13-10-2022 12:43
Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Διάσκεψη Τύπου για την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή
Σας καλωσορίζω στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που στόχο έχει την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχα προσωπικά αναλάβει το 2018, αμέσως μετά το Διεθνές Συνέδριο για την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου.
Και τούτο, γιατί ανάμεσα στα κεντρικά συμπεράσματα ήταν πως η περιοχή μας κατατάσσεται στις πλέον ευάλωτες του πλανήτη και, συνεπώς, προς άμβλυνση των αναφυόμενων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή, καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη για στενή περιφερειακή συνεργασία.
Προς υλοποίηση της πρωτοβουλίας, διόρισα σαν προσωπικό μου Σύμβουλο και Ειδικό Απεσταλμένο τον καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, ο οποίος, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Γεωργίας κύριο Κώστα Καδή, και αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής, έβαλαν ως στόχο την από κοινού διαμόρφωση ενός τεκμηριωμένου επιστημονικά, Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης.
Ενός περιφερειακού Σχεδίου που περιλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες σε 13 θεματικές ενότητες και ετοιμάστηκε με την καθοδήγηση του Υπουργού Γεωργίας και του κ. Παπανικόλα, με την εμπλοκή πέραν των 240 επιστημόνων και τεχνοκρατών της ευρύτερης περιοχής.
13 ενότητες που καλύπτουν τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η έρευνα, ο τουρισμός, οι υδάτινοι πόροι, ο δασικός πλούτος, το θαλάσσιο περιβάλλον, η μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά, η ενέργεια και η τεχνολογία, με στόχο:
→ Τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και άνθρακα.
→ Τη μετάβαση σε ανανεώσιμες και πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
→ Την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
→ Τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε πράσινες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και την πραγματοποίηση σωρείας περιφερειακών συσκέψεων και διενέργεια δύο Υπουργικών Συναντήσεων με τη σύσταση προσωρινής Γραμματείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης της με συγκεκριμένες δράσεις.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης θα παρουσιαστεί στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 8 του ερχόμενου Νοέμβρη.
Στην ειδική Σύνοδο για την πρωτοβουλία της Κύπρου θα συμμετέχουν σωρεία ηγετών χωρών της περιοχής και όχι μόνο.
Η Σύνοδος θα συμπροεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κύριο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον ίδιο.
Στο σημείο αυτό, οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς τον φίλο ηγέτη της Αιγύπτου, ο οποίος αποδέχθηκε την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Κύπρου στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης για την κλιματική αλλαγή, με στόχο την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, με βάση τα επιστημονικά ευρήματα της πρωτοβουλίας της ΚΔ.
Μια Διακήρυξη η οποία σκοπό έχει την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και τις διασυνοριακές δραστηριότητες για ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της.
Αναλυτική ενημέρωση για τις διαδικασίες και διεργασίες που έγιναν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, όσο και για τις σχετικές πρόνοιες του σχεδίου δράσης, θα έχετε ευθύς αμέσως από τον Προέδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, κύριο Κώστα Παπανικόλα, και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κύριο Κώστα Καδή, η συνεισφορά των οποίων στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας υπήρξε ανεκτίμητη.
Φίλες και φίλοι,
Την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, είχα εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίηση και τιμή για το γεγονός πως για πρώτη φορά χώρα της Μεσογείου ανέλαβε τη διοργάνωση της εν λόγω διεθνούς διάσκεψης.
Μια διοργάνωση που μας κάνει δικαίως περήφανους, αφού συνιστά αναγνώριση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων, όπως καταδεικνύεται και από την ανάληψη της Προεδρίας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και της υιοθέτησης το 2016 της πρωτοβουλίας της Κύπρου σε σχέση με τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Αυτό που ιδιαίτερα με ικανοποίει, είναι η αναγνώριση πως, παρά το μικρό μας μέγεθος, όχι μόνο αναδεικνύουμε τον εποικοδομητικό μας ρόλο στην περιοχή και τη δυνατότητα να ηγηθούμε και να συντονίσουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας.
Κυρίες και κύριοι,
Με την αρωγή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ιδιαίτερα του Υπουργείου Γεωργίας και τη σημαντικότατη συνεισφορά του Ινστιτούτου Κύπρου, μπορούμε πλέον να υπερηφανευόμαστε πως έχουμε συντονίσει και καταρτίσει ένα αποτελεσματικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, και στοχευμένο Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης.
Ενδυναμώνοντας τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις στην περιοχή μας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τρόπο ορθολογικό, αποτελεσματικό, δίκαιο και αναπτυξιακό.
Κάτι που οφείλουμε στις επόμενες των γενεών και τη δίκαιη απαίτηση τους να ζουν σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής αειφορίας.
(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα