Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 13:15

Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το ενεργειακό μας πρόγραμμα, είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τον Υπουργό κ. Αποστολάκη «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας, στο πλαίσιο πάντα και της ευρωπαϊκής πορείας αλλά και των διμερών σχέσεων.

Δόθηκε η ευκαιρία μετά, να έχουμε συνάντηση από κοινού μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας όπου έχουν συζητηθεί και ζητήματα που αφορούν και στην άμυνα και την ασφάλεια».

Ερωτηθείς εάν ο συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών ενισχύει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των διπλωματικών μέσων, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους ουσιαστικά, και με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση εάν τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχουν διαφοροποιήσει την προσέγγιση και τη στρατηγική μας σε επίπεδο άμυνας σε σχέση με τη διαχείριση της ασφάλειας σε αυτό τον χώρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι γεγονός ότι μας προβληματίζει αυτή η κατάσταση, αλλά επαναλαμβάνω ότι την αξιολογούμε συνεχώς και συνεχίζουμε απρόσκοπτα το ενεργειακό μας πρόγραμμα, πάντοτε και σε συνεργασία και με την Ελλάδα. Χαμηλοί τόνοι και αρκετή δουλειά».

Κληθείς να πει εάν τα όσα συζητήθηκαν με την Γαλλία χθες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στον συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «επίσης με την Γαλλία είναι μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία και συνεχώς εργαζόμαστε για τη διεύρυνσή της και στο πλαίσιο βεβαίως και της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας».

Ερωτηθείς πότε τοποθετείται επίσημα αυτή η διεύρυνση, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «αυτό που έχει ανακοινώσει ο κ. Μακρόν είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά εμείς και ως Υπουργεία Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας αλλά και στα διάφορα Επιτελεία, έτσι ώστε να υπάρχει αξιολόγηση των διαφόρων ζητημάτων τα οποία απασχολούν τις δυο χώρες, και όντως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και έχουμε απτά αποτελέσματα. Ορισμένα, όμως, σίγουρα είναι αποτελέσματα, τα οποία δεν αφορούν στη δημοσιοποίηση, αλλά να είστε σίγουροι ότι είμαστε στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας με την Γαλλία».

Κληθείς να πει εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες με την Γαλλία, είπε πως «όταν θα υπάρχουν ανακοινώσεις θα το μάθετε πρώτοι».

(ΡΜ/ΜΛ)