12-12-2024 21:26
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ
Είναι πάντα με χαρά που συμμετέχω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Φέτος είμαστε εδώ δέκα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και θεωρώ αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης εκτίμησης προς τη σημαντική δουλειά που παράγετε και το πως σάς προσεγγίζουμε ως ένα διαχρονικό εταίρο και συνεργάτη της Κυβέρνησης.
Η επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα μας διαδραματίζει, αναμφίβολα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων μας και του οράματός μας για την Κύπρο, όπως περιγράφεται και στο κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, που στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από μια ισχυρή, ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, μέσα από μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα.
Η πολιτική μας φιλοσοφία και η όλη προσέγγισή μας εδράζεται στην έντονή μας πεποίθηση ότι μια υγιής και ακμάζουσα επιχειρηματική κοινότητα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Εξάλλου, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η καινοτομία και η ενίσχυση της εξωστρέφειας τόσο της Πολιτείας όσο και των κυπριακών επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ανάμεσα σε άλλα, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την αύξηση των εξαγωγών, την παραγωγή καινοτόμων ανταγωνιστικών προϊόντων και την προσφορά διεθνώς, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Βασικό μέλημα, λοιπόν, της Κυβέρνησης μας είναι η δημιουργία των απαραίτητων εκείνων συνθηκών που θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρώτη και βασική προϋπόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ανθεκτικού στις εξωτερικές προκλήσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν συνεχώς. Η νέα κανονικότητα είναι αυτή που ζούμε, πρέπει να το αποδεχθούμε, δεν πρόκειται να βελτιωθούν τα πράγματα, η κανονικότητα μας είναι μια κανονικότητα με συνεχείς προκλήσεις. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχουν προκλήσεις, αλλά την ίδια στιγμή σε κάθε πρόκληση υπάρχει και η ευκαιρία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, φυσικά, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και ακριβώς αυτός είναι ο δρόμος, το τρίπτυχο που μόλις προανέφερα, ο δρόμος που πορευόμαστε από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.
Η υπεύθυνή μας προσέγγιση φέρνει αποτελέσματα, και η χώρα μας διανύει μια αξιοσημείωτη οικονομική πορεία. Το 2024, λόγω και των δικών σας προσπαθειών, προβλέπεται να επιτύχουμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με 3,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2%, από 3,5% πέρυσι. Η δημοσιονομική μας θέση είναι επίσης ισχυρή, με πλεόνασμα που φτάνει περίπου το 4%, ενώ την ίδια στιγμή πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2024, μειώνοντάς το στο 69% του ΑΕΠ της χώρας, με στόχο, που είμαι σίγουρος ότι θα τον πετύχουμε, να το μειώσουμε κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.
Ψήφος εμπιστοσύνης της οικονομικής μας πολιτικής αποτελούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, με τις πιο πρόσφατες από τους οίκους Fitch και Moody’s, που κατατάσσουν πλέον τη χώρα μας, μετά από 13 χρόνια, στην κατηγορία Α. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε τις κρίσιμες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον, στη γεωπολιτική σκηνή και τις συνέπειες που επιφέρουν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και αν δούμε τα οικονομικά δεδομένα ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, τα όσα έχω προαναφέρει σε καμία απολύτως περίπτωση –θέλω να το ξεκαθαρίσω– δεν μπορούν να συνοψιστούν στα όσα ισχυρίζονται κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, ότι στη χώρα μας απλώς ευημερούν οι αριθμοί. Η ανοδική πορεία της οικονομίας και οι συνεχείς αναβαθμίσεις μεταφράζονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, απτά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως:
Όλες οι πολιτικές μας εδράζονται στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τη χώρα, διασφαλίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας και τη θεμελίωση κυπριακών επιχειρήσεων, ανθεκτικών στις προκλήσεις του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας. Τη στήριξη της ΕΕ, πρώτα και πάνω από όλα, τόσο σε χρηματοδοτικούς πόρους όσο και σε τεχνογνωσία, καθώς και τις διεθνείς μας σχέσεις, την εξωτερική μας πολιτική, προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία συνεργασιών, να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, ως κράτος μέλος της ΕΕ, με ενισχυμένο λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών, λειτουργούμε σταθερά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας χωρίς τις όποιες αμφιταλαντεύσεις, επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές και οι στρατηγικές μας ευθυγραμμίζονται και με τους στόχους της ΕΕ. Η πρόσφατη Έκθεση Draghi, για παράδειγμα, η οποία εστιάζει στις προκλήσεις και τις προοπτικές για την οικονομία και τη διακυβέρνηση της Ευρώπης, κάτι που αφορά φυσικά και τη χώρα μας, επισημαίνει την ανάγκη για τολμηρές συλλογικές αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε και προωθούμε τη λήψη αποφασιστικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα συνεισφέρουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των όποιων πιέσεων του διεθνούς ανταγωνισμού, θα ενισχύσουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και την ίδια στιγμή θα διασφαλίσουν κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, την κοινωνική συνοχή.
