19-11-2024 11:25
Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα φυτευτική περίοδο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-AgrOassis
Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, για να εξαγγελθεί και επίσημα, η έναρξη της νέας φυτευτικής περιόδου του ευρωπαϊκού έργου LIFE-AgrOassis (2022-2026) με συντονιστή το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Ξεκινώντας από το 2023 και μέχρι το 2026, το έργο στοχεύει στη δημιουργία φυτοφρακτών σε περιοχές που κινδυνεύουν από ερημοποίηση.
Στο πλαίσιο του έργου έχουν φυτευτεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 3.000 βαθύρριζα και αρωματικά φυτά, χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο μέθοδο, στο φυτώριο του Τμήματος Δασών υπό την επιστημονική καθοδήγηση του KES Research Centre. Με τη μέθοδο αυτή, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μειώνονται οι ανάγκες άρδευσης και ενισχύεται η αντοχή των φυτών στην ξηρασία. Περισσότερα για αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο θα μάς παρουσιάσει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου δρ Δημήτρης Σαρρής, Διευθυντής του KES Research Center.
Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεση δράση και λήψη πρακτικών μέτρων προσαρμογής στις συνέπειές της. Η Κύπρος αντιμετωπίζει αυξανόμενα φαινόμενα ερημοποίησης, τα οποία επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, με αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην ανθεκτικότητα του εδάφους όσο και στη βιοποικιλότητα. Οι στοχευμένες δενδροφυτεύσεις και οι φυτοφράκτες που δημιουργούνται μέσω του έργου LIFE AgrOassis λειτουργούν προστατευτικά για το έδαφος, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τη βλάστηση, συγκρατώντας την υγρασία και μειώνοντας την εξάτμιση του νερού, γεγονός που είναι σημαντικό για την Κύπρο λόγω των συχνών ξηρών κλιματικών συνθήκων που παρατηρούνται.
Παράλληλα, η δημιουργία φυτοφρακτών αποτελεί πρακτική βιώσιμης χρήσης της γης, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις. Η ορθή διαχείριση της γης βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους, προστατεύει τους φυσικούς πόρους και ενισχύει τη γεωργική δραστηριότητα. Η επιλογή τοπικών, ιθαγενών φυτών, που είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες ξηρασίας της Κύπρου, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους και μειώνει τις ανάγκες άρδευσης.
Ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως το έργο Life AgrOassis διότι πρόκειται για καινοτόμο έργο που συνδυάζει την προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη βελτίωση των χρήσεων γης και της κλιματικής ανθεκτικότητας. Άλλωστε, η ανθεκτικότητα του εδάφους και η επέκταση των φυτεύσεων ενισχύουν σημαντικά τη διαδικασία απορρόφησης και αποθήκευσης θερμοκηπιακών αερίων. Αερίων όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και τα φθοριούχα αέρια, τα οποία εμφανίζονται φυσικά στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που συμβάλλει στη συσσώρευσή τους από την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό τομέα, την οικιακή θέρμανση, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αποψίλωση των δασών. Αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα να ενισχύεται και να μεταβάλλει το κλίμα του πλανήτη μας, οδηγώντας σε αλλαγές στα μοτίβα χιονόπτωσης και βροχοπτώσεων, αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και πλημμύρες.
Στοχεύοντας στην κλιματική ουδετερότητα έργα όπως το LIFE-AgrOassis συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη μείωσης των σχετικών ποσοστώσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Για να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα δεν αρκεί μόνο η μείωση των εκπομπών, αλλά και η επιτάχυνση επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των εκπομπών και της απορρόφησης αυτών μέσω φυσικών διαδικασιών.
Συγχαίρω όλους τους εταίρους του έργου για τα επιτεύγματα και την αφοσίωσή τους, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, τα Τμήματα Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Δασών, το KES Research Centre, το Ίδρυμα Λαόνα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, την Paradeisiotis Limited, τον Δήμο Σητείας και τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού Καρδίτσας.
Κλείνοντας, καλώ εταιρείες, φορείς, οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς να συμμετάσχουν στο έργο, ώστε να ενισχύσουμε από κοινού τις προσπάθειές μας για ένα ανθεκτικό περιβάλλον.
Ευχαριστώ.
(ΑΣΠ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα