Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2025 09:17

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων συμμετέχει στην 69η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), που διεξάγονται μεταξύ 10-21 Μαρτίου 2025, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η Επίτροπος ηγείται της εθνικής αντιπροσωπίας, στην οποία μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, η κα Χριστοδούλου παρέστη στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, κατά την οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα η Πολιτική Διακήρυξη με αφορμή την 30ή επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου.

Στο περιθώριο της συνόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Tρίο Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία πήραν μέρος η Υπουργός Ισότητας της Πολωνίας κα Katarzyna Kotula, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ισότητας των Φύλων της Δανίας, κ. Magnus Heunicke, και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων κας Hadja Lahbib.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε ο νέος οδικός χάρτης της ΕΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και η διακήρυξη του Τρίο για την ισότητα των φύλων, η οποία θα υπογραφεί τον Απρίλιο, στη Βαρσοβία.

Την Τρίτη, 11 Μαρτίου, η Επίτροπος συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν πρακτικές προώθησης της ισότητας των φύλων και εντοπίστηκαν κενά, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών. Η Επίτροπος σημείωσε πως η Ένωση στο σύνολό της μπορεί να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε, στην έδρα του ΟΗΕ, εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ελλάδας και της Κύπρου, το UN Women και η «Asociacion de Familias y Mujeres del Medio Rural (AFAMMER)», με τίτλο «30 χρόνια Πεκίνο: Η αποτελεσματική ηγεσία και επιχειρηματικότητα των γυναικών ως μοχλοί αλλαγής». Στην ομιλία της, η Επίτροπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα όχι μόνο προωθεί την προσωπική ανάπτυξη των ίδιων των γυναικών, αλλά ενισχύει την οικονομία και την κοινωνία. Ανέλυσε επίσης τα οφέλη της ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχής και της εκπροσώπησης σε κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τομέα των επιχειρήσεων.

Την Τετάρτη, 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της συνόδου, η κα Χριστοδούλου απηύθυνε δήλωση στη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου (ministerial segment), με θέμα την ενίσχυση θεσμών για θέματα ισότητας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεσμοθέτηση με νόμο του/της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του συμβουλευτικού ρόλου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων και στην προώθηση νόμου για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ εκδήλωση με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ιταλίας, υπό τον τίτλο «Καμιά άλλη! Ενίσχυση της πρόληψης και της προστασίας για τον τερματισμό των γυναικοκτονιών στην περιοχή του ΟΑΣΕ και πιο πέρα».

Στην παρέμβασή της, η Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νομοθετικό πλαίσιο όπου η γυναικοκτονία ορίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα, και στις συγκεκριμένες, πολυεπίπεδες δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Η κα Χριστοδούλου είχε επίσης συνάντηση με την Αιγύπτια Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γυναίκες κα Amal Amar, σε συνέχεια των διαβουλεύσεών τους κατά την επίσκεψη της Επιτρόπου στο Κάιρο, τον περασμένο μήνα.

(ΑΑ/ΑΣ/ΜΣ)