Είναι σημαντικό, και έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε, η Ευρώπη να παραμείνει ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης, ικανός να προσελκύει επενδύσεις, να προωθεί την καινοτομία, ώστε να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και να διατηρεί υψηλά επίπεδα διαβίωσης για τους πολίτες της. Όπως γνωρίζετε, τον Ιανουάριο του 2026 η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε αυτό το πλαίσιο προετοιμαζόμαστε, για να συμβάλουμε ουσιαστικά στα όσα έχω προαναφέρει, και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών, για να γίνουμε σαφώς πιο ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις.
Σε εσωτερικό επίπεδο, προωθούμε σημαντικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν άμεσα και τις επιχειρήσεις. Για να αναφερθώ συγκεκριμένα, στις αρχές του 2025, οι εμπειρογνώμονες για τον φορολογικό μετασχηματισμό, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τις εισηγήσεις τους μέσα από διάλογο και μαζί σας, αλλά και αξιοποιώντας καλές πρακτικές άλλων χωρών, πάντα προσαρμοσμένες στα κυπριακά δεδομένα, θα παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης. Στόχος η απλοποίηση του ήδη ανταγωνιστικού φορολογικού μας συστήματος και η εισαγωγή κινήτρων για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων σε στοχευμένους τομείς εκεί που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς και η διευκόλυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Επιπρόσθετα, στόχος μας μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι να στηριχθούν και πιο ουσιαστικά οι κυπριακές επιχειρήσεις, γιατί έχουμε δει ότι σε κάποιες των περιπτώσεων δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Παράλληλα, πέραν της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που ξεκίνησε –και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσαμε και τη σύσταση της σχετικής διυπουργικής επιτροπής– προχωράμε με δράσεις που αφορούν τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Πέραν από τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος χαρακτηρίζεται πλέον από ψηλή κεφαλαιοποίηση και ισχυρή ρευστότητα και είναι σε θέση να παρέχει τη χρηματοδότηση που χρειάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις, και οι τράπεζες μας με τη σειρά τους θα πρέπει να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια, έχουμε δημιουργήσει και άλλα ευέλικτα εργαλεία, όπως το Κυπριακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Equity Fund, ειδικά με στόχευση στις καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ προχωράμε και στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Χρηματοδότησης για την παροχή ευνοϊκών δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα από την ίδια συλλογιστική, σημαντική είναι και η στήριξη, την οποία παρέχουμε στις επιχειρήσεις μέσα από σειρά σχεδίων, κινήτρων και χορηγιών, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ειδικότερα, εστιάζουμε στη μείωση του κόστους της ενέργειας, που είναι σήμερα ίσως η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, με σχέδια που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες αλλά και σχέδια που αφορούν την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία, αλλά και με σχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενεργειακής αναβάθμισης των μεγάλων επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, εγκρίναμε πριν από μερικές βδομάδες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο σχέδιο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος μας, που είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, είναι να μειωθούν οι αποκοπές πράσινης ενέργειας, έτσι ώστε να αξιοποιούμε στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό την ηλιοφάνεια της χώρας μας, να ενισχυθεί η σταθερότητα του δικτύου και των υποδομών συμβατικής παραγωγής και, βεβαίως, να αυξηθεί το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας. Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, εντός του 2025, θα συμβάλει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα του τομέα της ενέργειας και, συνεπακόλουθα, στη μείωση του κόστους ενέργειας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερά μας στοιχήματα σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε.
Ξέρω πολύ καλά και αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα της εξεύρεσης του κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις σας και τις ανησυχίες που ίσως σάς προκαλούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία. Ήδη, προχωράμε στην αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπών, ώστε να αρχίσουμε την υλοποίησή της στις αρχές του χρόνου με στόχο την αποτελεσματική στόχευση στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων μας και της αγοράς εργασίας και της προσφοράς που υπάρχει πρώτα από το δυναμικό της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο, και βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με το Βιετνάμ και την Ινδία για υπογραφή ανάλογης σχετικής συμφωνίας για εξασφάλιση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού μέσω διακρατικών συμφωνιών, εκεί και όπου δεν υπάρχει η προσφορά στην κυπριακή αγορά. Να σάς ενημερώσω ότι το θέμα συζητήθηκε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη Διακυβερνητική Σύνοδο με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Λευκωσία. Αποφασίσαμε όπως προωθήσουμε από κοινού ενέργειες για την επάρκεια σε προσωπικό της αγοράς εργασίας των χωρών μας.
