Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2019 13:23

Η ΥΜΕΕ κα Βασιλική Αναστασιάδου προήδρευσε συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Το θέμα της εκπαίδευσης των νέων για ζητήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Σαββίδη.

«Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με την εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας, μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος, όπως και μέσω αύξησης του αριθμού εκπαιδευτών. που έχουν την κατάλληλη επιμόρφωση, για να διδάξουν τα παιδιά» σημείωσε η κα υπουργός. Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας αποφασίστηκε επίσης, η σύσταση διμελούς επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκαλούνται θανατηφόρα δυστυχήματα.  Η επιτροπή,  όπως ανέφερε η κα Αναστασιάδου,  θα απαρτίζεται από στέλεχος του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομίας και από συγκοινωνιολόγο του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Η επιτροπή, θα κωδικοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας οδικής σύγκρουσης, προκειμένου να είναι σε θέση να παρουσιάσει σε μελλοντικό στάδιο σειρά μέτρων πρόληψης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τόνισε η κα υπουργός, εντάσσεται και το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε χθες από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Λειτουργοί των επαρχιακών γραφείων του Τμήματος Δημοσίων ‘Εργων, των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Δήμων, εκπαιδεύτηκαν για τη διενέργεια επιθεωρήσεων οδικής ασφάλειας στους δρόμους, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας τους, με σκοπό τον εντοπισμό και διόρθωση προβλημάτων που δυνητικά μπορούν να συντείνουν στην πρόκληση οδικών συγκρούσεων.

Η κα υπουργός ανέφερε παράλληλα πως έχει ήδη αρχίσει η διεργασία για την επικαιροποίηση του υφιστάμενου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020. «Έχει ήδη γίνει απολογισμός των δράσεων που έχουν  ληφθεί και αναμένεται, εντός του επόμενου μήνα, να οριστικοποιηθούν οι δράσεις  που θα περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2021-2030», συμπλήρωσε.

Οι αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου Οδικής έχουν ετοιμάσει εισηγήσεις για νέες δράσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο τον προσεχή Ιανουάριο, αφού πρώτα τύχουν αξιολόγησης τόσο από τον σύμβουλο του Υπουργείου για θέματα οδικής Ασφάλειας, όσο και από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, το οποίο προσφέρθηκε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο υπουργείο για θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε παράλληλα  για τις εξελίξεις που αφορούν το σύστημα φωτοεπισήμανσης, για το οποίο οι προσφορές θα υποβληθούν στις 15 Νοεμβρίου, 2019. «Ευελπιστώ, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και ότι, εντός του 2020, μέρος του συστήματος φωτοεπισήμανσης θα λειτουργήσει, σε πιλοτική βάση», σημείωσε η κα υπουργός.

 Η κα Αναστασιάδου, ανέφερε τέλος ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας ενημερώθηκε για τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις τροχαίες συγκρούσεις για το 2019.  Η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων αφορά, όπως ανέφερε, μοτοσικλετιστές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, τόσο μέσω της εκπαίδευσης, όσο και μέσω της ενημέρωσης των οδηγών, για αντιμετώπιση του προβλήματος.

(ΔΚ)