Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2019 14:53

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Μετά από τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την τελευταία συνάντηση που είχε με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κα Λουτ και τις προσπάθειες που γίνονται για να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι από την πλευρά του κάνει κάθε προσπάθεια με θετική αντιμετώπιση, προτείνοντας στην κα Λουτ ότι θα ήταν εποικοδομητικό είτε να είχαμε θέσεις πάνω στις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει, όχι δεσμευτικές αλλά υπό την αίρεση τελικής αποφάσεως.

Αν είχαμε και αντίστοιχες θέσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά θα διευκολυνόταν η διαδικασία και η αποστολή της κας Λουτ, όπως επίσης και αν μπορούσε να γίνει κάποια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την κα Λουτ, για να γίνονται οι συνεννοήσεις πιο άμεσα και πιο παραγωγικά.

Ταυτόχρονα, για να διευκολύνει επίσης τη διαδικασία και ενόψει του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά ακούμε συνεχείς αναφορές μόνο για τη μια από τις παραμέτρους - αυτή της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και της πολιτικής ισότητας- επανήλθε, ανέπτυξε ξανά τις θέσεις, τις σκέψεις που έχει κάνει για αποκέντρωση, για να υποβοηθήσουμε το σύστημα.

Ο Πρόεδρος είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπογράμμισε [στην κα Λουτ] πως η συζήτηση πρέπει να γίνει και οι όροι αναφοράς πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, να αναφέρονται και στις έξι παραμέτρους με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να υποβοηθήσει τη διαδικασία στο Κραν Μοντανά.

Και, βεβαίως, ενόψει της αξίωσης για μια συνεχώς διευρυνόμενη έννοια της πολιτικής ισότητας - διότι η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που γίνεται συζήτηση διευρύνεται η αξίωση, σε σχέση με το τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν - ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει που ίσως να έδινε κάποιες λύσεις στο να εξεταστεί κοινοβουλευτικό προεδρευόμενο σύστημα με συμβολική Προεδρία.

Αναμένουμε στη συνέχεια βεβαίως την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στις 15 Απριλίου και τη συνέχεια της προσπάθειας της κας Λουτ».

Ερωτηθείς γιατί η κα Λουτ πρότεινε τετραμερή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ μετέφερε εισήγηση που έχει γίνει από άλλους, προφανώς από την τουρκική πλευρά. Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα, η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στις συνομιλίες, συμμετείχε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αυτό που θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή είναι μια συνάντηση εδώ των δύο ηγετών με την κα Λουτ για να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αμφισβήτηση για το πρόσωπο της κας Λουτ από την πλευρά μας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι βεβαίως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είπαμε χθες, είχε μια πολύ καλή συνάντηση και μια παραγωγική συνομιλία με την κα Λουτ».

Κληθείς να πει πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ακριβώς επειδή είμαστε στην εξέλιξη της διαδικασίας, έχει περάσει κάποιος χρόνος, και επειδή διαρκώς ακούμε να γίνεται συζήτηση μόνο για τη διευρυμένη, γενικευμένη τουρκοκυπριακή θετική ψήφο, για αυτό είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει προσπάθειες ούτως ώστε και να αναφερθούμε στο σύνολο των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, αλλά και να βρεθεί ένας τρόπος να υπερβούμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε δρόμο πολύ να διανύσουμε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων».

Εξάλλου σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «και η κοινή συνάντηση απορρίφθηκε και η ιδέα για να κατατεθούν κάποιες μη δεσμευτικές υπό την αίρεση συμφωνίας τοποθετήσεις πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να επιμένει δείχνοντας θετική στάση, γιατί ακριβώς ισχύει αυτό που λέμε πάντοτε ότι περισσότερο η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι που θέλει να δει να τερματίζεται η κατοχή με μια συμφωνία που θα μπορεί να δώσει ένα λειτουργικό κράτος».

Σε ό,τι αφορά στο αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για το θέμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, «καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, τον Γενικό Εισαγγελέα για να ασκηθεί έφεση από τη Δημοκρατία για την απόφαση του δικαστηρίου.

Έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που προετοιμάζει η Κυβέρνηση ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της έφεσης όταν αυτή υποβληθεί. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από τον λαό μας, από τις πολιτικές δυνάμεις – είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του 2011 και 2012 αρχικά για την αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής κατάστασης είχαν ληφθεί ομόφωνα από τη Βουλή – και σε αυτό το πνεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να κάνει κοινωνούς τις πολιτικές δυνάμεις, να υπάρξει ένας κοινός προβληματισμός.

Εκτέθηκαν οι σκέψεις και οι προετοιμασίες, τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, γίνεται συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να καλύψει τα μέτρα που λαμβάνονται σε έκτακτες συνθήκες, όπως ήταν η έκτακτη κατάσταση της οικονομίας του τόπου το 2012 – 2013, όπως και για τυχόν και πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που μπορεί να χρειαστούν.

Όλα αυτά είναι υπό την αίρεση των εξελίξεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Αλλά, ταυτόχρονα, επειδή έχουν εγερθεί και κάποια νομικά ερωτήματα – πραγματικά υπάρχει μια νομικού περιεχομένου συζήτηση σχετικά με την απόφαση και με το όλο πλαίσιο – συμφωνήθηκε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο μια νέα σύσκεψη στην οποία θα είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας όπου θα μπορεί να δώσει έγκριτα γνώμη και άποψη για κάποιες νομικές πτυχές».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Κάποια ερωτήματα νομικής φύσεως που τίθενται θα ήταν καλύτερα να μη τα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας είτε του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έγκριτα να βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν.

Το όλο ζήτημα αυτή τη στιγμή αφορά την απαραίτητη προετοιμασία που πρέπει να γίνει, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο».

Σε ερώτηση αν δεν θα πρέπει να καταστεί κοινωνός και το συνδικαλιστικό κίνημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει πρώτα οι πολιτικές δυνάμεις να συντονιστούν, να λάβουν αποφάσεις, να δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις που χρειάζονται και, φυσικά, στη συνέχεια θα γίνουν συζητήσεις, όπως είχαν γίνει και τις προηγούμενες φορές που λήφθηκαν μέτρα».

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα από πλευράς κομμάτων για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με την παροχή στήριξης τους σε νομοσχέδια της Κυβέρνησης,  ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα στήριξης.Τίθεται θέμα κάποιων αποφάσεων που ενδεχομένως να πρέπει από κοινού να λάβουν ξανά οι πολιτικές δυνάμεις στην ίδια γραμμή με τις αποφάσεις του 2011 και 2012 που αυτή τη στιγμή έχουν προσβληθεί δικαστικά».

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)