλλοντος, αλλά και εγώ προσωπικά, χαιρετίζουμε με χαρά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Στην Κύπρο, η φύση και ο άνθρωπος, και ως εκ τούτου ο πολιτισμός, είναι αλληλένδετα από αρχαιοτάτων χρόνων. Το πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον, από τα βουνά, τα φαράγγια και τις παραλίες, σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς μας χώρους αποτελούν μια κληρονομιά που έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε. Ωστόσο, αυτή η κληρονομιά βρίσκεται υπό πίεση λόγω των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της αστικοποίησης και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Είναι καθήκον μας, λοιπόν, ως πολίτες και ως φορείς εξουσίας να αναλάβουμε δράση για την προστασία αυτής της κληρονομιάς.

Η αειφορία είναι μια λέξη που την ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Τι είναι όμως αειφορία; Είναι η διασφάλιση των σημερινών μας αναγκών χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι ουσιαστικά η διατήρηση της ισορροπίας τριών βασικών πυλώνων, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας. Αειφορία, λοιπόν, σήμερα δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά μια αναγκαιότητα.

Οι προκλήσεις που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πολλές:∙οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές αλλά και περιβαλλοντικές. Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία όλων μας, της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτών. Αυτό εξάλλου αποτελεί και βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής πολιτότητας.

Η Κυβέρνηση, με όραμα μια αειφόρο, πράσινη και καθαρή Κύπρο, με την εφαρμογή του Προγράμματος Διακυβέρνησης μέσα από ένα μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχεδιασμό, υιοθετεί τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Στη βάση αυτού του οράματος υλοποιεί πολιτικές, με απώτερο στόχο την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Εμβληματικές δράσεις όπως η δάσωση μη γεωργικής γης και η ανάπτυξη της ιδιωτικής δασοπονίας, η εφαρμογή Σχεδίων Αειφόρου Ανάπτυξης Δασικών Πάρκων, η διαχείριση του Δικτύου NATURA μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που περιλαμβάνει εκστρατείες ενημέρωσης, χαρτογράφηση οικοτόπων και έγκριση Σχεδίων Δράσης των οικοτόπων, η συμμετοχή τόσο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης καλών πρακτικών για προσαρμογή της δασοπονίας και της γεωργίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της Πράσινης Κοινότητας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Αλλά, η αειφορία δεν αφορά μόνο το περιβάλλον. Αφορά και την οικονομία και την κοινωνία. Μια βιώσιμη αειφόρος οικονομία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από πολιτικές που προωθούν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, και ευνοούν την κοινωνική ευημερία. Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης για τη Βιώσιμη Καινοτόμο Οικονομία έχει ως κεντρική πολιτική στόχευση τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Με δράσεις όπως η πράσινη φορολόγηση, με τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιούνται για αντισταθμιστικά μέτρα προς άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης στην εφαρμογή νέων μέτρων και σχεδίων ή/και την ενίσχυση υφιστάμενων για αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, ο Οδικός Χάρτης Μηδενικών Εκπομπών (Net Zero Cyprus) για απανθρακοποίηση της Κύπρου μέχρι το 2050 που θα καθορίσει τι πρέπει να γίνει για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η αύξηση της αξίας των υλικών, προϊόντων και άλλων πόρων στην οικονομία, καθώς και του χρόνου ζωής τους, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, εστιάζουμε στην επίτευξη του Οράματος 2035 για την Κύπρο ως έναν «ιδανικό τόπο, για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας».

Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι η ανάπτυξή μας είναι συμπεριληπτική. Οι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας χρειάζονται υποστήριξη και ευκαιρίες και έχουμε υποχρέωση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Και οι δύο τομείς αποτελούν την τροφή για την κοινωνία μας. Εκδηλώσεις όπως το Αειφόρο Φεστιβάλ Πεδιαίου, που συνδυάζουν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που εκτείνεται σε διάφορες περιοχές, δημιουργούν γέφυρες μεταξύ κοινοτήτων και προάγουν τη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή μας αποτελεί μια ένδειξη της δέσμευσής μας να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, που θα σέβεται και θα προστατεύει το μοναδικό μας οικοσύστημα και τις πολιτισμικές μας αξίες. Πολίτες με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση δίνουν ελπίδα για το αύριο, και μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για μια Κύπρο πιο πράσινη και ανθρώπινη.

Αγαπητοί μου,

Η πρόκληση της αειφορίας είναι τεράστια, αλλά η δύναμη της συλλογικότητας είναι μεγαλύτερη. Ας εργαστούμε, λοιπόν, όλοι για μια κοινωνία πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη και πιο πολιτισμένη. Η Κύπρος αξίζει το καλύτερο και μπορούμε να το πετύχουμε αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

(ΡΜ/ΜΣ/ΑΣ)