Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-08-2019 19:49

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή έναρξης των Εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ. Νιώθω δε πραγματική χαρά και ικανοποίηση, καθώς διαπιστώνω, για άλλη μια φορά, τους ισχυρούς δεσμούς που σας συνδέουν με την ιδιαίτερή σας πατρίδα, την αφοσίωση και την αγάπη που τρέφετε για τον τόπο μας. Μια αγάπη ατόφια, χωρίς τις σκιές της καθημερινότητας της Κύπρου, αγάπη που σας οδηγεί σε μία πραγματική προσφορά προς τον τόπο, λειτουργώντας ο καθένας σας ως πρεσβευτής της Κύπρου στη χώρα διαμονής σας, ενισχύοντας ακόμη και αυτές τις Πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις χώρες σας.

Για ακόμη μια φορά, ωστόσο, συναντιόμαστε σε δύσκολες και κρίσιμες συγκυρίες για την Κύπρο μας. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, ο αγώνας μας για ειρήνη, ελευθερία και επιστροφή παραμένει αδικαίωτος, δέσμιος της τουρκικής αδιαλλαξίας και των συμφερόντων των ισχυρών. Εξακολουθούμε καθημερινά να δίνουμε μάχες για τη δικαίωση και λύτρωση του λαού μας, έχοντας πάντα όλους εσάς, την κυπριακή ομογένεια, στο πλευρό μας, άξιους συμπαραστάτες, αρωγούς και πρεσβευτές. Για τη διαχρονική σας στήριξη και αφοσίωση στον αγώνα της Κύπρου, αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας, οφείλω να σας εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες και την εκτίμησή μας. 

Είμαι γνώστης των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζετε ως Κύπριοι της διασποράς και είμαι σε θέση να αντιληφθώ πως πίσω από τη βοήθεια που τόσο απλόχερα μας προσφέρετε κρύβονται θυσίες και αυταπάρνηση. Όλοι εσείς αποτελείτε πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας και λειτουργείτε ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στις χώρες διαμονής σας. Ιδιαίτερη μνεία επιτρέψτε μου να κάνω στους νέους της διασποράς, που όπως αποδεικνύουν και έμπρακτα με την παρουσία τους εδώ απόψε, έχουν πρώτη στην καρδιά τους την ιδιαίτερη τους πατρίδα. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα σ’ αυτούς, λοιπόν, θα ήθελα να τους συγχαρώ θερμά και να τους διαβεβαιώσω πως έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας, σε κάθε βήμα και προσπάθειά τους.

Όπως προανέφερα, σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα, οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Η Τουρκία, όχι μόνο εμμένει στη διαχρονικά αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της, αλλά κλιμακώνει και επικίνδυνα την ένταση, μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Είναι δε ξεκάθαρο πως οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια υλοποίησης των μεγαλεπήβολων στόχων της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετούνται και τα σχέδια των κατοχικών δυνάμεων για το άνοιγμα του περίκλειστου τμήματος της πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, αλλά και το αίτημα του κ. Ακιντζί για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι κινήσεις και προτάσεις φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας, καταδεικνύουν τον βαθμό ελέγχου που ασκεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα  και δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.  

Ευελπιστούμε βέβαια πως η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα επόμενα βήματα θα αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς. Η πλευρά μας έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει εποικοδομητικά στις όποιες προσπάθειες. Μένει ωστόσο να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις θα παραγάγουν ουσιαστικά αποτελέσματα ή αν θα αποδειχθούν ακόμη μια κίνηση τακτικισμού της τουρκικής πλευράς.

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που γεννά η τουρκική αδιαλλαξία, ωστόσο, δε θα καταφέρουν να μας μετατοπίσουν από το διαχρονικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, συμβατής με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίες παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν αφήνουν, όπως σημείωσα πιο πριν, ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Όμως, σε αυτό το παιγνίδι της Τουρκίας, δεν είμαστε μόνοι: έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων μας, γειτονικών φιλικών κρατών και όχι μόνο. Και πάνω απ’ όλα, έχουμε εσάς, προασπιστές των δικαίων μας και φορείς των μηνυμάτων μας προς τις κυβερνήσεις και κοινωνίες των χωρών, όπου διαβιείτε και μετέχετε ως αξιόλογα μέλη.

Βεβαίως, οφείλουμε ,παράλληλα, να καταγράψουμε ότι ως σύνολο, η διεθνής κοινότητα μάς απογοητεύει με την πρακτική των ίσων αποστάσεων και των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ας θυμηθούμε την αντίδραση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση της Ουκρανίας και ας συγκρίνουμε με τη στάση του διεθνούς παράγοντα έναντι της Κύπρου και της εδώ και 45 χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Πώς επίσης να μην παρατηρήσουμε τη χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, όταν ενώ κατά τα άλλα βρισκόμαστε εν μέσω μιας νέας προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου εντός τής κυπριακής ΑΟΖ. Κάτω από αυτές δε τις συνθήκες, πώς να μην υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα σε σχέση με το αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευτούμε τη διεθνή κοινότητα να εγγυηθεί την επόμενη μέρα. Για αυτό και θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να επικεντρωθούμε σε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της λύσης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω το μήνυμα ότι, μέχρι την ώρα της τελικής δικαίωσης, δεν χωρεί εφησυχασμός από κανένα μας. Η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία τετελεσμένων θα μας βρει σταθερά και δυναμικά ενάντιους. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία και ιδιαίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα φεισθεί κόπου και μόχθου για να κρατήσει ζωντανή και πάλλουσα τη γέφυρα επικοινωνίας των αποδήμων με την πατρίδα. Αντλούμε από τη δύναμή σας και, με τη σειρά μας, παραμένουμε δίπλα σας, σταθεροί υποστηρικτές στις επιδιώξεις και αναζητήσεις σας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, καθώς και κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ευτυχία και επιτυχία.

------------------------------

ΑΜ/ΕΙ