Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-04-2019 11:22

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το Σχέδιο "Εστία" και τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων

Σε διάφορα τρέχοντα θέματα οικονομικής φύσεως έκανε αναφορά σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου 2019, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Το κείμενο των σχετικών ερωτοαπαντήσεων, έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι γίνεται με το Σχέδιο 'Εστία';

Απάντηση: Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, αλλά είναι όλα εντάξει. Θυμίζω ότι το Σχέδιο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποδεσμεύτηκαν τα κονδύλια από τη Βουλή και στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του κράτους και των τραπεζών. Περιμένουμε κάποιες απόψεις για το συμφωνητικό αυτό έγγραφο από τη Νομική Υπηρεσία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε σε μια πορεία εφαρμογής που θα επιτρέψει, όπως είχε προγραμματιστεί, τέλος του 2019 να γίνουν οι πρώτες πληρωμές. Άρα, δεν θεωρώ να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε ακόμη στον Απρίλιο. Υπάρχει χρόνος να υποβληθούν οι αιτήσεις και να γίνουν οι πληρωμές, όπως προβλέπει το Σχέδιο, τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Δεκέμβριο κάθε έτους που θα ακολουθήσει.

Εκ μέρους των τραπεζών και εκ μέρους της ALTAMIRA δεν προωθούνται προς εκποίηση περιπτώσεις που είναι δυνητικά επιλέξιμες για το Σχέδιο 'Εστία', ακριβώς για να δοθεί η ευκαιρία να διευκρινιστεί μέσα από την υποβολή της αίτησης εάν πράγματι ο αιτητής είναι δικαιούχος και εμπίπτει στα εισοδηματικά περιουσιακά κριτήρια για να πάρει την πορεία του μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου. Αν υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις, δηλαδή δανειοληπτών που είναι δυνητικά επιλέξιμοι, που το σπίτι τους έχει τη συγκεκριμένη αξία, που δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια και αντιμετωπίζουν πίεση, πρέπει να το εγείρουν με τρόπο συγκεκριμένο, ίσως και γραπτώς στην τράπεζά τους, η οποία - σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω - δίδει την πίστωση χρόνου γι’ αυτές τις περιπτώσεις.   

Ερώτηση: Έχετε υπόψην τις πρόνοιες της νομοθεσίας που θέλει να αλλάξει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω ποιεςπρόνοιες της νομοθεσίας θέλουν να αλλάξουν. Ξέρω όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Έχει εκποιηθεί έστω και μια κατοικία, η οποία να μην είναι μια πολυτελής έπαυλη; Από το 2015 που ξεκίνησε η προσπάθεια να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό που έχουν όλα τα σύγχρονα κράτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακούμε συνεχώς ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις, ότι θα ξεσπιτωθεί ο κόσμος κ.ά. Έχει υπάρξει, όμως, μέχρι τώρα έστω και μια τέτοια περίπτωση;

Πρέπει ,όμως, επιτέλους να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που να λειτουργεί αποτρεπτικά και είναι δουλειά/υποχρέωση του κράτους να έρθει στο πλαίσιο της ενάσκησης κοινωνικής πολιτικής, εδώ εντάσσω το Σχέδιο "Εστία', να προστατέψει, στηρίξει, διευκολύνει αυτούς που πρέπει. Είναι στην επικαιρότητα και η ανάλογη συζήτηση στην Ελλάδα. Ας κάνουμε μια σύγκριση.

Ερώτηση: Ξεκαθαρίζει καθόλου το σκηνικό μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων;

Απάντηση: Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει άποψη. Έχουμε μοιραστεί αυτές τις σκέψεις με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς αρχηγούς χθες [σ.σ. 8 Απριλίου 2019]. Θεωρώ ότι παρόλο που δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η Κυβέρνηση βρίσκει σύμφωνους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, αλλά ο άξονας των ενεργειών είναι διπλός. Δηλαδή, από τη μια είναι η διαδικασία μέσω των δικαστηρίων με έφεση. Παράλληλα, υπάρχει η προετοιμασία για λήψη ισοδύναμων αντίστοιχων μέτρων με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που να θωρακίζονται –εάν χρειαστεί- με τροποποίηση του Συντάγματος ως ένα δεύτερο άξονα.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι η διατήρηση των όσων εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέτρο είναι αυτό των αποκοπών, αποκοπές, οι οποίες ούτως ή άλλως και στη βάση συμφωνίας με δύο μεγάλες συντεχνίες, ΣΕΚ και ΠΕΟ, και στη βάση νεότερης νομοθετικής ρύθμισης (2018) σταδιακά καταργούνται. Η οικονομία μάς πάει καλύτερα. Όχι τυχαία, επειδή ακριβώς υιοθετούμε/εφαρμόζουμε κάποιες ανάλογες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα, το ότι οι αποκοπές θα επανέλθουν στο αρχικό τους επίπεδο σταδιακά. Εάν, λοιπόν, η έφεση αποτύχει, θα εφαρμόσουμε αυτή τη σταδιακή άρση των αποκοπών με νομοθετική ρύθμιση και θα προσπαθήσουμε να την κατοχυρώσουμε με συνταγματική τροποποίηση. Τη θεωρούμε δίκαιη κοινωνικά, αλλά και αναγκαία δημοσιονομικά. Αναγνωρίζουμε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνεισφέρει, στον ιδιωτικό τομέα ίσως πολύ περισσότερα. Το να επανέλθουν οι μισθοί σταδιακά είναι μια πολύ λογική προσέγγιση και είμαστε σε εφαρμογή αυτής της σταδιακής αποκατάστασης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ερώτηση: Αυτή η εκκρεμότητα επηρεάζει τους σχεδιασμούς για προσλήψεις και προαγωγές που έχουν ανακοινωθεί;

