Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2024 12:32

Πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε εκστρατεία καθαριότητας της Κύπρου

#WasteFreeCyprus – Εθελοντικές Δράσεις Καθαρισμού Σημείων Ήπιας Ρύπανσης 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Επίτροπο του Πολίτη και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού διοργανώνουν την Εκστρατεία Καθαρισμού Σημείων Ήπιας Ρύπανσης υπό τον τίτλο #WasteFreeCyprus.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν: 

  • Οι οργανωμένοι φορείς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα σωματεία.
  • Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Παράρτημα I. 

Τρόπος δήλωσης συμμετοχής

  • Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
  • Υποβολή πλάνου υλοποίησης και καταβολή παραστατικών θα γίνονται αποδεκτές από 4 Δεκεμβρίου 2024 μέχρι 18 Δεκεμβρίου 2024.
  • Εκπρόθεσμες υποβολές των πλάνων υλοποίησης και παραστατικών δεν θα γίνονται αποδεκτές.
  • Αποστολή στο: citizen@presidency.gov.cy 

Σημεία καθαριότητας:

Οι δράσεις καθαρισμού μπορούν να γίνουν στα ακόλουθα σημεία ή πλησίον αυτών:

  • σε εκδρομικούς χώρους,
  • σε πάρκα, παιδότοπους,
  • πλησίον εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεγάλων εμπορικών κέντρων, νοσοκομείων και οικισμών, και
  • κατά μήκος της ακτογραμμής. 

Φωτογραφίες δράσεων: Αποστέλλετε φωτογραφικό υλικό των δράσεων (λήψη φωτογραφιών πριν και μετά την καθαριότητα). Επισημαίνεται όπως στις φωτογραφίες δεν πρέπει να απεικονίζονται πρόσωπα τόσο ενηλίκων όσο και ανηλίκων. 

Παράρτημα Ι – Κριτήρια Επιλεξιμότητας για Συμμετοχή σε Δράσεις Καθαρισμού Σημείων Ήπιας Ρύπανσης – Εθελοντικού Χαρακτήρα 

Για τη συμμετοχή σε Δράσεις Καθαρισμού Σημείων Ήπιας Ρύπανσης – Εθελοντικού Χαρακτήρα οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: 

1. Νομική Υπόσταση

  • Ο οργανισμός πρέπει να είναι εγγεγραμμένο σωματείο σύμφωνα με τον Νόμο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμους του 2017 έως 2020 ή άλλη ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εδρεύει στην Κύπρο ή
  • Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Νόμο περί Εταιρειών Νόμο (ΚΕΦ.113) και να εδρεύει στην Κύπρο. 

2. Συμβατότητα με τη Νομοθεσία

  • Γνώση νομοθεσίας: Κατανόηση της σχετικής κυπριακής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση αποβλήτων.
  •  Πλάνο υλοποίησης: Παρουσίαση ενός λεπτομερούς πλάνου υλοποίησης που συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. 

3. Μη Κερδοσκοπικός Χαρακτήρας και Σκοπός

Ο οργανισμός πρέπει να έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα με στόχο την προώθηση δράσεων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πράσινες δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, αλλά να μην περιορίζονται στα εξής:

  • Θαλάσσιοι Καθαρισμοί: Καθαρισμοί παραθαλάσσιων και παράκτιων περιοχών για την αποκατάσταση των θαλάσσιων υδάτων και ακτών της Κύπρου.
  • Αστικοί Καθαρισμοί: Καθαρισμοί σε πόλεις και αστικά περιβάλλοντα, όπως προάστια και μεγάλες επαρχίες για την απομάκρυνση απορριμμάτων και την προστασία του αστικού τοπίου.
  • Ορεινοί και Ημιορεινοί Καθαρισμοί: Καθαρισμοί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Διατήρησης της Φύσης και της Άγριας Ζωής (Ν.153(I)/2003).
  • Αγροτικοί Καθαρισμοί: Καθαρισμοί σε αγροτικές περιοχές με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής καθαριότητας και την προστασία του τοπίου.
  • Ειδικοί Καθαρισμοί: Καθαρισμοί σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ποτάμια, αλυκές και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές (π.χ. απόκρημνες τοποθεσίες). 

4. Παγκύπρια Δράση – Γεωγραφική Κάλυψη

Ο οργανισμός πρέπει να έχει εμβέλεια σε επαρχιακό τουλάχιστον επίπεδο, πραγματοποιώντας δράσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και σε περιοχές, στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Συνεργασία με τοπικούς και δημόσιους φορείς για την επίτευξη κοινών περιβαλλοντικών στόχων.
  • Ενεργό συμμετοχή πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας με έμφαση στον εθελοντισμό και τη συμβολή στην κοινότητα.
  • Εμπλοκή παιδιών και εφήβων με στόχο την εκπαίδευση στην πράσινη οικονομία και τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Συμμετοχή ευάλωτων ομάδων ή νέων με λιγότερες ευκαιρίες, στοχεύοντας την ενδυνάμωση και την ένταξή τους στην κοινωνική δράση.
  • Οι προτεινόμενες δράσεις πρέπει να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. 

5. Μετρήσιμα Αποτελέσματα και Λογοδοσία

Όλες οι δράσεις που θα υλοποιηθούν με τη χορηγία πρέπει να είναι μετρήσιμες. 

Επιπρόσθετα, κάθε οργανισμός θα πρέπει να δικαιολογήσει:

- Κόστος που θα απαιτηθεί για την κάλυψη αναγκών σε αναλώσιμα υλικά (γάντια μιας χρήσης, σακούλια κ.λπ.).

- Κόστος μεταφοράς των εθελοντών από και προς τα σημεία καθαρισμού.

- Κόστος συλλέκτη/μεταφορέα.

- Κόστος εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων.

- Έξοδα δημοσιότητας των δράσεων.

- Διοικητικά έξοδα (τα οποία να μην ξεπερνούν το 10% της χορηγίας).

- Όλα τα πιο πάνω παραστατικά θα πρέπει να υποβάλλονται στο citizen@presidency.gov.cy το αργότερο μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2024.

- Εκπρόθεσμες υποβολές των πλάνων υλοποίησης και παραστατικών δεν θα γίνονται αποδεκτές. 

6. Λογότυπα

Για σκοπούς δημοσιότητας και ενημέρωσης του κοινού, ο οργανισμός θα πρέπει να συνοδεύει όλα τα σχετικά έγγραφα των δράσεων που θα πραγματοποιήσει με τη σήμανση του λογότυπου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, καθώς και του λογότυπου της πρωτοβουλίας #WasteFreeCyprus. 

7. Χρόνια Δραστηριότητας

Ο οργανισμός πρέπει να είναι εγγεγραμμένος και να δραστηριοποιείται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν από την ημερομηνία του διαγωνισμού, με αποδεδειγμένη εμπειρία και επιτυχημένες δράσεις σε τομείς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. 

8. Συμμόρφωση με Εθνικές Νομοθεσίες 

Οι δράσεις του οργανισμού πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις σχετικές εθνικές νομοθεσίες που αφορούν το περιβάλλον, όπως ο Νόμος για τη Διαχείριση Αποβλήτων (Ν.185(Ι)/2011), καθώς και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος. 

9. Ενημέρωση

Για να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία καταβολής του ποσού και να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστερήσεων, ο οργανισμός θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα FIMAS.

(ΓΣ/ΕΑθ)