Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2019 19:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Λεοντίου «Πέρασμα Ζωής από το Μπέλαπαïς»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έκδοση του βιβλίου «Πέρασμα ζωής από το Μπέλαπαïς» του φίλου Σωτήρη Λεοντίου, τη συγγραφική επιμέλεια του οποίου είχε ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Ο συγγραφέας με θάρρος, δύναμη, αλλά και πόνο ψυχής επιχειρεί με το βιβλίο του ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην πατρώα γη, συμβάλλοντας στη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της επιστροφής στο ακουμπισμένο στους πρόποδες του Πενταδακτύλου Μπέλαπαïς, που με τη μαγευτική του θέα αποτελούσε κάθε χρόνο πόλο έλξης όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά και για χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο.

Το βιβλίο ζωντανεύει νοσταλγικά τις μνήμες από το λουσμένο στο πράσινο και τα γαλάζια νερά της Μεσογείου Μπέλαπαïς, για να περάσουν στις νεότερες γενιές, που δε βίωσαν την αγαπημένη γενέθλια γη. Με γραφή στρωτή, ο συγγραφέας προβάλλει την καθημερινότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό του κατεχόμενου χωριού, τονίζοντας ιδιαίτερα την ελληνικότητα και τη χριστιανοσύνη του, που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να αλλοιωθούν. Παράλληλα, παρουσιάζει την πορεία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι το 1974, παραθέτοντας σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς που την καθόρισαν και εξαίροντας τη συμμετοχή και την προσφορά των ανθρώπων του Μπέλλαπαϊς σε όλους τους εθνικούς αγώνες για ελευθερία.

Φίλες και φίλοι,

Ανατρέχοντας στις διανθισμένες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης διαπιστώνει πως σημαντική θέση σε αυτό έχουν οι μαύρες μέρες της εισβολής, της κατοχής και του εγκλωβισμού των κατοίκων του χωριού μέχρι το 1976, που ο Αττίλας βίαια τους εκτόπισε εξαναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν στέγη στην ελεύθερη Κύπρο και στο εξωτερικό.

O συγγραφέας με ζωντάνια, αλλά και πίκρα περιγράφει το δράμα του ελληνισμού της Κύπρου από εκείνη την προδοσία που δημιούργησε στο νησί μας τραγικές συνθήκες, τις συνέπειες των οποίων βιώνει μέχρι σήμερα, αφού υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι, πρόσφυγες, κατοχή. Ειδικότερα, μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, περιγράφει με πόνο όσα έλαβαν χώρα κατά την είσοδο των Τούρκων στο χωριό, την πρώτη αιχμαλωσία των ανδρών του χωριού, αλλά και τη σύλληψη, αιχμαλωσία και μεταφορά όλων των ανδρών, και του ιδίου, στις φυλακές των Αδάνων στην Τουρκία, όπου οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες, με τους αιχμαλώτους να υφίστανται κακουχίες μέχρι την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Ο διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο ζώντες Μπελαπαïσιώτες πρόσφυγες ζουν με τον πόθο και την ελπίδα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, όπου θα λειτουργηθούν ξανά στην εκκλησία της Παναγίας Ασπροφορούσας στο επιβλητικό Αββαείο.

Αγαπητέ Σωτήρη,

Με την ευκαιρία της παρουσίασης απόψε του βιβλίου σου, θα ήθελα να σε συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία να παραδώσεις στους νεότερους την καλαίσθητη αυτή έκδοση που εμπλουτίζει αναμφίβολα τη σχετική κυπριακή βιβλιογραφία. Το βιβλίο, είμαι βέβαιος, θα κρατήσει ζωντανά στην καρδιά και στον νου το μαγευτικό Μπέλαπαïς και την Κερύνεια, για να θυμίζει πως ο αγώνας για απελευθέρωση πρέπει να συνεχιστεί.

____________

(ΜΓ/ΣΧ/EI)