Μια σημαντική προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας αποτελεί και η μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι στο οποίο και εσείς και το σύνολο του κυπριακού λαού πάντα δικαίως επισημαίνετε. Η μόνιμη λύση σε αυτήν τη διαχρονική στρέβλωση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κράτους και πολιτών/επιχειρήσεων. Κύριες δράσεις περιλαμβάνουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δημόσιων Υπηρεσιών μέσα από την πύλη gov.cy, διαδικτυακές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων, τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και την εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κυβερνητικών συστημάτων.
Μια εμβληματική μας πρωτοβουλία, το έργο Ψηφιακός Πολίτης που τέθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από μια εβδομάδα, και παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, επιτρέπει πλέον στους πολίτες, στην πλήρη ανάπτυξή του, άμεση πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα κυβερνητικών υπηρεσιών απευθείας από την τηλεφωνική τους συσκευή. Και χαίρομαι γιατί σε λιγότερο από μια βδομάδα έχουμε πέραν των δέκα χιλιάδων συμπολιτών μας να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σήμερα ο «Ψηφιακός Πολίτης» επιτρέπει στον πολίτη να δημιουργήσει και να διατηρεί σε ψηφιακή μορφή επίσημα έγγραφα, πλήρως ισάξια με τα έντυπα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είμαστε σε συζητήσεις, σε πρώτο στάδιο με την Ελληνική Κυβέρνηση, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται και εκτός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα προσθέτουμε συνεχώς νέες υπηρεσίες και έγγραφα στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Στο πλαίσιο της απλοποίησης του διοικητικού άχθους, που επισημαίνεται και ως ευρωπαϊκή παθογένεια στην έκθεση Draghi, προχωρήσαμε επίσης την περασμένη εβδομάδα στην ταχεία αδειοδότηση και για τις άδειες οικοδομής κατ’ αναλογία της διαδικασίας ταχείας πολεοδομικής αδειοδότησης, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη Ιανουαρίου 2025 και θα σημαίνει στην πράξη τη δυνατότητα έκδοσης άδειας οικοδομής εντός 20 ημερών κατά μέγιστο, για μέχρι δυο οικιστικές μονάδες. Συνεπώς, για έργα χαμηλού ρίσκου, η εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, πολεοδομική και οικοδομική, επιταχύνεται, με την άμεση εμπλοκή των μελετητών κάθε έργου. Αυτή η «αυτοματοποίηση» της αδειοδότησης των αναπτύξεων χαμηλού ρίσκου, μέχρι δυο οικιστικές μονάδες, αποτελεί και τη μεγαλύτερη καινοτομία των τελευταίων ετών, στον κατασκευαστικό τομέα.
Τα όσα προανέφερα είναι μόνο η αρχή. Η Κύπρος αλλάζει και γυρίζει σελίδα στην ψηφιακή εποχή, στην απλοποίηση των διαδικασιών, στο καθετί που αγγίζει, που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Στα θέματα που σάς ενδιαφέρουν άμεσα επεξεργαζόμαστε, με στόχο εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο του 2025, την απλοποίηση του συστήματος ελέγχου και αδειοδότησης και άλλων μορφών ανάπτυξης, με επέκταση της εφαρμογής του μέτρου ταχείας αδειοδότησης και σε αναπτύξεις όπως πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερισμάτων ή μέχρι 12 κατοικίες. Επίσης, αρχές Ιανουαρίου θα ανακοινώσουμε έναν μεγάλο αριθμό υπηρεσιών που θα ψηφιοποιηθούν εντός του 2025.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε και στο θέμα της αξιοπιστίας της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο. Σάς είχα αναφέρει πολλές φορές για την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε με μια διεθνή εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα και ξεκινά άμεσα η συνεργασία με διεθνή οίκο για τον σκοπό αυτό. Μέσα από αυτή την εκστρατεία θέλουμε να προβάλουμε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, και υλοποιούνται, για μηδενική ανοχή στα όποια φαινόμενα πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο εξωτερικός προσανατολισμός της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτος και αδιαμφισβήτητος. Για να αναφέρω ένα μόνο σχετικό παράδειγμα, τον Οκτώβριο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα της έναρξης της στενότερης θεσμοθετημένης συνεργασίας των δυο χωρών σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου της προσέλκυσης επενδύσεων. Σας καλώ και εσάς να αξιοποιήσετε πλήρως τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν.
