Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2025 18:02

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στην 1η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλού Επιπέδου για διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς στις Βρυξέλλες

H Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη συνομολόγηση του Συμφώνου για τους Ωκεανούς (European Oceans Pact), πρωτοβουλία του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών της ΕΕ δρ Κώστα Καδή.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων πολιτικής για την υγεία, την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών της ΕΕ, στο πλαίσιο συμμετοχής της την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2025, στην 1η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλού Επιπέδου που συγκάλεσε ο αρμόδιος Επίτροπος για διαμόρφωση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν από την δρ Μαρία Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη. Παρόντες ήταν επίσης αρμόδιοι Υπουργοί από τη Δανία, την Πολωνία, οι οποίοι μαζί με την Κύπρο συνθέτουν το τρέχον Τρίο Προεδρίας της ΕΕ, αλλά και από τη Γαλλία, η οποία φιλοξενεί την 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3) τον ερχόμενο Ιούνιο στη Νίκαια. Ταυτόχρονα, στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν μέλη επιτροπών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα, διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, Γνωμοδοτικά Συμβούλια, Ιδρύματα, ΜΚΟ και από την ερευνητική κοινότητα.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί το σημείο εκκίνησης των «Διάλογων για την Αλιεία και τους Ωκεανούς» που θα ακολουθήσουν, πρωτοβουλία του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών, με στόχο τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς με συνεργατικό και περιεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι οι προτάσεις και οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών θα ληφθούν υπόψη.

Στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια του διαλόγου, η δρ Παναγιώτου, αφού επισήμανε τη στήριξη της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, τόνισε πως αυτό πρέπει να είναι φιλόδοξο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι παράκτιες κοινότητες. Προκλήσεις, όπως σημείωσε, που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής, της εισβολής εξωγενών ειδών, της μόλυνσης, αλλά και της παράνομης και λαθραίας αλιείας.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, υπογράμμισε, στόχος είναι να λειτουργεί ως εργαλείο αειφόρου ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και να δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργοδότησης και επιχειρηματικής καινοτομίας. Επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε προτάσεις και μέτρα που εστιάζουν:

  • στην προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της διαχείρισης των ωκεανών,
  • στην προώθηση της γαλάζιας οικονομίας για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σε τομείς όπως η υδατοκαλλιέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και ο παράκτιος τουρισμός,
  • στη δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου που διασφαλίζει ότι η θαλάσσια έρευνα και τα θαλάσσια δεδομένα μετατρέπονται αποτελεσματικά σε καινοτομία, προωθείται η ψηφιοποίηση και ενισχύονται δίκτυα ανταλλαγής γνώσεων,
  • στις προτεραιότητες για υποστήριξη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των παράκτιων κοινοτήτων.

Καταλήγοντας, η δρ Μαρία Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, ως νησί, υποστηρίζει πλήρως τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, δεσμεύεται να συνεργαστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό, ώστε να διασφαλίσει ότι το Σύμφωνο θα ανταποκρίνεται στο όραμά της ΕΕ για υγιείς ωκεανούς, αποτελεσματική διακυβέρνηση, βιώσιμες οικονομικές ευκαιρίες και ενισχυμένη κλιματική ανθεκτικότητα, προκειμένου οι ωκεανοί να επιφέρουν την ευημερία, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς (European Oceans Pact) αποτελεί μια κομβική πολιτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών, διασφαλίζοντας την υγεία, την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητά τους, προς όφελος των παράκτιων κοινοτήτων της ΕΕ.

(ΕΦυς/ΝΖ/AΣ)