16-08-2019 19:00
Επιμνημόσυνος λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο μνημόσυνο πεσόντων του Δήμου Μόρφου
Είμαστε σήμερα συναθροισμένοι στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης για να αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες της Μόρφου, αλλά και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων σας. Εδώ και 45 συναπτά έτη μακριά από τον προσφιλή καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Σαρανταπέντε χρόνια μετά τις αποφράδες εκείνες μέρες που έφεραν το στρατό εισβολής να καταλάβει και τη Μόρφου και όλες τις κοινότητες του όμορφου γεωγραφικού διαμερίσματός σας. Σαρανταπέντε χρόνια προσφυγιάς είναι άχθος ψυχής ασήκωτο, το οποίο και συμμεριζόμαστε όλοι, αντλώντας όμως κουράγιο μέσα από τη δική σας εγκαρτέρηση, αλλά και θάρρος από την ανυποχώρητη βούληση όπως την εκφράσατε και σήμερα με τη συγκέντρωση και την πορεία που προηγήθηκε.
Θέλω, πριν από οτιδήποτε άλλο, να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τη διαβεβαίωσή του ότι παραμένει απόλυτα προσηλωμένος στην προσπάθεια απελευθέρωσης της χώρας μας από την κατοχή και επανένωσης μέσα από μια συμφωνημένη λειτουργική και βιώσιμη λύση. Στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αρχών και των κανόνων που διέπουν την ΕΕ της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος. Προκειμένου όλοι οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από εθνότητα ή θρήσκευμα και πρώτα απ’ όλα οι πρόσφυγές μας που τόσα χρόνια έχουν τόσα υπομείνει, να χαίρουν πλήρως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών που χαρακτηρίζουν το σημερινό πολιτισμένο κόσμο.
Το ξέρετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε να ήταν εδώ σήμερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια στις αντικατοχικές σας εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, λόγω των αναγκών αποθεραπείας από τον τραυματισμό, δεν του το επέτρεψαν.
Σας μεταφέρω ωστόσο τον χαιρετισμό του και το μήνυμα ότι επιδιώκοντας την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, έχει πάντα κατά νουν τη δίκαιη απαίτησή σας για την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, αλλά και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας.
Η διοργάνωση των σημερινών κινητοποιήσεων από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και μια σειρά άλλων οργανωμένων συνόλων, όπως η Σχολική Εφορεία, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, ο Διγενής Ακρίτας, η ΑΕΜ, η ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου, η ΠΟΕΔ Μόρφου, ο Όμιλος Γυναικών Μόρφου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου και ο Όμιλος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου, μαρτυρούν την ενότητα, αλλά και την αποφασιστικότητά σας να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τη δικαίωση. Δείχνουν ότι ξέρετε να τιμάτε τους πεσόντες για την ελευθερία μας και ότι δεν ξεχνάτε τους αγνοούμενους και την τραγωδία που δεκαετίες τώρα περνούν οι συγγενείς τους.
Εκτός από τις μαύρες μνήμες που φέρνουν από το 1974, αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται και μια κινητικότητα στο Κυπριακό. Μετά από αρκετό καιρό αδράνειας, αφού η τουρκική πλευρά παρεμπόδισε την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, μετά την πρόσφατη άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, φαίνεται να ανοίγει δρόμος για να συμφωνηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν φτάσει στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, αφού όμως προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία που ζητά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εννοείται, βέβαια, ότι σε αυτή την πορεία θα συμβάλει και η Τουρκία με τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις και τερματίζοντας τις παράνομες επεμβάσεις στη θάλασσα και τις διάφορες προκλήσεις και απειλές κατά της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και κανόνων της ΕΕ. Όσον αφορά την εδαφική πτυχή, η οποία και αποτελεί μια από τις έξι παραμέτρους που είχε προτείνει στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος πάντοτε τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν νοείται συμφωνία χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και η Μόρφου στις περιοχές που θα είναι υπό ελληνική διοίκηση.
