Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2019 13:28

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της 141ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο Βελιγράδι

Συνεχίζονται στο Βελιγράδι οι εργασίες της 141ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης.  

Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης του θέματος «Ενίσχυση του διεθνούς δικαίου: κοινοβουλευτικοί ρόλοι και μηχανισμοί και η συμβολή της περιφερειακής συνεργασίας», ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί ένα περιεκτικό και νομικά δεσμευτικό διεθνές πλαίσιο, επί του οποίου κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πλούσια ή φτωχή, πρέπει να θεμελιώνει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.  

Ξανά και ξανά, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, έχει επιβεβαιωθεί η δέσμευση και η αφοσίωση των κρατών στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η επιμονή τους στην εφαρμογή διεθνών συμβάσεων και διακηρύξεων. Και αυτό γίνεται, είπε, γιατί είναι κοινώς παραδεκτό ότι το μέλλον της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας είναι εφάμιλλο με την επίτευξη ενός ενισχυμένου πλαισίου κανόνων διεθνούς δικαίου, το οποίο μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία μεταξύ κρατών. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε στη συνέχεια τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, για την αποτελεσματική εφαρμογή της οποίας απαιτείται συμπόρευση με το διεθνές δίκαιο και αμοιβαίο όραμα ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας. 

Μιλώντας για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στις συντονισμένες προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι,  στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης περιφερειακής συνεργασίας, τα κοινοβούλια ως οι κύριοι φορείς διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσω κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργειών. Επιπρόσθετα, είπε, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω υπάρχουσες συνεργασίες, να ενισχυθούν υφιστάμενες σχέσεις με άλλα κοινοβούλια ή και να δημιουργηθούν νέες. Ενημέρωσε δε ότι σε αυτά τα πλαίσια, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενεργοποιήσει τρεις τριμερείς συνεργασίες, ενώ εξετάζεται και η σύναψη παρόμοιων τριμερών συνεργασιών και με άλλα κοινοβούλια της ευρύτερης περιοχής μας. 

Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι αποτελούν το βαρύτερο πλήγμα στις κοινές προσπάθειες για διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν θα είχε παραμείνει ανεπίλυτο για τόσες δεκαετίες αν η Τουρκία δεν είχε παραβιάσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και σεβόταν τις σχετικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντίθετα, επεσήμανε, οι επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστούν όχι μόνο παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παραβιάσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. 

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης προκειμένου να ενισχυθεί το διεθνές δίκαιο, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν περιφερειακοί και διεθνείς κοινοβουλευτικοί οργανισμοί, μέσω της οικοδόμησης περιφερειακών συνεργασιών, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με τις δράσεις της στην καθιέρωση του πολιτικού διαλόγου, στην προσήλωση στο κράτος δικαίου και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων. 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την πεποίθηση ότι η ενισχυμένη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο προς όφελος μιας παγκόσμιας έννομης τάξης, η οποία θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξανόμενες ανάγκες, προσδοκίες και ανησυχίες των πολιτών. 

 (ΜΓ/ΕΙ)