Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 12:38

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας, επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ιρλανδίας στην Κύπρο

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή να καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας κ. Michael Higgins στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία σας, κύριε Πρόεδρε, στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Ειδική αυτή Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αντανακλά τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, που εκτείνονται τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο των λαών μας. Δεσμοί, που βασίζονται στις κοινές αρχές και αξίες και στην κοινή προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Κύπρος και Ιρλανδία, δύο νησιωτικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζονται κοινές ιστορικές εμπειρίες και εγγύτητα θέσεων σε πολλά ζητήματα, εκφράζοντας αλληλοϋποστήριξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στα πλαίσια άλλων διεθνών οργανισμών όπου συμμετέχουν. Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις και προβληματισμούς, ιδιαίτερα με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα στην Ιρλανδία και απευχόμαστε βεβαίως την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στο Δουβλίνο για να παραστώ στους επίσημους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου έχει ανανεώσει τα αισθήματα θαυμασμού για την ιστορία, την ομορφιά, αλλά και για τα επιτεύγματα της χώρας σας, καθώς επίσης και τα αισθήματα εκτίμησης προς τον περήφανο και φιλόξενο λαό της Ιρλανδίας.

Επέστρεψα από την Ιρλανδία με τις θερμότερες αναμνήσεις, ειδικότερα εξαιτίας και της ευκαιρίας να συναντηθώ μαζί σας και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που απασχολούν τις χώρες μας, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα γενικότερα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο. Βαθιά εντυπωσιασμένος από το λογοτεχνικό σας έργο και την πολυσύνθετη και πλούσια καλλιεργημένη προσωπικότητά σας, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην επικαιρότητα του ποιητικού σας λόγου. Διαβάζοντας τους στίχους σας, δεν μπορούμε παρά να συμπορευθούμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις ζωές τους, αλλά και να αναλογιστούμε τις βαθιές πληγές που αφήνει ο πόλεμος στη συλλογική μνήμη. Ειδικά στην Κύπρο, όπου γνωρίζουμε από προσφυγιά και κατοχή, λόγω της τουρκικής εισβολής, και προσβλέπουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρηνικό σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, για μας και τα παιδιά μας, όπως και τη γειτονία μας, ώστε να σταματήσουν πια να κλαίνε οι Προφήτες, αν μου επιτρέπετε να παραφράσω για λίγο τον εμπνευσμένο και συγκινητικό στίχο σας. 

Επαναλαμβάνω και τώρα, όπως σας είχα εκφράσει και τότε, την επιθυμία μου για τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών για επαφές μαζί σας, αλλά και μεταξύ των Κοινοβουλίων μας.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας σας, θα ήθελα να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας στις προσπάθειές μας για επίτευξη συμφωνημένης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο μιας λύσης στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, που θα διασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία, αντί να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, εμμένει στις άτεγκτες θέσεις της και επιπλέον εντείνει την προκλητική στάση της, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, αμφισβητώντας και παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτοξεύοντας πολεμικές απειλές. 

Παρά την καταδίκη των τουρκικών προκλητικών ενεργειών από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, χρειάζεται λήψη ουσιαστικότερων μέτρων και πιο αποτελεσματική άσκηση διεθνών πιέσεων προς την Τουρκία, της οποίας οι τελευταίες ενέργειες εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν την πιο σοβαρή και επικίνδυνη πρόκληση της Τουρκίας μετά το 1974.

Η συμμετοχή της Ιρλανδίας στην πρώτη αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης της UNFICYP το 1964, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του ειλικρινούς ενδιαφέροντος της χώρας σας για στήριξη της ειρήνης στην Κύπρο, αλλά και της έμπρακτης συμπαράστασής της στον κυπριακό λαό. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη της χώρας μου προς τους χιλιάδες Ιρλανδούς στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στην UNFICYP από το 1964 μέχρι και το 2005, καθώς και στους Ιρλανδούς – Μέλη του αστυνομικού τμήματος της Δύναμης που υπηρετούν σήμερα στην Κύπρο. 

Θα ήταν παράλειψή μου επίσης να μην εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες για τη σημαντική οικονομική συνεισφορά της Ιρλανδίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, της οποίας το σημαντικό έργο ελπίζουμε ότι θα κλείσει σταδιακά, αλλά και το συντομότερο δυνατόν, την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος και θα βοηθήσει να επουλωθεί μια ανοικτή πληγή σχεδόν μισού αιώνα. 

Εκφράζοντας ακόμα μία φορά την μεγάλη μου χαρά για την εδώ σας παρουσία και αυτή τη συνάντηση, κύριε Πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς των δύο χωρών μας και θα ενδυναμώσει τις θέσεις των χωρών μας στο διεθνές επίπεδο.

Εύχομαι στην Ιρλανδία και τον περήφανο ιρλανδικό λαό επίτευξη των ευγενών τους στόχων, κοινωνική πρόοδο και ευημερία. 

(EK/ΕΙ)