Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2019 12:46

Χαιρετισμός Επ. Περιβάλλοντος στη βράβευση των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για οργανισμούς και επιχειρήσεις

Πράσινη πόλη ή κοινότητα δεν είναι μόνο αυτή που έχει τα περισσότερα πάρκα.

Πράσινη πόλη ή κοινότητα είναι αυτή που προωθώντας μια βιώσιμη και λειτουργική αστική ανάπτυξη στοχεύει στη συγχώνευση πολλαπλών αστικών εφαρμογών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση.

Το πράσινο όραμα σε συνδυασμό με ένα πακέτο χρηστικών λύσεων και τεχνολογικών εφαρμογών μπορεί να μεταμορφώσει μια απρόσωπη, γκρίζα πόλη, σε ένα βιώσιμο και «καθαρό» περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός της πόλης γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη θάλασσα, το βρόχινο νερό, την ηλιοφάνεια, τη βιοποικιλότητα, τα απόβλητα, με λίγα λόγια τους φυσικούς πόρους.

Η πόλη θερμαίνεται και ψύχεται από τον ήλιο ή τα σκουπίδια, τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα ή ενέργεια και οι κάτοικοι κινούνται με ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Μία πόλη που διαθέτει αποτελεσματική και οικολογική δημόσια συγκοινωνία, βιώσιμα σχεδιασμένους πνεύμονες πρασίνου, αξιοποιεί τη δύναμη της φύσης και οι πολίτες της είναι συμμέτοχοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεν αποτελεί πλέον ουτοπική φαντασίωση, αλλά ένα εφικτό υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Έρχομαι τώρα στις πράσινες επιχειρήσεις.

Πράσινη επιχείρηση δεν είναι αυτή που έχει τοποθετήσει στις στέγες της φωτοβολταικά.

Πράσινη επιχείρηση είναι αυτή που είναι έξυπνη και καινοτόμος σε επίπεδο σχεδιασμού και στρατηγικής. Που ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.

Που σχεδιάζει τις εγκαταστάσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με στόχο την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, τη βιωσιμότητα και την αύξηση της κερδοφορίας της σε βάθος χρόνου, με ευθύνη πάντα προς τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την κοινωνία, την οποία εκφράζει έμπρακτα μέσα από την εταιρική κοινωνική της ευθύνη.

Ποιο είναι όμως το κλειδί της επιτυχίας;

  • Οι πολίτες να νιώσουν και να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια υιοθέτησης και εφαρμογής του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.
  • Οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι φορείς να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα από τους πολίτες και να προχωρούν βήμα βήμα θέτοντας κοντινούς, υλοποιήσιμους στόχους.
  • Η  επένδυση στην παιδεία και την ενημέρωση.
  • Η  οικονομική στήριξη από το κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο των καινοτόμων πρωτοβουλιών όσο και των πρωτοβουλιών που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών. 

Επεξηγώντας με όλα τα πιο πάνω τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία μιας πράσινης πόλης ή κοινότητας καθώς και μιας Πράσινης Επιχείρησης ή Οργανισμού  δεν θα μπορούσα παρά να στηρίξω θερμά και να εργαστώ για την καθιέρωση του θεσμού των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων.

Εξάλλου αυτός είναι και ο ρόλος του Γραφείου μου, να στηρίζει την προσπάθεια των Αρχών και της Κοινωνίας να ευθυγραμμιστούν με τους δεκαεπτά στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών από τους οποίους οι έντεκα είναι περιβαλλοντικοί.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρίσκεται εδώ μαζί μας για να επιδώσει τα σημαντικά αυτά περιβαλλοντικά βραβεία.

Ευχαριστώ το ΚΥΚΠΕΕ για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία καθώς και όλους τους φορείς που εργαστήκαμε μαζί για τη δημιουργία αυτού του θεσμού.

Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες, τους βραβευθέντες και όσους είστε σήμερα μαζί μας. 

(ΜΓ/ΕΙ)