Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2019 09:36

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Ημερίδα, με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου»

Είναι με  πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που διακατέχει όλους μας για το τραγικό θέμα των αγνοουμένων που χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου».

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουμε και την συνακόλουθη πρόοδο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος των αγνοουμένων της Κύπρου παραμένει δυστυχώς μακρύς, με την όλη απαράδεκτη κατάσταση δικαιολογημένα να εξακολουθεί να προκαλεί ανείπωτο πόνο και αγωνία.  

Έχουν περάσει 44 και πλέον χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και η κατοχική δύναμη συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των συγγενών των αγνοουμένων και να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για μια κατάσταση που συνιστά οικουμενική πρόκληση για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, για  όλα τα κράτη και τους λαούς που δεν αποδέχονται να παραμείνει άλυτο ένα πρόβλημα εξαφάνισης τόσων ανθρώπων χωρίς η υπεύθυνη πλευρά να καταβάλλει τις απαιτούμενες ειλικρινείς προσπάθειες που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση και επίλυσή του.

Μια κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι απλώς απαράδεκτη. Είναι απάνθρωπη και συνιστά, επαναλαμβάνω, πρόκληση προς όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε  δικαιολογίες ή να δοθούν ελαφρυντικά. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Καμία αιτιολόγηση δεν μπορεί να προσφέρει κάλυψη στην εξαφάνιση τόσων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας. Ουδείς μπορεί να ανεχθεί το έγκλημα της συστηματικής και σκόπιμης μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι, χάριν της προσπάθειας απόκρυψης των εγκληματικών πράξεων των εισβολέων.

Ως υπεύθυνη Πολιτεία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια που υπαγορεύει το καθήκον και χρέος μας έναντι στους συγγενείς και σε όλους όσοι θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν. Εγείρουμε και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε διεθνώς το θέμα και τα όσα απαράδεκτα διέπουν τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Ενεργοποιήσαμε νέους μηχανισμούς για λήψη πληροφοριών για τους χώρους ταφής. Θέσαμε επί τάπητος το θέμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη  Μουσταφά Ακκιντζί και από κοινού απευθύναμε δραματική έκκληση για κατάθεση νέων μαρτυριών. Εντείναμε, παράλληλα, τις προσπάθειες μας για παροχή στοιχείων από αρχεία ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε και να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται να απαντήσουμε στα αμείλικτα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων, στα ερωτήματα όλων μας.

Ευελπιστούμε πως επιτέλους η Τουρκία θα συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια, χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο θα εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει είτε ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα, είτε αλήθειες που βοούν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.

Σημ.:Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου.

(ΡΜ/ΜΓ)