Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2019 14:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για το έργο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία διοργανώνεται με στόχο να παρουσιαστεί το πλούσιο, αξιόλογο και καθοριστικό έργο που επιτελούν, τόσο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας όσο και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

Μια βασική συνειδητή στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησής μας, σύμφωνα και με πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί η στήριξη του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων και η ανάδειξή τους. Συγκεκριμένα, όπως και η στρατηγική μας επιδίωξη, στοχεύουμε στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου μας αλλά και στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής απασχόλησης στην πατρίδα μας.

Μέρος των δράσεων που προωθούνται ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα, είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τον πολιτισμό.
  • Η δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ως το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου.
  • Το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ώστε να καταστεί ένα πραγματικό στολίδι για όλη την Κύπρο. Με άξονα και πυρήνα το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης του αείμνηστου Στας Παράσκου, θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πολιτισμού, υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας, όπου καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να εμπνευστούν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν.
  • Η αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη υπαίθρου και αστικών κέντρων.
  • Σημαντικές υποδομές που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, στην ολοκλήρωση της Στέγης Χορού στη Λευκωσία, στην ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, στη χωροθέτηση και το σχεδιασμό της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης, στην αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, στη δημιουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.
  • Ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια των διαδικασιών χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Η προώθηση, μέσα από συγκεκριμένα ολιστικά προγράμματα, του πολιτιστικού τουρισμού αλλά και της πολιτιστικής διπλωματίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι επιστέγασμα των προσπαθειών μας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η  δρομολογούμενη ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία, ως μία αυτόνομη διοικητική δομή για τον πολιτισμό και τις τέχνες, θα προωθήσει την πολιτιστική δημιουργία και θα αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω μιας ενιαίας στρατηγικής.

Η Κυβέρνησή μας στάθηκε και θα σταθεί με συνέπεια κοντά στον Πολιτισμό του τόπου, δημιουργώντας τις ευνοϊκότερες των συνθηκών για τους δημιουργούς μας. Εκτός των προαναφερθέντων βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και αρκετές άλλες πολιτικές και προγράμματα που ευελπιστούμε να δρομολογήσουμε άμεσα.

Σε αυτή την προσπάθειά μας, νιώθουμε ότι έχουμε δυνατό στήριγμα όλους τους φορείς πολιτισμού, τους οποίους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση το δημιουργικό και πολιτιστικό τους έργο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε και θα έχουμε στη βάση του απόλυτου σεβασμού και της ειλικρίνειας.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ως ο κύριος εκφραστής της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους, όσον αφορά στον σύγχρονο πολιτισμό, διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου. Με κύρια αρμοδιότητα και αποστολή την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, καθώς και την προβολή των επιτευγμάτων της πολιτιστικής μας δραστηριότητας στο εξωτερικό, συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, ενεργώντας στο πλαίσιο που καθορίζεται από την ευθύνη εκπλήρωσης της αποστολής τους, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επικεντρώνονται από τη μια στην παροχή οικονομικών πόρων και την προσφορά θεσμικής στήριξης στη σύγχρονη τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό της Κύπρου και από την άλλη στη διασφάλιση της παροχής ευκαιριών και δυνατοτήτων πρόσβασης των πολιτών στον πολιτισμό.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο όσον αφορά το πλαίσιο και τις δράσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών γιατί ακολούθως θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, αποτελώντας τον κρατικό οργανισμό θεατρικής δραστηριότητας της χώρας μας, επικεντρώνεται στην προαγωγή της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο και της καλλιέργειας του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του κοινού μέσω μιας πληθώρας θεατρικών δράσεων, προγραμμάτων και συνεργασιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι ο Οργανισμός ως κέντρο διαρκούς θεατρικής ανάπτυξης προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θεατρική παιδεία από την παιδική ηλικία. Τα οφέλη της θεατρικής αγωγής είναι αναρίθμητα, καθώς δεν εκπαιδεύει μόνο, αλλά διαμορφώνει χαρακτήρες δυνατούς, ανεξάρτητους και κυρίως με ήθος. Εξάλλου, η ένταξη της θεατρικής αγωγής, στο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου, αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο της γενικής παιδείας των παιδιών μας, αφού στοχεύει στην απελευθέρωση της κίνησης και του μυαλού, στην έκφραση, στη συνεργασία, στη φιλία και στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των νοητικών τους δυνατοτήτων.

Σήμερα, παρευρίσκονται μαζί μας ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς (όπως προανέφερα), η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κα Αντιγόνη Αθηαινίτη, λειτουργοί των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, καθώς και μέλη του Συμβουλίου του ΘΟΚ, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αφοσίωση στο έργο που επιτελούν καθώς και για την άψογη και αγαστή συνεργασία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Θ.Ο.Κ και του ΥΠΠΑΝ που εργάστηκαν για τη διοργάνωση της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για την κάλυψη του γεγονότος και τη συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού, καθώς και σε όλους τους παρευρισκομένους για την εδώ παρουσία σας.

 ΙΠ