Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2025 14:23

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρος Νικόδημου Δαμιανού στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου «Προγράμματα Ψηφιακής Εκπαίδευσης για Γυναίκες Αγροτικών και Απομακρυσμένων Περιοχών»

Καλημέρα και ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Παρουσιάζουμε σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που αγγίζει παράλληλα τρεις καίριες προτεραιότητες της Κυβέρνησης: α) την προώθηση μίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακής μετάβασης, β) τη στήριξη της υπαίθρου και τη δημιουργία ευκαιριών για τους κατοίκους αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, και γ) την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό πεδίο. Πρόκειται για τρεις αλληλένδετες πολιτικές και δράσεις που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε μια Κύπρο που αλλάζει, μια Κύπρο που μεταρρυθμίζεται.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό πυλώνα του οράματος για μία σύγχρονη κοινωνία, ενώ οι ψηφιακές δεξιότητες προϋπόθεση για την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση κάθε χώρας. Είναι, λοιπόν, ανάγκη όπως όλοι οι πολίτες κατέχουν έστω βασικές ψηφιακές δεξιότητες, για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Ως Κυβέρνηση, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση: έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σειρά ψηφιακών εργαλείων όπως η εφαρμογή Ψηφιακός Πολίτης, η ηλεκτρονική ταυτότητα, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Ψηφιακός Βοηθός, και νέες ψηφιακές υπηρεσίες στην αναβαθμισμένη κεντρική κυβερνητική πύλη gov.cy. Εστιάζουμε στη δημιουργία λύσεων που να είναι απλές, γρήγορες και εύκολες στη χρήση. Για να διασφαλίσουμε, όμως, ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα εργαλεία αυτά, όσο απλά και αν τα σχεδιάζουμε, θα πρέπει να επενδύσουμε αποφασιστικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην κοινωνία μας.

Το ψηφιακό χάσμα αγγίζει δύο βασικούς άξονες: τη συνδεσιμότητα και τις δεξιότητες. Ως προς τη συνδεσιμότητα, έχουμε κάνει ως Κύπρος σημαντικά βήματα μπροστά. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G, ενώ έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Cyta, ένα άκρως σημαντικό έργο επέκτασης των σταθερών δικτύων οπτικών ινών σε κάθε κατοικημένη περιοχή του νησιού. Το έργο αυτό αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2026, διευρύνοντας σημαντικά την πρόσβαση σε γρήγορο internet για όλους τους Κυπρίους, όπου κι αν διαμένουν.

Ο δεύτερος άξονας είναι οι ψηφιακές δεξιότητες. Εδώ είναι που ομολογουμένως έχουμε σημαντικό δρόμο να διανύσουμε. Είναι γι’ αυτόν τον σκοπό που €24 εκατομμύρια αφιερώνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε δράσεις για αναβάθμιση της ψηφιακής ικανότητας των πολιτών.

Σύμφωνα με το Women in Digital Scoreboard 2024, μόλις το 51% των γυναικών στην Κύπρο κατέχει έστω βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό βέβαια μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των αντρών που κυμαίνεται στο 49%. Εντούτοις, οι γυναίκες που απασχολούνται στον τομέα της πληροφορικής αποτελούν μόλις το 2% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ποσοστό λιγότερο από το 1/3 του αντίστοιχου των αντρών.

Οφείλουμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε πως το ψηφιακό χάσμα δεξιοτήτων είναι πιο εμφανές σε ευάλωτες και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι κάτοικοι αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, και ειδικότερα οι γυναίκες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα, στο οποίο επιδιώκουμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις.

Η δράση που ανακοινώνουμε σήμερα επιδιώκει ακριβώς να καταπολεμήσει τους διάφορους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου και που μειώνουν την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, και να τις εφοδιάσει με γνώση, αυτοπεποίθηση και νέες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να ενδυναμώσουν ή και να διευρύνουν την επαγγελματική τους ενασχόληση σε νέα πεδία, να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για επιχειρηματική δραστηριότητα, και να λάβουν μέρος πιο ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους. Παράλληλα, και μέσω της εξοικείωσης με την τεχνολογία που αναμένεται να επιτευχθεί, ενισχύεται και η ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν και να αξιοποιήσουν τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που αναπτύσσουμε ως Κυβέρνηση, αλλά και αυτά που οι διάφοροι οργανισμοί-εταίροι στην ψηφιακή οικονομία της χώρας μας, είτε αυτές είναι οι τράπεζες είτε οργανισμοί τηλεπικοινωνιών προσφέρουν, για να διευκολύνουν την καθημερινότητά όλων μας.

Για να διασφαλίσουμε αυτήν ακριβώς την παράμετρο, τον ουσιαστικό δηλαδή αντίκτυπο της δράσης, προτού προχωρήσουμε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα διενεργήσουμε, όπως έχει πει και η Επίτροπος, έρευνα για καταγραφή αναγκών, ούτως ώστε τα προγράμματα, στα οποία θα καταλήξουμε να προσφέρουμε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, δεδομένα και προσδοκίες των γυναικών των συγκεκριμένων περιοχών, στις οποίες στοχεύουμε.

Το ερωτηματολόγιο διερευνά όχι μόνο τις θεματικές ενότητες, στις οποίες μπορούν να προσφερθούν εκπαιδεύσεις, αλλά και παράγοντες όπως ο χρόνος και ο χώρος διεξαγωγής των προγραμμάτων, καθώς και η διαθεσιμότητα του απαραίτητου εξοπλισμού από πλευράς των συμμετεχόντων, ούτως ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε επιμέρους ενέργειες που θα κρίνουν την επιτυχία της πρωτοβουλίας. Με τον τρόπο αυτό, και προσφέροντας τα προγράμματα δωρεάν, πιστεύουμε πως θα επιτευχθεί και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις συμμετέχουσες, και συνεπακόλουθα, και μεγαλύτερος αντίκτυπος.

Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, η οποία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, και στην οποία συμβάλλουν διάφοροι αρμόδιοι φορείς: το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, το Υπουργείο Γεωργίας, οι Επιτρόποι Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Κέντρο Παραγωγικότητας και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συνεργασία.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες δεν είναι απλώς θεατές, αλλά ενεργά μέλη του ψηφιακού άλματος και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή διευκρινίσεις.

(ΑΑ/ΑΣ/ΜΣ)