Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2019 09:57

12ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Για 12η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2019 ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα και τη βούλησή της για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), η Προέδρος του οποίου, δρ Regina Vanderlinde, θα τιμήσει τον φετινό Διαγωνισμό με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή της.

Η επίσημη έναρξη του Διαγωνισμού και του διαδικαστικού μέρους του θα γίνει με συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, στις 09:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, του Δημάρχου Λεμεσού καθώς και της Προέδρου του OIV.  Συνεργαζόμενοι φορείς με το Τμήμα Γεωργίας είναι ο Δήμος Λεμεσού, το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου, η Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου και ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου.

Στο διαδικαστικό μέρος του Διαγωνισμού θα συμμετέχει επταμελής Κριτική Επιτροπή διεθνούς κύρους, υπό το συντονισμό της Προέδρου του OIV. Η ρύθμιση των διαδικασιών του Διαγωνισμού βασίζεται στο διεθνές Πρότυπο 332A/2009 του OIV με τίτλο: “Standard for International Wine and Spirituous Beverages of Vitivinicultural Origin Competitions”.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τον φετινό Διαγωνισμό, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση δοκιμασίας οίνων της Κύπρου με τίτλο «Οίνος-Άρωμα Κύπρου», το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, στο προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας (πλησίον της Πλατείας Ελευθερίας), από 18:00-22:00. Παρόμοια οινική εκδήλωση είχε διοργανώσει ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου στις 30 Μαρτίου στην Αγία Νάπα.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, το Τμήμα Γεωργίας διοργανώνει Τεχνική Ημερίδα με τίτλο “The wine production in the sphere of differentiation and global competitiveness”, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης” στη Λεμεσό, από 18:00-22:00. Το πάνελ των ομιλητών στοχεύει να αναδείξει το γεγονός ότι οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν στοιχείο μοναδικότητας και αυθεντικότητας των οίνων που παράγονται σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, καθώς και στοιχείο διαφοροποίησης από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η «Τελετή Βράβευσης και το Επίσημο Δείπνο» που θα διεξαχθεί τo Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στο Royal Hall στη Λευκωσία, από 19:00-23:00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25 877010.

(MAK)