19-03-2018 18:18
Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου στη 14η εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών Λάιονς
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Επιτροπής Γυναικών Λάιονς να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει, με θέμα «Γυναίκα και Ελληνική Γλώσσα».
Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Γυναικών Λάιονς για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και ευρύτερα για το έργο και τη συμβολή τους στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τόπο μας.
Η σημερινή εκδήλωση, προσθέτει στην αξία σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τις Γυναίκες των Λάιονς για την ισότητα και ξεχωρίζουν τόσο από πλευράς μαζικής και ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, όσο και από πλευράς περιεχομένου.
Η παρουσία του διακεκριμένου Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το αξίωμα του Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους, προσδίδει ιδιαίτερο κύρος και συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης. Και τούτο διότι πρόκειται για έναν επιστήμονα καθολικής αναγνώρισης, αλλά και για ένα σπουδαίο και συνάμα ακούραστο εργάτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού με αρχαίες καταβολές, τεράστιο πλούτο και αξεπέραστη μοναδικότητα.
Η ελληνική γλώσσα, με ιστορία πέραν των σαράντα αιώνων, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρηθεί ακέραιη, να εμπλουτισθεί, να εξελιχθεί και να εξασφαλίσει τη συνέχειά της στο μέλλον. Παρά τους όποιους κινδύνους και απειλές, η ελληνική γλώσσα αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Και όχι άδικα, αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ελληνισμού, όπως πολύ εύστοχα έχει χαρακτηρίσει την ελληνική γλώσσα ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Οι γυναίκες ήταν πάντοτε παρούσες σε όλα τα στάδια και σε όλες τις διεργασίες, που συντελέσθηκαν ανά τους αιώνες, για διατήρηση και εδραίωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξαν χωρίς αμφιβολία συνδημιουργοί ενός πολιτισμού που απετέλεσε τη βάση διαχρονικών αρχών, αξιών και ιδεωδών, καθώς και πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών ανά το παγκόσμιο.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι δυστυχώς με λύπη που παρατηρούμε τη συντριπτική κυριαρχία του αρσενικού γένους, τόσο στον προφορικό, όσο και στο δημόσιο γραπτό λόγο. Και τούτο αντανακλά εμφανώς πατριαρχικά κατάλοιπα, στερεότυπα και προκαταλήψεις που δυσχεραίνουν την προαγωγή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες. Το θηλυκό γένος σε πάμπολλες περιπτώσεις παραγκωνίζεται, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αόρατο.
Τα ευρωπαϊκά στατιστικά επιβεβαιώνουν δυστυχώς τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα: για το έτος 2018, ο μέσος όρος χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση ανέρχεται σε 11,6% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είναι αναντίλεκτα γένους θηλυκού, αφού ο μέσος όρος στην ΕΕ για τις γυναίκες ανέρχεται γύρω στο 30%, ενώ για τους άνδρες μόλις 8%.
Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ αγγίζει το 16%, ενώ το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό κενό υπολογίζεται στο 36,3%. Ποσοστό της τάξης του 44% των γυναικών, συγκριτικά με 34% των ανδρών ηλικίας 30-34 ετών κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εμφανή τα χαρακτηριστικά του έμφυλου επαγγελματικού διαχωρισμού: μόλις το 20% των γυναικών απόφοιτων τεχνολογίας και πληροφορικής επιλέγουν ως επαγγελματική διέξοδο τη βιομηχανία της τεχνολογίας.
Η δε συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων είναι απογοητευτική: ποσοστό ύψους 36,1% κατέχουν τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 29,3% μετέχουν στα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών και μόλις 25,3% καταλαμβάνουν θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στην ΕΕ.
Ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλά θετικά βήματα στον τόπο μας σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά στο νομοθετικό τομέα, έχουν ετοιμαστεί και προωθηθεί προς ψήφιση σημαντικά νομοθετήματα στο πλαίσιο αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, -και δη όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού-, καθώς και στην προάσπιση των συμφερόντων του παιδιού.
Παράλληλα, έχουν ψηφισθεί σημαντικές νομοθεσίες για την προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, για τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν στη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η θέσπιση καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η επέκταση του δικτύου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, προγράμματα με συγκεκριμένες δράσεις για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προστασία των θυμάτων βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών, στους οποίους οι γυναίκες να μπορούν να καταφεύγουν, να ζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν διακρίσεις που υφίστανται.
Στο σημείο αυτό επιτρέψετέ μου να σημειώσω ότι πολλές από τις κατακτήσεις στον τομέα της ισότητας δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την ουσιαστική, ενεργό και εποικοδομητική συμβολή της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία θα τιμηθεί στο πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης. Η κα Αιμιλιανίδου εμπνεύστηκε και εφάρμοσε με επιτυχία σειρά μέτρων και πολιτικών, που προάγουν την προστασία και την ευημερία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Της εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια θέρμη το δύσκολο έργο που επιτελεί καθημερινά ως Υπουργός Εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή το πλούσιο και πολυσχιδές έργο της στον τομέα της ισότητας και της κοινωνικής προσφοράς.
Κυρίες και κύριοι,
Η Κυβέρνηση στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων ισότητας προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και η ετοιμασία νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2018-2021, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Παράλληλα, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια και την υιοθέτηση κουλτούρας ισότητας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την υιοθέτηση Οδηγού Ένταξης της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει στελέχη της δημόσιας διοίκησης που λαμβάνουν μέρος στη χάραξη πολιτικών, στην κατάρτιση προϋπολογισμών και στον προγραμματισμό δράσεων που αφορούν στη διάσταση του φύλου.
Εξίσου σημαντική είναι και η υιοθέτηση Οδηγού Υπέρβασης του Γλωσσικού Σεξισμού στη Γλώσσα των Εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο να αναδειχθεί το φαινόμενο και να εξευρεθούν τρόποι αποδόμησής του.
Στέκομαι ιδιαίτερα στη σημαντική αυτή εξέλιξη, η οποία αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της χρήσης της πλούσιας ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο γραπτό λόγο, σε σχέση με την αποδόμηση στερεοτύπων και την προώθηση της ισότητας.
Κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η συνέχιση και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας, χωρίς διακρίσεις, ρατσιστικά κατάλοιπα και προκαταλήψεις. Έχοντας κατά νου ότι η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί ένα απλό όχημα και εργαλείο σκέψης, αλλά έναν πολύτιμο, πολυσύνθετο και διαρκώς εξελισσόμενο οργανισμό, θα πρέπει όλες και όλοι να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε άθικτα τα κύρια χαρακτηριστικά της, που όπως θα αναπτύξει στη συνέχεια ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι η συνέχεια, η οικουμενικότητα και η καλλιέργειά της.
Με τις σκέψεις αυτές, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της αποψινής εκδήλωσης και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
Σας ευχαριστώ.
____________
ΕΚ/ΣΧ