Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 14:43

Ο βουλευτής κ. Μ. Μουσιούττας συμμετείχε σε συζήτηση, στο Βελιγράδι, στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια

Συνεχίζονται σήμερα στο Βελιγράδι οι εργασίες της 141ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο των οποίων ο βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα: «Κοινοβουλευτικές Στρατηγικές για Ενίσχυση της Ειρήνης και της Ασφάλειας προς Αντιμετώπιση των Απειλών και των Συγκρούσεων που Προκύπτουν από Κλιματικές Καταστροφές και τις Συνέπειές τους».  

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις φυσικές καταστροφές αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τεράστιες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι φυσικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως η έντονη ξηρασία, η απερήμωση, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, είναι τις τελευταίες δεκαετίες συχνά φαινόμενα και προξενούν σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Σήμερα, πρόσθεσε, ο μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων, με αίτια τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα και με πολιτική αστάθεια και βίαιες συγκρούσεις.  

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε τη συνεχώς αυξανόμενη κοινή συναίνεση ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί εκτοπισμό πληθυσμών, αλλά και περιφερειακές συγκρούσεις και αποτελεί ευρύτερη απειλή για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για προώθηση και διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς και μετριάζοντας τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Επεσήμανε δε ότι, για να γίνει αυτό, οι βουλευτές πρέπει να εμμένουν στην πληρέστερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ειρήνης και ασφάλειας, υιοθετώντας νομοθεσίες που να επιτρέπουν τη λήψη σχετικών κυβερνητικών μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία στο διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.  

Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ,επίσης, ότι οι καταστροφές που απορρέουν από τις καιρικές συνθήκες αποτελούν παγκόσμια απειλή και, επομένως, οι συνέπειές τους στα ζητήματα ασφάλειας και συγκρούσεων αποτελούν κοινή πρόκληση, που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Εισηγήθηκε όπως τα εθνικά κοινοβούλια, κατά την εξέταση των κρατικών προϋπολογισμών, ασκούν επιρροή και εκφράζουν ανησυχία περισσότερο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παρά για την αύξηση του οπλοστασίου των χωρών τους. Σημείωσε, τέλος, ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί κοινό μέλημα και κοινή υποχρέωση και η  εξάλειψη των καταστρεπτικών συνεπειών της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής απαιτεί πρωταρχικό συλλογικό στόχο.  

(ΑΜ/ΕΙ)