Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2019 14:04

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να έχουμε τους όρους αναφοράς και να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, εφόσον, όμως, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Λουτ, στις 3 Φεβρουαρίου, η οποία έχει διοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με αποστολή να καταλήξουμε οι πλευρές σε όρους αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Και για τον Γενικό Γραμματέα επανέναρξη σημαίνει συζήτηση με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και εδώ εστιάζουμε την προσοχή μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και άλλοι μπορούν να λένε ή να κάνουν σχόλια. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται και η Τουρκία, και η τουρκική πλευρά γενικότερα, να καταθέσει τις θέσεις της καθαρά όσον αφορά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Πιθανώς κάποιος να μπορούσε να σκεφτεί ότι οι αναφορές αυτές που γίνονται είναι παρελκυστικές, παρεκτρέπουν τη συζήτηση από τον συγκεκριμένο στόχο που είναι πολύ κοντά. Στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και μιλώντας για επανέναρξη εννοούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, αυτό το οποίο βρισκόταν σε συζήτηση στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς τι αναμένει η πλευρά μας από την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου με την κα Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Η πλευρά μας θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες πάντα, το οποίο δίνει απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μέχρι τώρα συγκλίσεις.

Επομένως, θεωρούμε ότι είναι εφικτό να έχουμε τους όρους αναφοράς και να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, εφόσον, όμως, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η προσπάθεια που κάνει η κα Λουτ: μια καλή προετοιμασία για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης».

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)