Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2019 14:07

Οδηγίες για ασφάλεια κατά τις εργασίες κοπής και συγκόλλησης μετάλλων

Οι εργασίες κοπής και συγκόλλησης μετάλλων με οξυγόνο και ασετυλίνη περιέχουν, μεταξύ άλλων κινδύνους πυρκαγιάς και έκρηξης και όσοι ασχολούνται με αυτές πρέπει να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, είναι εκπαιδευμένοι, τηρούν τις οδηγίες των κατασκευαστών και συνεργάζονται με τους προμηθευτές του εμπλεκόμενου εξοπλισμού.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προειδοποιεί για τα ακόλουθα:

A. Oι εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενοι και εργοδοτούμενοι που χρησιμοποιούν οξυγόνο και ασετυλίνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή το οξυγόνο και η ασετυλίνη είναι αέρια, των οποίων η λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά ή / και έκρηξη.

Ειδικότερα, αυτοί που ασχολούνται με εργασίες κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται (σαλμός, λάστιχα, φλογοπαγίδα, ρυθμιστής πίεσης, μανόμετρα και φιάλες) πρέπει να είναι κατάλληλος, σε καλή λειτουργική κατάσταση, συντηρημένος και ελεγμένος. Όλα τα πιο πάνω μέτρα πρέπει να τεκμηριώνονται. Επιπρόσθετα, ο χειρισμός και η αποθήκευση των φιαλών πρέπει γίνεται με ασφαλή τρόπο.

Για τις εξειδικευμένες αυτές εργασίες, οι εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα οφείλουν να διαθέτουν γραπτή εκτίμηση των κινδύνων και να εφαρμόζουν τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που καθορίστηκαν στην εκτίμηση αυτή. Τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να συνεργάζονται και να είναι σε επικοινωνία με τους προμηθευτές των φιαλών και του λοιπού εξοπλισμού, σε σχέση με την μέθοδο εργασίας, την ορθή τοποθέτηση του ρυθμιστή πίεσης στη φιάλη αλλά και τον έλεγχο του εξοπλισμού, όπως λάστιχα, φλογοπαγίδες και ρυθμιστές πίεσης.

Σχετικό ενημερωτικό υλικό διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

B. Εύφλεκτες χημικές ουσίες και ατμοί όπως βενζίνη, ντίζελ, χρώματα, διαλύτες, κόλλα, λάκα και καθαριστικά χρησιμοποιούνται σε πολλά υποστατικά. Εάν εργασία κοπής ή συγκόλλησης γίνεται σε δεξαμενή ή δοχείο που περιέχει ή περιείχε εύφλεκτη ουσία (στερεό, υγρό ή ατμό), η δεξαμενή ή το δοχείο μπορεί να εκραγεί βίαια.

Δυστυχώς, υπήρξαν θανάσιμοι και σοβαροί τραυματισμοί από τέτοιες εκρήξεις. Συχνά θεωρητικά "άδειο" δοχείο, εξακολουθεί να έχει κατάλοιπα της εύφλεκτης ουσίας στον πυθμένα, στις ραφές ή σε άλλες εσοχές. Μόνο ένα κουταλάκι βενζίνης σε ένα δοχείο μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει έκρηξη, όταν θερμανθεί και μετατραπεί σε ατμό και δημιουργήσει αναφλέξιμη ατμόσφαιρα. Πρέπει, λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία του δοχείου πριν τις εργασίες κοπής ή συγκόλλησης και να περιλαμβάνονται όλα τα πιο κάτω σημεία:

(α)     Απομόνωση του δοχείου από άλλο εξοπλισμό με αφαίρεση όλων των σωλήνων που το συνδέουν και μεταφορά του σε ασφαλές σημείο.

(β)     Άδειασμα του δοχείου.

(γ)     Καθαρισμός του δοχείου με νερό, απορρυπαντικό, ατμό, νερό υπό πίεση ή διαλύτη, ανάλογα με την περίπτωση.

(δ)     Απελευθέρωση αερίου/ατμών εξαερίωση (διαδικασία γνωστή ως «gas freeing»). Έλεγχος δοχείου με αισθητήρα (gas detector).

(ε)     Έλεγχος με τη χρήση ανθρωποθυρίδων, καθρεπτών ή φακών κατάλληλων για χρήση σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες.

Συνίσταται η δημιουργία αδρανούς ατμόσφαιρας μέσα στο δοχείο και το γέμισμά του με νερό ή άζωτο, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αβεβαιότητα για την επιτυχία / αποτελεσματικότητα των πιο πάνω μεθόδων. Τέτοιες εργασίες πρέπει να γίνονται από πρόσωπα με γνώση και πείρα.

Σε γενικές γραμμές, αν υπάρχει η αναγκαιότητα για εργασία εν θερμώ, σκεφτείτε ότι και η αντικατάσταση της δεξαμενής / δοχείου είναι μια καλή επιλογή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εργοδότες/αυτοεργοδοτούμενοι μπορούν να αποτείνονται στους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλ. 22405604 και 22405603.

(ΕΚ/ΣΧ)