Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2019 13:33

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την 5η Σύνοδο Κορυφής των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ

Τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και που εστιάζονται στην Μεσόγειο είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή 5η Σύνοδο Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «αύριο το απόγευμα πραγματοποιείται η 5η Σύνοδος Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ στη Λευκωσία.

Οι επτά χώρες έχουν κοινά ενδιαφέροντα, μερικά από τα οποία είναι τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, όπως είναι η μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα.

Για τα θέματα αυτά, είναι καλά γνωστό ότι τη μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και γίνονται διαβήματα και ενέργειες ώστε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλεγγύη, διότι πραγματικά η χώρα μας χρειάζεται στήριξη αυτή την ώρα, και όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και στήριξη με πολιτικές ώστε να αντιμετωπίσουμε και την ιδιάζουσα κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει για την Κύπρο τη συμφωνία επανεισδοχής.

Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής που είναι ιδιαίτερα αισθητή στον χώρο της Μεσογείου, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια. Βρίσκεται υπό μελέτη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο όπως είναι ο αγωγός EastMed στον οποίο συμμετέχουν Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία.

Θα συζητηθούν, επίσης, και τα μεγάλη ζητήματα που αφορούν γενικότερα την Ευρώπη όπως το Brexit, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και το πολύ μεγάλο θέμα του μακροπρόθεσμου χρηματοοικονομικού πλαισίου 2021-2027.

Υπογραμμίζουμε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί μια ομαδοποίηση στην ΕΕ, αλλά μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συντονίσουμε ενέργειες στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών πολιτικών, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς μας.

Στο τέλος της Συνόδου θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα υπάρξουν δύο διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η μία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο Προεδρικό και η άλλη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας στο Συνεδριακό Κέντρο».  

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)