02-04-2024 12:04
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Το περιστατικό όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εργαζόμενοι που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους της Γάζας πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) για το Μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η σύσκεψη είχε «ως αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών.
Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε ευρεία σύνθεση στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άμυνας, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Αρχηγού της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Σύμβουλου ΣΕΑ, είχε ως θέμα συζήτησης τις ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον Λίβανο δια θαλάσσης.
Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες η Κύπρος έχει πετύχει την ανατροπή των δεδομένων στο μεταναστευτικό με τις αποχωρήσεις να είναι για πρώτη φορά περισσότερες από τις αφίξεις, και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα.
Γνωρίζουμε φυσικά ότι η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην περιοχή μας, είναι δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συζητηθεί διάφορα μέτρα, διάφορες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ) και τους Ευρωπαίους εταίρους».
Ερωτηθείς είπε: «Θα πρέπει να συνεχιστεί ο συντονισμός που υπάρχει. Το ΣΕΑ θα βρίσκεται διαρκώς σε σύσκεψη και αν χρειαστεί θα επαναληφθεί η σύγκλησή του για αξιολόγηση των όσων έχουν συζητηθεί σήμερα.»
Ερωτηθείς ποιες αποφάσεις λήφθηκαν σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι αποφάσεις που δεν μπορούμε σήμερα να επικοινωνήσουμε, υπάρχουν όμως διάφορα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος από όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι για ακόμη μια φορά να επιδειχθεί η αλληλεγγύη και σε επίπεδο ΕΕ. Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στον Λίβανο, και τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αυτές οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, τις οποίες θα πρέπει σε συνδυασμό και σε συντονισμό με την ΕΕ να βρούμε τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε.»
Κληθείς να αναφερθεί στις υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να δεχθεί αυτές τις ροές, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι ροές τις τελευταίες μέρες είμαστε στα όρια και αυτό είναι κάτι που έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα. Οι υποδομές και αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, είναι πολύ συγκεκριμένες.
Το τελευταίο 48ωρο έχουμε δει αφίξεις πάνω από 350 παράτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου στη χώρα μας και μια χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό. Είναι για αυτό τον λόγο που κρίθηκε κρίσιμο να συγκληθεί το ΣΕΑ εγκαίρως, και αν παραστεί ανάγκη να συγκληθεί εκ νέου.»
Ερωτηθείς αν έγινε ή αν θα γίνει κάποια επικοινωνία με την Κυβέρνηση του Λιβάνου ή της Συρίας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Για τη Συρία είναι γνωστές οι συνθήκες που επιτάσσουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε Σύρους υπηκόους. Αυτό είναι και μια συζήτηση που έχουμε μετά από δική μας πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, κατά πόσον μπορούν κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν πλέον ως ασφαλείς. Είναι μια συζήτηση που δεν αναμένεται ότι θα λήξει πολύ σύντομα. Εμείς θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το θέμα και να το υπογραμμίζουμε σε επίπεδο ΕΕ.
Με τον Λίβανο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή, θα γίνουν και νέες επαφές με τις Αρχές της χώρας για να μπορέσουν να ανακόψουν και αυτές τις υψηλές μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.»
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι για το μεταναστευτικό και τις διάφορες πτυχές του, η Κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που μπορούσε να πάρει και το αποτέλεσμα φαίνεται και ως προς τα ποσοστά αναχωρήσεων και ως προς τα ποσοστά συλλήψεων διακινητών. «Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη γεωγραφία, είμαστε πολύ κοντά στον Λίβανο. Ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου και τα συνεπακόλουθα τραγικά γεγονότα, στην περιοχή μας παρατηρείται αυτή η αυξημένη ροή, ιδιαίτερα και ειδικά από τον Λίβανο. Όλες εκείνες οι ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν έχουν συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο των συναρμόδιων Αρχών και Υπουργείων και θα βρισκόμαστε διαρκώς σε συντονισμό.»
Κληθείς να σχολιάσει το κτύπημα του Ισραήλ κατά ατόμων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εκφράζω τη θλίψη και τον συγκλονισμό μας για τον άδικο χαμό των εργαζομένων στο World Central Kitchen που βρίσκονταν στην περιοχή για την αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι την ίδια στιγμή απόλυτα καταδικαστέο και σε σύγκρουση και παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ο θάνατος άμαχου πληθυσμού, ιδιαίτερα εργαζομένων που βρίσκονται εκεί για να παρέχουν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει γίνει αυτό το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο επτά εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, διερευνώνται. Βρισκόμαστε σε επαφή από πολύ νωρίς σήμερα και χθες βράδυ με το World Central Kitchen , αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας, πέραν του να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας, για να συντονιστούμε και να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα πρέπει και οφείλει να καταδικάσει. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των χαμένων.»
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διαμαρτυρία προς το Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Να περιμένουμε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό. Εντός της ημέρας είμαι σίγουρος θα υπάρξουν εξελίξεις.»
Σε ερώτηση αν αυτό θα επηρεάσει τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα από το λιμάνι της Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό δεν επηρεάζει την πρωτοβουλία, αντιλαμβάνεστε όμως ότι όλες οι συνθήκες ασφάλειας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και αυτό συμβαίνει με τη δέουσα επιμέλεια που όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την πρωτοβουλία συνεχίζουν, δηλαδή την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Σήμερα εκ των πραγμάτων και από σεβασμό στα θύματα και για να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα η κατάσταση, θα πρέπει να γίνει αυτός ο εκ νέου συντονισμός, αλλά η πρωτοβουλία συνεχίζεται. Οι ανάγκες του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και είναι για αυτό τον λόγο που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σε λίγο επίσκεψη στο ΚΣΕΔ στη Λάρνακα με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στη χώρα μας, ακριβώς για αυτό τον λόγο.»
(ΡΜ/ΝΓ/ΕΑθ)