Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2019 14:28

Παρουσίαση Προγράμματος Δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα»

70.000 δενδρύλλια θα διατεθούν δωρεάν από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο

«Φυτεύω για το Κλίμα» είναι η ονομασία που δόθηκε στο νέο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δωρεάν δασικά δενδρύλλια σε φορείς του δημοσίου και οργανωμένα σύνολα που εξήγγειλαν τη βούλησή τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσα από δράσεις δενδροφύτευσης. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των πρωτοβουλιών δενδροφύτευσης που αναλαμβάνονται κατά καιρούς, μέσα από τον συντονισμό, την κατάρτιση και την έμπρακτη στήριξη όλων των φορέων που τις εξαγγέλλουν.  

Την έναρξη του προγράμματος ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Καδής, ενώπιον εκπροσώπων από οργανωμένα σύνολα, τοπικές και δημόσιες αρχές, εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες πολιτών, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης Αθαλάσσας από το Τμήμα Δασών. Ο κ. Καδής στον χαιρετισμότου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υλοποιήσει προγράμματα δεντροφυτεύσεων και να συμβάλει στο πρασίνισμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η εξαγγελία του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» αποτελεί αναγνώριση της σημασίας αυτής της δράσης τους. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» θα διατεθούν δωρεάν από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών 70.000 δασικά δενδρύλλια για τη φυτευτική περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020. Ο αριθμός των δενδρυλλίων θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσονται. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, το Τμήμα του έχει θέσει ως προτεραιότητά του την αναδιάρθρωση της παραγωγής στα δασικά φυτώρια, δίνοντας προτεραιότητα μέσα από τις δενδροφυτεύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην προώθηση ιθαγενών ειδών, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών και σπάνιων ειδών. 

Στην εκδήλωση δόθηκαν στους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων, πληροφορίες και συμβουλές γύρω από τη φύτευση και συντήρηση των δέντρων, ενώ είχαν την ευκαιρία μέσα από έκθεση του Τμήματος Δασών να γνωρίσουν από κοντά τα είδη των φυτών που θα παραχωρούνται δωρεάν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα». Σημειώνεται ότι η περίοδος υποβολής της αίτησης προς το Τμήμα Δασών, για παραχώρηση των δενδρυλλίων που θα φυτευτούν κατά τη φετινή φυτευτική περίοδο, αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου και λήγει στις 6 Νοεμβρίου 2019.  

Πατήστε εδώ για να δείτε το φιλμ που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για την εξαγγελία του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα».

(ΜΑΚ)