Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2019 11:50

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Για 13η φορά, βρισκόμαστε στη σημερινή διάσκεψη με στόχο την ενημέρωση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στηρίζοντας και φέτος τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Τα διαθέσιμα στοιχεία κατατάσσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τέταρτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στις γυναίκες, παγκόσμια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η μορφή καρκίνου είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου, αφού από τις 60 χιλιάδες γυναίκες που θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι 30 περίπου χιλιάδες πεθαίνουν.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου μας, στην Κύπρο καταγράφονται περίπου 35 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι αριθμοί αυτοί σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι ομολογουμένως αρκετά μεγάλοι, πλην όμως αναστρέψιμοι. Οφείλονται κυρίως στην άγνοια που επικρατεί ανάμεσα στις γυναίκες όσον αφορά στις προληπτικές παρεμβάσεις, στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν κακοήθεια. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται 10 περίπου χρόνια για να αναπτυχθεί,  επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα προώθησης της πρόληψης, που αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και, συνεπώς, σε ορθολογιστική διαχείριση της ασθένειας και αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.  

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι να αναζητήσουμε την ορθή ενημέρωση από τους γιατρούς μας και να ενσωματώσουμε την πρόληψη στη ζωή μας, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δραστικά και να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την εκδήλωσή του.

Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από όλους τους φορείς για την ενημέρωση και την εμπέδωση της γνώσης ότι ολοκληρωμένη προστασία προσφέρεται στις γυναίκες με το ετήσιο Τεστ Παπανικολάου και τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Υπουργείο Υγείας αποσκοπώντας στην αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής, αλλά και την προώθηση της πρόληψης, το 2018 έχει παραπέμψει στον ιδιωτικό τομέα, 4,340 γυναίκες, ηλικίας 25-60 ετών, για τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου, ενώ στον δημόσιο τομέα υποβλήθηκαν σε έλεγχο 6,333 γυναίκες.

Έχοντας υπόψη μας ότι 9 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους, το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα η Σχολιατρική Υπηρεσία, εφάρμοσε για πρώτη φορά τη σχολική περίοδο 2016-2017, τον εμβολιασμό 5,000 κοριτσιών της 1ης και 2ης τάξης γυμνασίου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Τη σχολική χρονιά 2018 -2019, συνεχίζει τη δωρεάν και επιτόπου στα σχολεία χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού των θηλωμάτων HPV, σε κορίτσια τα οποία φοιτούν στην 1η Τάξη Γυμνασίου των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Στην περίπτωση που το επιθυμούν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών σε όλα τα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού/ Κέντρα Εμβολιασμών κατόπιν προσκόμισης σχετικού εντύπου που θα δοθεί στους μαθητές από τη Σχολιατρική Υπηρεσία. 

Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας είναι η συνέχιση του προγράμματος και σε άλλες ηλικιακές ομάδες με στόχο τελικά τον καθολικό εμβολιασμό, ώστε να μειώσουμε δραστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για την επόμενη δεκαετία.  

Στην προσπάθεια αυτή για μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού, σύμμαχος και συμπαραστάτης του Υπουργείου είναι διαχρονικά η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ). Η ενεργός συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του πληθυσμού. Η ΚΟΓΕΕ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με την πολύτιμη στήριξη της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής επεκτείνουν το πιλοτικό πρόγραμμα προσφέροντας δωρεάν το τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες της Επαρχίας Λάρνακας. 

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία, ευαισθητοποιώντας τις γυναίκες ως προς την αναγκαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της υγείας είναι η πρόληψη και σε αυτό επικεντρώνονται όλες μας οι ενέργειες.

(ΜΚΥ)