Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2019 18:40

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πήρε μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής στη 141η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Στο πλαίσιο της 141ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι από 13 ως 17 Οκτωβρίου 2019, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, πήρε σήμερα μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με άλλους ομολόγους του, με θέμα τη χρηστή διακυβέρνηση.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού στην Κύπρο, εκείνου της Παράλληλης Βουλής, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των όποιων δημοκρατικών ελλειμμάτων, ενισχύοντας και διευρύνοντας το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά ταυτόχρονα καθιστώντας τη Βουλή ένα οικείο και προσιτό θεσμό για τους πολίτες.

Εξηγώντας το σκοπό της δημιουργίας Παράλληλης Βουλής, ο κ. Συλλούρης τόνισε τη σημασία ανάπτυξης μιας σχέσης αλληλεπίδρασης, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιότητα του πολίτη, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια. Παράλληλα, πρόσθεσε, το νέο αυτό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές,  ως εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας, οι οποίοι ασκούν τη νομοθετική εξουσία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και να συμβάλλουν στη επίλυση διαφόρων προβλημάτων που τους απασχολούν, μέσω ενός καθιερωμένου διαλόγου και επικοινωνίας με τους πολίτες. 

Η Παράλληλη Βουλή, επεσήμανε ο κ. Συλλούρης, θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προς όφελος της κοινωνίας, φιλοδοξώντας να διεγείρει το ενδιαφέρον της για τις παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει τους πολίτες για να συμμετάσχουν σε όσα συμβαίνουν και τους αφορούν. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε και τη θεματολογία της Παράλληλης Βουλής, η οποία θα καλύπτει θέματα έρευνας, καινοτομίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πολιτισμού, περιβάλλοντος, οικολογίας-αειφορίας και υγείας, καθώς και ζητήματα των πολιτών, των παιδιών και των νέων αντιπροσώπων. O κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θεσμοθέτηση της Παράλληλης Βουλής θα οδηγήσει σε πρόοδο και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτιστικό.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής επιλέγηκε, σήμερα, από το Προεδρείο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για να προσφωνήσει την εορταστική Σύνοδο για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού. Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προέδρου της Ένωσης, κας Gabriela Cuevas Barron, στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Συλλούρης σημείωσε την ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στην προώθηση του διαλόγου, της ειρήνης και των δημοκρατικών αρχών. Η επίσκεψη της κας Cuevas Barron, πρόσθεσε, καταδεικνύει ότι οι δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου αποτελούν παγκόσμιες αξίες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε κράτος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Εξήρε, τέλος, το έργο της Προέδρου του Οργανισμού και τις πρωτοβουλίες της για μετουσίωση των διακηρύξεων σε απτά αποτελέσματα.

---------------------------------

ΕΙ