26-01-2025 09:54
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο 40ο Συνέδριο της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων με θέμα: «1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο», χθες
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 40ο Συνέδριο της Παγκύπριας ΄Ενωσης Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ) με γενικό θέμα «1700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο», που πραγματοποιείται σε αυτόν τον ιστορικό χώρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.
Η εδώ παρουσία μου είναι και μια ένδειξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης του διττού ρόλου της θρησκευτικής εξουσίας και των λειτουργών της ως πνευματικών καθοδηγητών, αλλά και ως εμπνευστών των χριστιανικών και ηθικών αρχών αυτής.
Με την ευκαιρία αυτού του Συνεδρίου, μνημονεύεται και τιμάται η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία συγκλήθηκε υπό την Προεδρία του Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας, το 325 μ.Χ., για την αντιμετώπιση της αιρέσεως του Αρείου, όπου το ψεύδος και η πλάνη προσπάθησε να διαστρέψει την αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεως, της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι κτίσμα και όχι της αυτής θείας ουσίας του Θεού Πατρός, οπότε κλονιζόταν η σωτηριολογική βάση ανθρωπότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια του Σωτήρα και Λυτρωτή, Υιού και Λόγου του Θεού, Ιησού Χριστού, και γινόταν ανατροπή της προσκύνησης της Τριαδολογικής ουσίας της Αγίας Τριάδος, η οποία δημιούργησε τον κόσμο και της Τριάδος, η οποία φανερώθηκε, όπως πρόσφατα έψαλλε η εκκλησία μας κατά τη γιορτή των Θεοφανίων: «η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνηση».
Από την Αποστολική Σύνοδο του 48/49 μ.Χ. καθιερώθηκε το Συνοδικό Δημοκρατικό σύστημα διοίκησης της εκκλησίας στην Οικουμενική της Διάσταση, με τη σύναξη των Αποστόλων και των πρεσβυτέρων της Αρχέγονης εκκλησίας των Ιεροσολύμων να αποφανθούν, δια της χάριτος και του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, για την είσοδο των πρώτων μελών της στην εκκλησία άνευ περιτομής και να επέλθει η ειρήνευση των πρώτων Χριστιανών.
Ακριβώς στα ίχνη των Αποστόλων ακολούθησαν και οι επόμενες επτά Οικουμενικές Σύνοδοι, όπου αντιμετωπίστηκαν οι εμφανιζόμενες κατά καιρούς αιρετικές δοξασίες και διοικητικές εκτροπές. Έτσι, στην εκκλησία διαχρονικά, δια των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, της χάριτος και του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και της συνέσεως των Μεγάλων Πατέρων και Αγίων, οι οποίοι συμμετείχαν, αντιμετωπίζονταν όλα τα προβλήματα.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν από τα πρώτα μέρη που οι κάτοικοι της διδάχθηκαν, δέχθηκαν τον Χριστιανισμό, πρώτα από τους ανώνυμους Κυπρίους και Κυρηναίους το 34 μ.Χ. και αργότερα το 45/46 μ.Χ. με την ιεραποστολική δράση του Κύπριου Αποστόλου Βαρνάβα και του συνοδοιπόρου του Αποστόλου Παύλου με συνοδό τον Ιωάννη Μάρκο, ανιψιό του Βαρνάβα.
Γι’ αυτό ήταν εύλογο στα πρακτικά της Α’ Οικουμενικής Συνόδου να περιλαμβάνονται τα ονόματα των Επισκόπων Πάφου Κυρίλλου ή Κυριακού Σαλαμίνος Γελασίου και του πρωτοστατούντος στη Σύνοδο Επισκόπου Τριμυθούντος Αγίου Σπυρίδωνος.
Αγαπητοί σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που απόψε εκπροσωπώ, χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό ότι η Κύπρος μας αποτέλεσε τον τόπο της πρώτης αποστολικής περιοδείας με τη διδαχή του λόγου του Χριστού. Ο ιερός μας τόπος καθαγιάστηκε από ιερές προσευχές Αγίων, Αποστόλων, Οσίων, Ιερομαρτύρων, Ασκητών και μορφές μεγάλων Πατέρων της Χριστιανοσύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ας προβάλουμε καθημερινά μέσα από τις πράξεις και τις αξίες μας την ιστορική αυτή παρακαταθήκη, και ας πορευόμαστε με ειρήνη, ευσπλαχνία και σωφροσύνη σε όλον μας τον επίγειο βίο.
Με αυτά τα λίγα λόγια χαιρετίζω το παρόν Θεολογικό Συνέδριο και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.
(ΑΣ/ΓΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα