Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-02-2025 12:17

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας (Athens Digital Health Week), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27-31 Ιανουαρίου 2025 στην Αθήνα και διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου και από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α) της Ελλάδας. Η οργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των Yπουργών Yγείας της Κύπρου και της Ελλάδας και εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) DG-SANTE και τον Διευθυντή Ελλάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέσω της κορυφαίας εκδήλωσης δικτύωσης για την καινοτομία στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη, επιτεύχθηκε καθοριστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έμφαση στην ψηφιακή υγεία, στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν εμπειρίες και δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες. Στις εργασίες συμμετείχαν 440 επαγγελματίες υγείας, 28 ευρωπαϊκά έργα συνεργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Νορβηγίας, 13 οργανισμοί/φορείς και ομιλητές από 19 χώρες.

Την Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας εγκαινίασαν τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, με χαιρετισμούς ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) κ. Κωνσταντίνος Παττίχης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Μιχάλη Δαμιανό, και ο Πρόεδρος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός τόνισε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας για προώθηση επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, εστιάζοντας στην ενίσχυση και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων Υγείας της ΕΕ. Επιπλέον, όπως τόνισε, η ολοκλήρωση του έργου Κοινής Δράσης Xt-EHR (Extended EHR@EU Data Space for Primary Use) τον Απρίλιο του 2026, υπό τον συντονισμό της Κύπρου, θα αποτελέσει ένα βασικό ορόσημο για την Ευρώπη.

«Η χώρα μας, μέσω του έργου αυτού, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει, με την κοινοπραξία του έργου, τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του προτύπου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη σε όλα τα κράτη μέλη και την πρακτική υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS), που θα οδηγήσει στην σταδιακή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.»

Κατά την έναρξη των εργασιών στην κεντρική ομιλία της οργάνωσης με τίτλο «Κανονισμός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», ο Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης και συντονιστής της Κοινής Δράσης Xt-EHR κ. Χρίστος Ν. Σχίζας αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση του κανονισμού από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, με τα κράτη μέλη να καλούνται να τον ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι το 2027. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναλύθηκε η σημασία της εφαρμογής του κανονισμού για τον πολίτη, τον ασθενή, τον επαγγελματία υγείας, αλλά και για τις κεντρικές διοικήσεις των κρατών. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη προσαρμογής της βιομηχανίας των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των πολιτών στον EHDS που προϋποθέτει οργανωμένη στρατηγική επικοινωνίας, ώστε να κατανοήσουν πώς ωφελούνται από το νέο πλαίσιο για τη χρήση των δεδομένων υγείας. Όπως είπε ο Καθηγητής Σχίζας, τα οφέλη από τον Κανονισμό περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διασυνοριακής περίθαλψης, μείωση του κόστους και προαγωγή της πρόληψης.

«Έχει υπολογιστεί ότι ως αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ευρώπη.»

Στην Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας ήταν έντονη η παρουσία και η θεματολογία θεμάτων που αφορούν τους Πολίτες/Ασθενείς και τα δικαιώματά τους που απορρέουν μέσα από τον νέο Κανονισμό. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με ομιλίες και συζητήσεις με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου και του επίτιμου Προέδρου κ. Μάριου Κουλούμα και του μέλους κ. Ανδρέα Χριστοδούλου, Αντιπροέδρου της ΕΑΗΥ.

Στη συνεδρία για το ευρωπαϊκό έργο Xt-EHR που συντονίζει η Κύπρος μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, με προσκεκλημένους ομιλητές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκε η σημασία και οι ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος Κανονισμός για τα κράτη μέλη και τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και για τις προκλήσεις που θέτει. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και στη δημιουργία εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των δεδομένων τους για την επιτυχία στην πράξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας.

Παρουσιάστηκε επίσης από τον Καθηγητή Θεόδωρο Κυπριανού η πρόταση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο υγείας της Κύπρου που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και με τη συμμετοχή της ΟΣΑΚ και όλους του παρόχους υπηρεσιών υγείας. Πρόθεση της ΕΑΗΥ είναι να διαθέσει τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο για υιοθέτηση του από το ευρωπαϊκό έργο Xt-EHR ως βέλτιστη πρακτική.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ψηφιακής Υγείας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Κάρτα Εμβολιασμού (EUVAC), η οποία θα περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες MyHealth@EU ως αυτοτελές έγγραφο. Στο έργο αυτό συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες κράτη μέλη, και από την Κύπρο το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και το Κέντρο Αριστείας CYENS. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, επικυρωμένες από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, που αφορούν στο ιστορικό εμβολιασμού τους.

Παράλληλα, η Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας εστίασε στη βιομηχανία που αποτελεί κεντρικό παράγοντα του οικοσυστήματος της ψηφιακής υγείας και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εταιρείες πληροφορικής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων γύρω από τις τεχνολογίες Ιατρικής Απεικόνισης και συγκεκριμένα της διασυνοριακής ανταλλαγής αναφορών και δεδομένων απεικονιστικών εξετάσεων.

Το Εργαστήριο «EHDS Experimentation Lab» ήταν μια σειρά διαδραστικών συνεδριών με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό που απευθύνθηκε στους ενδιαφερόμενους με τεχνικό υπόβαθρο (προγραμματιστές, ειδικούς αρχιτεκτονικής συστημάτων) για έργα σε εξέλιξη που αφορούν στην υλοποίηση του Κανονισμού EHDS. Στις συνεδρίες εκπροσωπήθηκαν ευρωπαϊκά έργα όπως τα Gravitate-Health και xShare που έθεσαν το πλαίσιο, στο οποίο αλληλεπιδρούν με τον νέο Κανονισμό και με ποιους τρόπους συμβάλλει στην πρόοδό τους.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι υπό διαμόρφωση προδιαγραφές του ευρωπαϊκού μορφότυπου EEHRxF ενόψει της υιοθέτησης του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS). Το EEHRxF (European Electronic Health Record Exchange Format) είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ανταλλαγής Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Πρόκειται για ένα σύνολο προδιαγραφών που καθορίζει τον τρόπο, με τον οποίο τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μπορούν να ανταλλάσσονται με ασφάλεια και διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού μορφότυπου θα καθοριστεί και προταθεί από την Κοινή Δράση Xt-EHR, και αυτό αναμένετε να γίνει, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση που έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

(ΝΖ/ΓΣ)