Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-02-2025 15:20

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου προέβη σε δηλώσεις μετά την παρουσία της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας

Στην τελική ευθεία η ετοιμασία της νέας Νομοθεσίας για Άτομα με Αναπηρία 

Ενημέρωσα σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση για τα Άτομα με Αναπηρία της αποσύνδεσης των αναπηρικών επιδομάτων από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. 

Μία μεταρρύθμιση που μεταφράζεται σε εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση, αύξηση και επέκταση κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών, που ενισχύει σημαντικά και ενδυναμώνει έμπρακτα τους συμπολίτες μας με αναπηρίες. 

Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από τη νέα Νομοθεσία για Άτομα με Αναπηρία που επεξεργαζόμαστε νομοπαρασκευαστικά μαζί με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ). 

Η διαδικασία επεξεργασίας με την ΚΥΣΟΑ ολοκληρώνεται και το Νομοσχέδιο θα τεθεί ασφαλώς σε δημόσια διαβούλευση, για να κατατεθούν απόψεις από κάθε ενδιαφερόμενο. 

Το όλο θέμα αποτελεί εκ των προτεραιοτήτων αυτής της Κυβέρνησης και η νέα Νομοθεσία θα θέσει τις βάσεις, για να καλύψει κενά πολλών χρόνων, τα οποία υπάρχουν στη χώρα μας σε σχέση με τα Άτομα με Αναπηρία. 

Εξήγησα αναλυτικά στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, μεταξύ άλλων, και για τις νέες και ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες που θα ενταχθούν στον νέο Νόμο, οι οποίες θα αναβαθμίσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής υπηρεσίες: 

Τον Σύμβουλο Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων, ο οποίος θα οικοδομεί και θα διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης με το άτομο με αναπηρία, υποστηρίζοντάς τον να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πληροφορίες, για να λάβει τις σωστές αποφάσεις που τον αφορούν και που θα διασφαλίζουν το καλώς νοούμενο συμφέρον του ιδίου του ατόμου. 

Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή υποστήριξη, ενδυνάμωση, αυτονόμηση και κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου με αναπηρία. 

Θεωρούμε την υπηρεσία αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Λειτουργεί ήδη πιλοτικά με τρεις συμβούλους στην ΚΥΣΟΑ. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ως προς τον βαθμό ικανοποίησης των εξυπηρετουμένων και στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων προχωρούμε σε ευρύτερη πλέον κάλυψη. 

Εντάσσονται επίσης ο Εκπαιδευτής και ο Προσωπικός Βοηθός Εργασίας

Στόχος του Εκπαιδευτή είναι να διευρύνει τις ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης ή και της επαγγελματικής αποκατάστασης του ατόμου με αναπηρία, σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες, τα προσόντα, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του ατόμου και στηρίζοντας το στη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών. 

Παράλληλα, ο Προσωπικός Βοηθός Εργασίας υποστηρίζει, σε πλήρη βάση, το άτομο με αναπηρία στην εργασία του και στο εργασιακό του περιβάλλον, συνοδεύει το άτομο προς, κατά και από την εργασία του, υποστηρίζει και διευκολύνει στην άσκηση των καθηκόντων του και στην οργάνωση και υλοποίηση του εργασιακού του προγράμματος, αναγνωρίζει και εξοικειώνεται με κατάλληλες προσαρμογές στο εργασιακό περιβάλλον του ατόμου, υποστηρίζει την επικοινωνία και τη χρήση εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας και συμβάλλει στην ασφάλεια και υγεία του εργαζομένου. 

Άλλες υπηρεσίες αφορούν:

  • Τον Επαγγελματία Εργασιακής Ενσωμάτωσης,
  • Τον Κοινωνικό Συνοδό,
  • Τον Διερμηνέα Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας, και
  • Τον Πάροχο Προγράμματος Υπηρεσιών σε Κατοικία Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. 

Περιγραφή όλων των υπηρεσιών που εντάσσονται στη νομοθεσία θα σταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Επιπρόσθετα, αρκετές πρόνοιες της νέας Νομοθεσίας στοχεύουν –πέραν της ενίσχυσης οικονομικά ή με υπηρεσίες– και στη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και των οικογενειών τους. 

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μία από τις πολλές, για την οποία είμαι σε θέση σήμερα να πω ότι περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο. 

Πρόκειται για την πρόνοια που αφορά στην κατάργηση όλων των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με την επιλογή από το άτομο με αναπηρία του φροντιστή του. 

Για να γίνω πιο κατανοητή, θα αρθεί κάθε περιορισμός που υφίσταται αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη φροντίδα ενός Ατόμου με Αναπηρία από γονέα, αδελφό ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, ένα αίτημα που λαμβάνω συχνά από γονείς ή συγγενείς Ατόμων με Αναπηρία. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η θέσπιση της νέας, ενιαίας νομοθεσίας αποτελεί τομή στην ιστορία των αναπηρικών ζητημάτων, καθώς θα ενσωματώνει, θα συγκεντρώνει και θα ρυθμίζει ολοκληρωμένα όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες σε είδος και όλες τις κοινωνικές χρηματικές και άλλες παροχές για τα Άτομα με Αναπηρία. 

(ΓΣ/NZ)