Πρόσθετα, νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, της πρώτης διμερής επίσκεψης μετά από 53 χρόνια, συμφωνήσαμε την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεών μας σε μια σειρά τομέων, όπως οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, η ενέργεια και άλλα θέματα που θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες εξελίξεις την ερχόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου Στρατηγικού μας Διαλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.
Τον Ιούνιο του 2024, εγκαινιάσαμε με την επιχειρηματική κοινότητα, ως είχα υποσχεθεί, έναν θεσμικό διάλογο με στόχο να ακούσουμε απευθείας από τους επιχειρηματίες μας, εσάς δηλαδή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και τις εισηγήσεις σας σε όλο το φάσμα των τομέων της διακυβέρνησης. Να σάς θυμίσω ότι η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου. Ως αποτέλεσμα, προχωρήσαμε στη δημιουργία θεματικών ομάδων εργασίας με τους Υπουργούς για διάφορα επιμέρους θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι συζητήσεις αυτές ‒το συζητήσαμε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο‒ προχωρούν, ενώ για κάποιες θεματικές, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο προσεγγίζεται μέσα από μια ολιστική και ολοκληρωμένη πολιτική. Πρέπει να στοχεύσουμε σε τομείς με αυξημένη προστιθέμενη αξία και με προοπτική αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας. Και χαίρομαι γιατί σήμερα παρευρέθηκα στο διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας. Η αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας, πολύ λίγοι το γνωρίζουν, έχει τεράστια προοπτική, υπάρχουν 16 κυπριακές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή σε 37 διαφορετικά προγράμματα της ΕΕ σε ευρωπαϊκές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 435 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος μέχρι σήμερα και τη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για Κύπριους.
Όσοι είχαν την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη έκθεση θα έβλεπαν πόσα νεαρά παιδιά που σπούδασαν στο εξωτερικό δουλεύουν σε αυτές τις εταιρείες με μισθούς που είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για αυτό σήμερα ανακοινώθηκε μια σειρά από αποφάσεις. που έχουμε ήδη λάβει, προχωράμε με απώτερο στόχο η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας να ενισχυθεί και να μετατρέψουμε τη χώρα μας, και μπορούμε να το κάνουμε, από καταναλωτή αμυντικών προϊόντων σε παραγωγό με πολλαπλά οφέλη.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία πάντα με όλους εσάς, τους συνεργάτες μας, θα προχωρήσουμε και το αμέσως επόμενο διάστημα στην ετοιμασία μιας νέας επικαιροποιημένης και στοχευμένης Πολιτικής για την Ανταγωνιστικότητα και τη Διεθνοποίηση της Κυπριακής Βιομηχανίας, η οποία δεν θα αποτελεί απλώς ένα έγγραφο αναφοράς, αλλά έναν οδικό χάρτη με μετρήσιμα δεδομένα για την ενίσχυση της βιομηχανίας μας. Η πολιτική θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δείκτες απόδοσης για κάθε δράση που περιλαμβάνει, έτσι ώστε να αξιολογούνται συνεχώς και να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα των δράσεων και αναλόγως, εκεί και όπου χρειάζεται, να προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις.
Σε όλα αυτά, τα οποία έχω αναφέρει, η συνεργασία και συμπόρευση της Κυβέρνησης με την επιχειρηματική κοινότητα είναι επιβεβλημένη. Η από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων μάς καθιστά πιο δυνατούς, πιο ανθεκτικούς και πιο έτοιμους για τη δημιουργία συνθηκών μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και κοινωνίας, ικανής να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνησή μας έχει την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα, τον σχεδιασμό και τα εχέγγυα να δημιουργήσουμε ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις μας. Εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, για να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια οικονομία που θα αντέξει τις προκλήσεις και θα ακμάσει περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε ουσιαστικά, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Έχοντας ως δεδομένη τη δική σας συνεργασία και στήριξη είμαι σίγουρος ότι μαζί θα το πετύχουμε.
(ΡΜ/ΑΣ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
12-12-2024 15:16
Αυτά τα Χριστούγεννα, Πάμε Προεδρικό
12-12-2024 12:21
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα
12-12-2024 11:23
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τομέα της Άμυνας