Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2019 19:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στα Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας (FOTOFestival 2019)

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα να τελέσω τα εγκαίνια της παρούσας έκθεσης φωτογραφίας, την πρώτη ημέρα έναρξης του φετινού FotoFestival.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης της φωτογραφίας στο νησί μας, αλλά και η διασύνδεση και γνωριμία των φωτογράφων, με αποτέλεσμα τη δημιουργική μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Από καλλιτεχνικής άποψης, τα έργα των μελών των τριών Φωτογραφικών Ομίλων είναι πραγματικά εξαιρετικά έργα τέχνης, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα γύρω μας, χρησιμοποιώντας τρία και μόνο εργαλεία: τη φωτογραφική μηχανή, ένα ιδιαίτερα παρατηρητικό μάτι και ένα ταλαντούχο, δημιουργικό, αλλά και υπομονετικό μυαλό, που ακόμη και επί ώρες μπορεί να περιμένει αυτή τη μοναδική χρονική στιγμή που θα αξίζει να αποτυπωθεί. Η φωτογραφία αποτυπώνει στιγμές: στιγμές χαράς, λύπης, συγκίνησης, περηφάνιας. Αποτυπώνει ανθρώπινα συναισθήματα και επιδιώξεις, καθώς και εκφάνσεις του χαρακτήρα της φύσης, γενικότερα.

Καμία άλλη τέχνη δεν μπορεί να μεταφέρει, όπως η φωτογραφία, την αλήθεια του κόσμου γύρω μας, την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και την ασχήμια των συνεπειών των ανθρώπινων πράξεων. Η φωτογραφία είναι μία μαρτυρία που μένει για πάντα. Είναι ένα αδιάσειστο στοιχείο και τεκμήριο, είτε αυτή κατατίθεται ως μαρτυρία κατάφασης, είτε ως φωνή διαμαρτυρίας.

Προσδοκία όλων, είναι το FotoFestival να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει μία πολιτιστική ομπρέλα, κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η φωτογραφική κουλτούρα, η φωτογραφική έκφραση και δημιουργικότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τους συμμετέχοντες και εκθέτες για τα θαυμάσια έργα τους που παρουσιάζονται σήμερα εδώ. Σας ευχαριστούμε που μας υπενθυμίζετε τις μικρές αλλά όμορφες στιγμές γύρω μας, που πολλές φορές περνούν απαρατήρητες μπροστά από τα μάτια μας.

Συγχαρητήρια αξίζουν, βεβαίως, και στους διοργανωτές, οι οποίοι διοχέτευσαν τη δημιουργικότητά τους σε αυτό το τόσο όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα.

-------------------------------

(ΜΓ/EI)