Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2019 12:54

Παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Μαΐου 2018 στην οποία παρουσιάζεται η δράση του Γραφείου κατά τον πέμπτο κατά σειρά έτος λειτουργίας του, η οποία είχε ως βασικό γνώμονα την εκπλήρωση των στόχων και των όρων εντολής που τέθηκαν κατά την σύσταση του.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο αυτή δραστηριοποιήθηκε έντονα στους τομείς της Κοινωνίας των Πολιτών, Ενεργούς Πολιτότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Εθελοντισμού. Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν με επιτυχία η Ημέρα Δημόσιας Διαβούλευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το 2ον Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο εντάσσετε στην «Ημέρα του Πολίτη» με τη συμμετοχή 600 νέων οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως να υποβάλουν τις εισηγήσεις/ερωτήσεις τους προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης:

  • Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η Χάρτα του Ενεργού Πολίτη και το έγγραφο της πολιτικής Κοινωνίας των Πολιτών τα οποία έχουν στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των πολιτών και της ενεργούς πολιτότητας στον τόπο μας.
  • Με συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενδυναμώσαμε τις Βιωματικές Δράσεις στα σχολεία μας σε σχέση με τον Εθελοντισμό, ως εργαλείο πρόληψης και προσωπικής ανάπτυξης.
  • Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (ο περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας Νόμος), νόμος ο οποίος υποβλήθηκε στην Βουλή.
  • Ολοκληρώσαμε τις τροποποιήσεις των νομοθεσιών που αφορούν τη δημιουργία του Φορέα για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, νομοθεσίες οι οποίες βρίσκονται στην Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • Καθιερώσαμε για πρώτη φορά τα Βραβεία Ενεργούς Πολιτότητας και Εθελοντών Εργαζομένων.
  • Πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου ο Επίτροπος είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Tibor Navrasics και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρίστο Στυλιανίδη.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την Κύπρο ως λίγες από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στα θέματα Κοινωνίας των Πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ενεργούς Πολιτότητας.
  • Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και στηρίξαμε δράσεις Οργανώσεων για βοήθεια προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καθώς και άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες οι οποίες εμπίπτουν στους όρους εντολής του Γραφείου.
  • Δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με διάφορους φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλαμε στις τροποποιήσεις νομοθεσιών σε Συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, λάβαμε μέρος σε Συνέδρια και Σεμινάρια, καθώς επίσης και πολλά άλλα.

(ΜΓ/ΣΧ)