Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2019 11:57

Παρέμβαση του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη στις εργασίες της 140ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Στη διάρκεια των εργασιών της 140ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Ντόχα, Κατάρ, ο βουλευτής κ. Μάριος Μαυρίδης συμμετείχε την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα: «Ο ρόλος του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην οικονομική ισότητα, τις βιώσιμες υποδομές, την βιομηχανοποίηση και την καινοτομία».

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στον ρόλο των κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή τους στη διαδικασία συνομολόγησης εμπορικών συμφωνιών και την ενσωμάτωσή τους στις αντίστοιχες εθνικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν προς επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανοποίησης και της καινοτομίας. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπογραφή συμφωνιών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε την ευθύνη άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να εξεταστεί η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις ή να εντοπιστούν οι όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Τα κοινοβούλια, πρόσθεσε, πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να υπολογίζουν τις επιπτώσεις του εμπορίου και των επενδύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνώς, ειδικά σε σχέση με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε μια εποχή, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, όπου ο προστατευτισμός και τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα είναι πιο εμφανή, η ανάλυση του υφιστάμενου και μελλοντικού εμπορικού και επενδυτικού συστήματος και η μελέτη των αρχών και μηχανισμών που διέπουν το δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο προς επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό καθήκον των κοινοβουλίων. Η ενεργός συμμετοχή των κοινοβουλευτικών σε διαδικασίες που εγγυώνται δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο και επενδύσεις, μέσω της αναθεώρησης εθνικών και διεθνών κανόνων που διασφαλίζουν την εμπορική δικαιοσύνη, καθίσταται αναγκαία, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και τη μείωση της φτώχειας, ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, οι οποίες μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης συνδέονται άμεσα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, είπε ο κ. Μαυρίδης και επεσήμανε κλείνοντας ότι το εμπόριο μπορεί να έχει βιώσιμα αποτελέσματα μόνο όταν πραγματοποιείται σε δίκαιη και ελεύθερη βάση.

(MΛ)