Απάντηση: Δεν θεωρώ ότι οι προαγωγές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με τις προσλήψεις θα τεθεί ζήτημα. Αν δεν εξουδετερωθούν με τους τρόπους που έχω περιγράψει, οι συνέπειες από την πρωτόδικη απόφαση, ασφαλώς θα τεθεί ζήτημα. Θα είμαστε σε ετοιμότητα να λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο που να αφορά βεβαίως στο μισθολόγιο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε επηρεασμό της κοινωνικής πολιτικής ή του αναπτυξιακού σχεδιασμού και των αναπτυξιακών δαπανών και, ασφαλώς, την όποια επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα. Άρα, επικέντρωση στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα αποκλειστικά. Εκεί εστιάζονται οι σχεδιασμοί. Έχουμε πολύ συγκεκριμένους σχεδιασμούς που είναι ίδια τιμή ως Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας. Ούτως ή άλλως υπήρχαν κάποια σενάρια που είχαν ετοιμαστεί εδώ και καιρό. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι με μια σειρά μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και αναλόγως με το τι θα αποφασιστεί από την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις θα προωθηθούν.

Το κόστος της επίπτωσης υπολογίζεται στο €1,06 δισ., αλλα αυτό είναι μόνο μία εκτίμηση. Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια, αλλά μιλούμε χωρίς να υπολογίζουμε αναδρομική καταβολή των μισθών. Από τώρα και στο εξής, η διαφορά που προκύπτει από τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών έναντι της αποκατάστασης των μισθών διά μιάς υπερβαίνει το €1 δισ.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε δηλώσεις που λένε ότι εσείς είστε το εμπόδιο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης;

Απάντηση: Την αξιοπιστία δεν την κρίνει η αντιπολίτευση. H πολύ προσεκτική προσέγγιση εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους μου δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αδυναμία. Δεν θα κρίνει η αντιπολίτευση την αξιοπιστία αυτής της Κυβέρνησης, που ξέρουμε τι παρέλαβε και τις δυσκολίες που έπρεπε να διαχειριστεί και πού έχει οδηγήσει τα πράγματα. Η αξιοπιστία κρίνεται από τους συμπολίτες μας. Έχει κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους συμπολίτες μας. Δεν είμαι διατεθειμένος να εμπλακούμε σε ένα πολιτικό παιχνίδι. Ξέρω ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ξέρω από πολιτικά παιχνίδια, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι τώρα αυτή η στιγμή. Αυτό που προκύπτει και πρέπει να κρατήσουμε ως συμπέρασμα από την απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι και σε μια θετική πορεία ανάκαμψης πάντοτε μπορεί να προκύψει κάποιο απρόοπτο που επιβάλλει ακριβώς ανά πάσα στιγμή τη διατήρηση μιας συνεπούς οικονομικής πολιτικής. Αυτή είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αυτή είναι και η δική μου προτεραιότητα και υποχρέωση. Ο ρόλος της Κυβέρνησης και ο δικός μου είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερή πορεία της οικονομίας μας. Βλέπω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που ανησυχούν και προβληματίζονται με κάποιες προτάσεις και αποφάσεις δικαστηρίων. Για παράδειγμα, είδα χθες ότι έγινε μια πρόταση ‘να απαγορεύεται η αποξένωση περιουσίας από τον φορέα ή τη διάδοχο κατάσταση του Συνεργατισμού’. Εντάσσω αυτή την κίνηση στο ίδιο πλαίσιο με άλλα που έχουμε κατά καιρούς ακούσει: να υπάρξει διά νόμου διαγραφή δανείων, να απαγορεύονται οι εκποιήσεις και κατά τα άλλα ζητούμε και εξηγήσεις. Τέτοια πράγματα προκαλούν δικαιολογημένα κάποια ανησυχία σε συμπολίτες μας. Θα ήθελα να πω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τη σταθερή πορεία της οικονομίας μας.»

(ΑΜ/ΜΛ)