Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-12-2018 12:15

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά  που προσφωνώ την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας  αποτελεί ένα σημαντικό  γεγονός για τη λιμενική βιομηχανία της Κύπρου, αφού στο πλαίσιο της παρέχεται η δυνατότητα συνάντησης όλων των φορέων που ασχολούνται με τη λιμενική βιομηχανία, τη  ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές. 

To Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχοντας υπόψη τη σημαντική συνεισφορά των Λιμανιών μας στη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα αυτό, τον οποίο έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του.

Τα τελευταία χρόνια, η λιμενική βιομηχανία της Κύπρου βίωσε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, λόγω της εμπορικοποίησης των δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού, της συνεπακόλουθης  αναβάθμισης του εποπτικού και ρυθμιστικού  ρόλου της Αρχής Λιμένων Κύπρου και της γενικής αναδιοργάνωσης που αναπόφευκτα έχει προκύψει. Τα οφέλη είναι ήδη χειροπιαστά, και αυτά διαφαίνονται, ανάμεσα σε άλλα, μέσα από τα έσοδα για το κράτος, τους αυξημένους ρυθμούς εξυπηρέτησης πλοίων και φορτίων και τις συντονισμένες προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιέρας και τουρισμού.

Είναι κατανοητό από όλους ότι τέτοιου μεγέθους αλλαγές πιθανόν να συνοδεύονται από προβλήματα και δυσκολίες. Ως Υπουργείο  εργαζόμαστε συστηματικά ώστε τα τυχόν  προβλήματα και δυσκολίες που παρουσιάζονται  να αντιμετωπίζονται μέσα από  διάλογο και από κοινού προσπάθειες με όλους τους εμπλεκόμενους, έχοντας πάντα κατά νου το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της λιμενικής βιομηχανίας. Η συμβολή του Συνδέσμου σας στις προσπάθειες αυτές είναι σημαντική και  αναγνωρίζεται.    

Οι προσπάθειες του Κράτους για ανάπτυξη των λιμανιών μας  συνεχίζονται και μετά την εμπορικοποίηση του λιμένα Λεμεσού.  Ως γνωστό, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η προώθηση της ενιαίας ανάπτυξης της περιοχής λιμένα και μαρίνας Λάρνακας, ενώ παράλληλα προωθούνται και οι  σχεδιασμοί σε ότι αφορά το λιμάνι Βασιλικού. Επιπρόσθετα, αναζητούνται λύσεις σε ότι αφορά την καθιέρωση των λιμανιών μας ως διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου, καθώς  και για την επαύξηση του ρόλου τους ως κέντρων διακίνησης επιβατών και κρουαζιερόπλοιων, διατηρώντας παράλληλα την πιο αποδοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κυπριακού εμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων,  όπως, παραδείγματος χάριν, των δραστηριοτήτων που αφορούν την υποστήριξη του τομέα των υδρογονανθράκων.   Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι,  σε όλες τις προσπάθειές μας,   θα συνεχίσουμε να σας έχουμε υποστηρικτές, σύμμαχους και πολύτιμους συνεργάτες.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η διαχρονικά αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και της Αρχής Λιμένων Κύπρου, με τους φορείς της λιμενικής βιομηχανίας και τους κοινωνικούς εταίρους αποτέλεσε και θα αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία των στόχων του νευραλγικού για την οικονομία μας τομέα των λιμανιών.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να διαβιβάσω την εκτίμηση του υπουργείου για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε συμπαραστάτες στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή όπως η επόμενη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου γίνει στην αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, κάτω από συνθήκες ελευθερίας και χωρίς στρατεύματα κατοχής.

 * Την ομιλία εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών κ. Σταύρος Μιχαήλ

( ΔΚ )