Διεκδικούμε τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων στη βάση και των έξι παραμέτρων που είχε προτείνει ο κ. Γκουτέρες. Διότι εκεί στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία είχε βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπόλογη για να επιτρέψει λύσεις που θα καθιστούν ασφαλή και πραγματικά ανεξάρτητη τη χώρα μας και μεταξύ των έξι παραμέτρων ήταν η αντικατάσταση του αναχρονιστικού και απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, καθώς και η συμφωνημένη πλήρης αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Όσον αφορά το εδαφικό, ο Γενικός Γραμματέας είχε ζητήσει, η τουρκική πλευρά να έκανε ένα βήμα ακόμα σε σχέση με τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί ειδικά και η Μόρφου. Αλλά ακόμα, μια από τις παραμέτρους ήταν να συζητηθεί το πού, πότε και πώς θα υλοποιείτο η συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαδικασίες αποφάσεων, σε αντίθεση με την αξίωση που εγείρεται τελευταία για την ανάγκη οριζόντια και παντού μιας τουρκοκυπριακής ψήφου, πράγμα που θα έδινε πλήρη έλεγχο στην τουρκοκυπριακή πλευρά και θα καθιστούσε το σύστημα αντιλειτουργικό δημιουργώντας κίνδυνο παράλυσης και κρίσης.
Η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια έντιμη συμφωνία συμβιβασμού που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συνεργασίας και ευημερίας για όλους μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Θα πρέπει γι’ αυτό να αποφευχθούν υπέρμετρες νεοφανείς αξιώσεις που και παραβιάζουν παλαιότερες συγκλίσεις και καθιστούν μια συμφωνία ανέφικτη. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος προχωρά σε συμφωνία λύσης, προκειμένου να αφεθεί απερίσπαστη από ξένες επεμβάσεις να λειτουργεί ως κράτος δικαίου και να κυβερνάται μέσα από δημοκρατικές συνθήκες, με ένα λειτουργικό σύστημα.
Στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού είναι στρατευμένη και ολόκληρη η Κυβέρνηση. Με μελετημένες και με στοχευμένες πολιτικές τα τελευταία χρόνια καλλιεργούμε και αξιοποιούμε διεθνή ερείσματα και συνεργασίες. Έχοντας να επιδείξουμε σε κάθε κατεύθυνση ένα πλέγμα άριστων σχέσεων γειτονίας στην περιοχή μας, που δείχνει τι μπορεί να είναι η Κύπρος -δηλαδή το επίκεντρο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, αλλά και δραστήρια συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα, όπου η Κύπρος έχει πλήρως αποκατασταθεί μετά τις μεγάλες οικονομικές περιπέτειες που βιώσαμε στις αρχές της δεκαετίας, κερδίζουμε και υποστήριξη στην προσπάθειά μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
Ταυτόχρονα, αναλογιζόμενοι τις τεράστιες δυνατότητες που θα προσφέρει η επανένωση της πατρίδας μας για το σύνολο των νόμιμων και μόνιμων Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Κύπρου είναι η πραγματική ανεξαρτησία, χωρίς ξένους εγγυητές, στρατό και επεμβάσεις.
Τιμούμε σήμερα όσους έπεσαν στους αγώνες για την προάσπιση της πατρίδας μας και την ελευθερία. Αναγνωρίζοντας τη θυσία και την προσφορά τους, δίνουμε αξία και στη δική μας επιμονή να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη της Μόρφου, της Κάτω Ζώδειας, του Συριανοχωριού, του Νικήτα, του Καλού Χωριού, της Κυράς, του Αργακιού, της Αγίας Ειρήνης κι όλων των άλλων περιοχών μας.
Αντλώντας από το παράδειγμα της πανέμορφης και φιλοπρόοδης περιοχής Μόρφου, με τα ξακουστά εκπαιδευτήρια, το Διδασκαλικό Κολλέγιο, το Γεωργικό Γυμνάσιο και τα άλλα, που ήταν το μεγαλύτερο κέντρο εσπεριδοκαλλιέργειας, με το ξακουστό Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, ξέρουμε πώς θα χτίσουμε ελεύθερα την πατρίδα μας. Σε συνεργασία με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των ευρωπαϊκών κανόνων σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων, αλλά και της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της δημοκρατίας.
Η καθαρή θέση και η πολιτική βούληση του Προέδρου, αν βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά θα μας επιτρέψει σύντομα να συζητήσουμε την οριστική επίλυση του πολύχρονου προβλήματος της ξένης κατοχής, της προσφυγιάς και του σφετερισμού των περιουσιών.
----------------------------
ΡΜ/ΕΙ
Σχετικά Ανακοινωθέντα
16-12-2024 16:16
Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη