27-03-2018 14:04
Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
Στις αποφάσεις του ΥΠΕΣ για τις παρεμβάσεις σε παραλίες και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των παραλιών αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων.
Ερώτηση: Τι ακριβώς συμβαίνει στις παραλίες;
Απάντηση: Εργασίες και έργα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές γίνονται, γίνονταν και θα γίνονται. Γίνονται σε όλο τον κόσμο, γίνονται και στην Κύπρο και πρέπει να γίνονται, είτε πρόκειται για εργασίες για προστασία του περιβάλλοντος, είτε για διευκολύνσεις των λουομένων είτε για κάποια έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα είναι να γίνονται με τον κατάλληλο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις περιβαλλοντικές πτυχές και να διέπονται στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και για να προστατεύεται το περιβάλλον. Γίνονται στην Κύπρο αρκετά έργα. Δεν μπορώ να πω ότι τα περισσότερα γίνονται παράνομα. Αντιθέτως, διέπονται από τα πλαίσια της νομοθεσίας και των σχετικών αδειών που εκδίδονται βάσει των σχετικών νομοθεσιών και κατόπιν αποφάσεων και υποδείξεων όλων των αρμόδιων τμημάτων που εμπλέκονται.
Ερώτηση: Οι αποφάσεις των αρμόδιων τμημάτων όμως είναι πάντοτε σωστές;
Απάντηση: Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των αρμόδιων τμημάτων. Αν π.χ. υπάρχει μια γνωμάτευση από τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και λέει πώς πρέπει να γίνει το τάδε έργο, ας μην φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητούμε τα πάντα. Υπάρχουν οι διαδικασίες. Το πρόβλημα είναι οι παρανομίες, δηλαδή εκεί που δεν ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες.
Η νομοθεσία στην Κύπρο είναι σαφής και ξεκάθαρη καθώς και ο νόμος περί προστασίας της παραλίας και εξηγεί και ποιοι πρέπει να δίνουν τις άδειες για τις εργασίες και με ποιους πρέπει να διαβουλεύονται. Το δε άρθρο 4 του νόμου είναι σαφές σχετικά με τις εξουσίες που έχει η Αστυνομία και οι Έπαρχοι για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και άμεσα για να σταματήσουν οι παρανομίες. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί που γίνονταν παρανομίες σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική/πρακτική όπως έπρεπε. Μια από τις αποφάσεις που λάβαμε χθες λέει ότι πρέπει με τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Τα πράγματα είναι απλά.
Ερώτηση: Σε τι συνίστανται οι παρανομίες σ’ αυτές τις περιπτώσεις;
Απάντηση: Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Όταν όμως υπάρχει άδεια σημαίνει ότι αυτή η άδεια δεν εκδίδεται αυθαίρετα. Η άδεια εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη το τι επιτρέπεται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά ή γεωφυσικά ή οποιαδήποτε άλλα φαινόμενα που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή και δίδεται άδεια αν χρειάζεται να γίνει και με ποιο τρόπο θα γίνει. Όλες οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές.
Π.χ. αυτό που συνέβη στον Κόννο. Εκεί υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα διάβρωσης και παράσυρσης της άμμου λόγω χειμάρων στην περιοχή. Για χρόνια έμπαινε ο δήμος και έβγαζε άμμο. Αυτό λοιπόν έγινε και φέτος. Αυτό το πράγμα όμως είναι όντως παράνομο. Θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαβούλευσης με το Τμήμα Αλιείας, το οποίο ξέρει πόση άμμος πρέπει να βγει, αν πρέπει να βγει και από πού. Σήμερα λοιπόν θα γίνει επιτόπια επιθεώρηση από τα αρμόδια τμήματα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και την Επαρχιακή Διοίκηση. Από την ενημέρωση που είχαμε χθες, δεν θα βγει άλλη άμμος. Όση άμμος έχει βγει θα απλωθεί στην περιοχή και μέχρι του χρόνου (για να μη φτάσουμε πάλι στον Μάρτη και να υπάρχει αυτό το φαινόμενο) θα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία να μπορεί ανάλογα με τα αποτελέσματα να αντιμετωπίσει και ριζικά και τελειωτικά το πρόβλημα και να μην γίνεται με τέτοιο αποσπασματικό τρόπο που αγγίζει τα όρια της παρανομίας. Aυτό είναι ένα παράδειγμα αλλά το κάθε παράδειγμα είναι διαφορετικό. Διαφορετικά είναι στον Κόννο, διαφορετικά στην περιοχή Περνέρα, διαφορετικά στην παραλία Σκούταρη κλπ. Όλα αυτά όμως πρέπει να διέπονται από το πλαίσιο της νομιμότητας ούτως ώστε να ξέρουμε ότι, αν θα γίνουν εργασίες, να γίνουν με τον πλέον νόμιμο τρόπο, διαφορετικά να μην γίνουν!
Ερώτηση: Ο Δήμος Παραλιμνίου έχει λοιπόν παρανομήσει και θα αναλάβει η Αστυνομία;
Απάντηση: Όπως είπα, η νομοθεσία είναι σαφής και πρέπει να εφαρμόζεται. Ο Δήμος Παραλιμνίου έχει ήδη διακόψει τις εργασίες που δεν είναι αδειοδοτημένες. Έχουν γίνει και καταγγελίες στην Αστυνομία. Π.χ. όσον αφορά την παραλία Σκούταρη πρέπει να πω ότι ήδη βρίσκεται δικαστική διαδικασία εν εξελίξει. Υπάρχει σαφής γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι οι εργασίες έγιναν κατά παράβαση των όρων άδειας αλλά και των σχετικών γνωστοποιήσεων που εξέδωσε ο Έπαρχος. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν άλλες καταγγελίες που επίσης θα πάρουν τον δρόμο τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εκεί που υπάρχει έκδηλη παρανομία (και αυτό επιβεβαιώνεται από την Επαρχιακή Διοίκηση και τα αρμόδια τμήματα του δημοσίου) πρέπει άμεσα να λαμβάνονται μέτρα να σταματήσουν αυτές οι εργασίες την ίδια μέρα, την ίδια ώρα. Αυτά είναι που συζητήσαμε. Δεν γίνεται να ακολουθούμε την πρακτική που ακολουθούσαμε στο παρελθόν, δηλαδή να γίνει καταγγελία, να δημιουργηθεί φάκελος κλπ ενώ παράλληλα να συνεχίζονται οι εργασίες! Το κύριο μήνυμα που θέλω να δώσω είναι το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας και η αμεσότητα στη λήψη μέτρων τερματισμών και εκεί που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα παγκύπρια. Ας μην το προσδιορίσουμε μόνο στον Δήμο Παραλιμνίου. Αυτά συμβαίνουν παγκύπρια. Τονίζω όμως ότι δεν είναι η πλειονότητα, αυτά είναι μεμονωμένα φαινόμενα.
Ερώτηση: Μήπως το θέμα είναι ο ζήλος του Δήμου Παραλιμνίου και άλλων δήμων να θέλουν να φτιάξουν τις παραλίες;
Απάντηση: Μπορεί να είναι και ο ζήλος καθώς και δικές τους αντιλήψεις για το ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους. Μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογημένο. Κατηγορείται η κεντρική διοίκηση ότι τάχα καθυστερεί και ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Όντως, κάποτε υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω φόρτου εργασίας ή για άλλους λόγους. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη ήταν αυτό των καθυστερήσεων.
Είμαστε όμως μια τουριστική χώρα και πρέπει να αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και να γίνονται έργα εκεί που πρέπει να γίνονται. Πρέπει λοιπόν να συντονιστούν καλύτερα μεταξύ τους οι αρμόδιες υπηρεσίες για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αυτών των αδειών.
Ερώτηση: Ο Δήμος Παραλιμνίου παραδέχθηκε ότι οι εργασίες που έγιναν ήταν παράνομες;
Απάντηση: Όχι. Δεν θα μπω σε αντιδικία με οποιονδήποτε ισχυρίζεται οτιδήποτε. Διαφωνούμε με τον ισχυρισμό του δημάρχου Παραλιμνίου ότι οι διάφορες εργασίες έγιναν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτό όμως δεν θα το κρίνω ούτε εγώ ούτε ο Δήμος Παραλιμνίου. Υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες όπου οποιοσδήποτε μπορεί να προσβάλει είτε διοικητικές πράξεις είτε αποφάσεις της Κυβέρνησης και δεν θα αναλωθούμε, ως Υπουργείο Εσωτερικών, στο να αμφισβητούμε την ίδια τη νομοθεσία μας. Άκουσα να γίνεται μια νομική ανάλυση περί γνωμοδοτήσεων κλπ. Δεν με αφορά. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι δρούμε βάσει της νομιμότητας, ότι εφαρμόζουμε τις νομοθεσίες και αν κάποιος θεωρεί ότι λειτουργούμε άδικα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
Στη χθεσινή σύσκεψη θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει μια νομοθεσία αλλά σ’ αυτό τον τόπο βλέπουμε συχνά τις νομοθεσίες να μην εφαρμόζονται για διάφορους λόγους. Είτε διότι υπάρχει ελλιπής μηχανισμός ή πλαίσιο διακυβέρνησης που να μπορεί να επιβάλει και να εφαρμόσει αυτές τις νομοθεσίες είτε διότι υπάρχει μια διστακτικότητα και ανεκτικότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση υπήρχε διστακτικότητα και ανεκτικότητα. Όταν όμως υπάρχει διστακτικότητα και ανεκτικότητα ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει.
(ΝΝ/ΜΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
03-01-2025 16:44
Κλειστή η Υπηρεσία Ειδήσεων του ΓΤΠ στις 6 Ιανουαρίου 2025
31-12-2024 11:38
Κλειστή η Υπηρεσία Ειδήσεων του ΓΤΠ την 1η Ιανουαρίου 2025