Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2019 10:55

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου Κώστα Αντωνέλλου

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Τα Αγκάθια της Κύπρου» ενός γνήσιου εραστή και αποτυπωτή της ομορφιάς της ελλαδίτικης και κυπριακής φύσης.

Ο Κώστας Αντωνέλλος ο οποίος, αν και γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και μελέτησε ζωγραφική με τους Δρόσο και Χρηστίδη, δύο καλλιτέχνες με αξιόλογη πνευματική και καλλιτεχνική εμβέλεια και ακόλουθους της Σχολής του Μονάχου. Μοναδική πηγή έμπνευσής του απετέλεσαν τα ελληνικά χρώματα, τα οποία με επιμέλεια και ευλάβεια αποτύπωνε στον καμβά. Στόχος του είναι η εικονοποιητική διάσωση των ελληνικών παραδόσεων οι οποίες φαίνεται να χάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Το 1958, μετά από προσπάθεια να παρακολουθήσει μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, λόγοι υγείας τον οδηγούν στο να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σουηδία. Μετά από επιστροφή και ολιγόχρονη παραμονή στην Αθήνα, μεταναστεύει ξανά προς τη Νότιο Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει περαιτέρω μαθήματα ζωγραφικής, όπου και εξέθεσε έργα του με Αφρικανούς καλλιτέχνες. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 επιστρέφει στην Ελλάδα.

Τα έργα του Κώστα Αντωνέλλου μαρτυρούν άμεσα την ιδιαίτερη σχέση του με τη φύση. Ζηλωτής της ωραιότερης των τεχνών εξαντλεί σε κάθε του δουλειά το αστείρευτο δημιουργικό του ταλέντο, καταθέτοντας στα έργα του όλο το εύρος της ψυχής του.  Παράλληλα, μέσα από τα έργα του αποδίδεται η αδιάσπαστη, άφθαρτη ενότητα της φύσης και του χρόνου. Μεταφέρονται εντυπώσεις και συνειρμοί, αρκετοί για να αποδώσουν πλήρως τη δυναμική και τα υποδηλούμενα μηνύματα τα οποία ο Αντωνέλλος αποσκοπεί να μεταδώσει μέσα από την όλη σύνθεση της δημιουργικής του δουλειάς. Τα έργα του αποτελούν αποτύπωση ενός αδιάκοπου ταξιδιού στη γνωστή και άγνωστη Ελλάδα, αλλά και, εν προκειμένω, στην Κύπρο.

Ο Κώστας Αντωνέλλος παραμένει ένας σημαντικός εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής εκείνης έκφρασης, η οποία συνθέτει τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού, ένας καταξιωμένος, στο ακέραιο, ζωγράφος και αυστηρός φυσιοδίφης. 

Ένας ζωγράφος είναι μεγάλος, όταν μπορεί να εκφράζει αυτό που θέλει με το χρώμα και το σχέδιο, και ένας ποιητής με τις λέξεις. Σε κάθε περίπτωση, η ποιητικότητα που διακρίνει τα έργα του Αντωνέλλου είναι ένας συνδυασμός των δύο.

Εύχομαι από καρδιάς όλοι οι παρευρισκόμενοι, αλλά και οι επισκέπτες των επόμενων ημερών να απολαύσουν την έκθεση και να ταξιδέψουν στη θέα και παρατήρηση των όμορφων αυτών εικόνων.

Σας ευχαριστώ.

____________

(ΜΓ/ΣΧ/ΕΙ)