Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2025 09:00

Ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων για την Παγκόσμια Hμέρα Τελωνείων 2025

Κάθε χρόνο, στις 26 Ιανουαρίου, η Τελωνειακή Κοινότητα εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τελωνείων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (ΠΟΤ) προωθεί ένα σύνθημα, με στόχο να ενθαρρύνει τα Μέλη να αναλογιστούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τα εργαλεία και τα πρότυπα που τους παρέχει ο ΠΟΤ και να τις μετατρέψουν σε συγκεκριμένες δράσεις που να προάγουν τη διευκόλυνση του εμπορίου, την επιβεβαίωση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Το φετινό σύνθημα έχει θέμα «Τα Τελωνεία Υλοποιούν τη Δέσμευσή τους για Αποτελεσματικότητα, Ασφάλεια και Ευημερία».

Σκοπός του είναι να τονίσει ότι οι δεσμεύσεις των Τελωνείων υπερβαίνουν την τυπική συμμόρφωση, απαιτώντας ενεργή εφαρμογή και συνεχή βελτίωση. Φέτος, καλούνται τα κράτη μέλη να επιδείξουν πρόοδο στους εξής τομείς:

1. Αποτελεσματικότητα

  • Εκσυγχρονισμός των τελωνειακών διαδικασιών: Ενεργή ψηφιοποίηση διαδικασιών, ανάπτυξη μηχανισμών αυτοματοποιημένης ανταλλαγής δεδομένων και ενίσχυση των συστημάτων της Ενιαίας Θυρίδας (Single Window), με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων.
  • Προώθηση λειτουργιών που βασίζονται σε δεδομένα και στη χρήση τεχνολογιών: Εφαρμογή μεθοδολογιών διαχείρισης κινδύνου που βασίζονται στην επιλεξιμότητα και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Χρησιμοποιώντας αναλύσεις μεγάλων δεδομένων (big data) για τον εντοπισμό των τάσεων, την πρόβλεψη των κινδύνων και τη βελτιστοποίηση της κατανομής των πόρων.
  • Αξιοποίηση μη παρεμβατικών εργαλείων επιθεώρησης και άλλου εξοπλισμού: Χρήση σύγχρονων μέσων όπως σαρωτές, μη επανδρωμένα συστήματα (drones, ρομπότ κ.λπ.), έξυπνες και φορητές συσκευές ανίχνευσης για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας, με σκοπό την απρόσκοπτη ροή του νόμιμου εμπορίου.
  • Βελτιστοποίηση εμπορικών διαδικασιών και συνεργασιών: Επαλήθευση προσχώρησης και συμμόρφωσης των κρατών μελών με τη Διεθνή Σύμβαση του Κιότο (RKC), εφαρμογή εργαλείων μέτρησης της απόδοσης, διασφάλιση της διαβούλευσης σε σχέση με τους μηχανισμούς αύξησης των δραστηριοτήτων επικοινωνίας. Οικοδόμηση συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη βελτιστοποίηση των μέτρων διευκόλυνσης και συμμόρφωσης του εμπορίου.

2. Ασφάλεια

  • Ενίσχυση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας: Πλήρης εφαρμογή του Πλαισίου Προτύπων SAFE και των συνοδευτικών εργαλείων του για τη Διασφάλιση και Διευκόλυνση του Παγκόσμιου Εμπορίου.
  • Αντιμετώπιση της διακίνησης παράνομων εμπορευμάτων: Εστίαση στην πρόληψη της διακίνησης απαγορευμένων εμπορευμάτων και καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των νόμιμων προϊόντων, όπως φορητά όπλα, χημικές πρόδρομες ουσίες και προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, στρατηγικών αγαθών και ραδιενεργών υλικών.
  • Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: Συνεργασία με Φορολογικές Αρχές, Μονάδες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και άλλες Υπηρεσίες για τον εντοπισμό εμπορικής τιμολογιακής απάτης και άλλων οικονομικών εγκλημάτων.
  • Ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων: Ανάπτυξη σχεδίων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών και απειλών στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των τελωνειακών λειτουργιών.

3. Ευημερία

  • Προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας: Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και κέντρα καινοτομίας για την υποστήριξη νέων επιχειρήσεων σχετικά με τις τελωνειακές απαιτήσεις και τα διαθέσιμα υποστηρικτικά προγράμματα με σκοπό να εισέλθουν στο διεθνές εμπόριο.
  • Εξασφάλιση της συλλογής και διαχείρισης εσόδων: Αναθεώρηση και ενίσχυση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης εσόδων με έμφαση στην εξασφάλιση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των τομέων που εργάζονται στις αξιολογήσεις των κινδύνων, καθώς και των τεχνικών και λογιστικών ελέγχων με στόχο να συμβαδίζουν με τις αλλαγές των εμπορικών πρακτικών.
  • Προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης: Εφαρμογή περιβαλλοντικά βιώσιμων τελωνειακών πρακτικών που συμβάλλουν στην πράσινη οικονομία βάσει κυβερνητικών πολιτικών, προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο αγαθών φιλικών προς το περιβάλλον και να προωθηθούν αλυσίδες εφοδιασμού με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα.
  • Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς: Εξασφάλιση τελωνειακών μέτρων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων και σε άλλες μορφές διαφορετικότητας.

(ΓΣ/ΑΣ)