Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2019 12:17

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων – Στρασβούργο, χθες

Η συνεισφορά των εθνικών κοινοβουλίων στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, κα Gabriela Cuevas-Barron, για την ιδιαίτερα χρήσιμη παρουσίασή της για το υπό συζήτηση θέμα.

Ήταν πριν τέσσερα χρόνια, τον Σεπτέμβριο 2015, όταν υιοθετήθηκε η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ, σηματοδοτώντας την αρχή μιας παγκόσμιας συλλογικής προσπάθειας για βελτίωση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας και επίτευξη όσων δεν είχαν ακόμη υλοποιηθεί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ατζέντα 2030, μέσα από την ενσωμάτωση  οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών παραμέτρων της βιώσιμης ανάπτυξης, αντανακλά για πρώτη φορά μια οικουμενική προσπάθεια επίτευξης στόχων, όπως η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή. Στόχοι τους οποίους όλοι μας χαιρετίζουμε και στηρίζουμε και συνδέονται άμεσα με τις βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν ως εκ τούτου, άμεση συνάφεια με τα εθνικά κοινοβούλια που εκπροσωπούνται στην Κοινοβουλευτική του Συνέλευση.

Αν και αναμφίβολα έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στη μείωση των ανισοτήτων και την ανακούφιση ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας, είναι ταυτόχρονα εμφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της δεν επαρκεί για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, εκτός αν τηρηθούν και οι τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, είναι επάναγκες να εργαστούμε για την εφαρμογή παγκόσμιων πολιτικών που πρώτιστα να εστιάζουν στην εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων και πιο συγκεκριμένα στις αυξανόμενες ανάγκες των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ανθρώπων ή ακόμη και ολόκληρων πληθυσμών. Πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους, να προτείνουμε λύσεις και να υιοθετήσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές, με στόχο τη μείωση των σημαντικών ανισοτήτων που υπάρχουν, τόσο ανάμεσα σε χώρες όσο και εντός αυτών. Είναι σημαντικό να προτείνουμε λύσεις που να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη περιοχών που το έχουν περισσότερο ανάγκη, καθότι κάποιες χώρες μπορεί να απολαμβάνουν συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ευημερίας, ενώ κάποιες άλλες προσπαθούν συνεχώς να επιβιώσουν και να απεγκλωβιστούν από τον ατελείωτο φαύλο κύκλο της βίας, της αστάθειας και της ανασφάλειας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως ο Οργανισμός που πρωταγωνιστεί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει άμεση συνάφεια με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρέχει αδιαμφησβήτητα μια μοναδική πλατφόρμα αναγνώρισης προκλήσεων, συζήτησης επιτευγμάτων και ανταλλαγής απόψεων για συγκεκριμένους τρόπους  βελτίωσης και διαρκούς εφαρμογής αυτών των Στόχων.

Εξίσου και ορθά σημαντική, όπως ήδη λέχθηκε, είναι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ατζέντας 2030. Ο έλεγχος και η λογοδοσία που καλούνται να εισαγάγουν οι κοινοβουλευτικοί στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν στα εμπλεκόμενα μέρη. Μολονότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούν πρώτιστα αποτέλεσμα των ενεργειών των Κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, τα εθνικά κοινοβούλια σίγουρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της όλης διαδικασίας. Εξάλλου, το Ψήφισμα 70/1 της Γενικής Συνέλευσης του OHE καλεί για κοινοβουλευτική ανάμιξη σε ό,τι αφορά τακτικούς και ενδελεχείς ελέγχους των δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ευθύνη κάθε κοινοβουλίου να ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να είναι σε θέση να παρακολουθεί  και να εκτιμά την επίδραση της εφαρμογής των Στόχων μετουσιώνοντας τους σε απτές και μετρήσιμες πολιτικές. Οι κοινοβουλευτικοί μπορούν επίσης, να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο κατά τη θέσπιση νομοθεσιών, διασφαλίζοντας ότι οι προτεινόμενες νομοθεσίες λαμβάνουν υπόψη την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε να εγκρίνονται τα απαιτούμενα κονδύλια για την εφαρμογή τους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο της στην προσπάθειά της να συμβάλει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη χώρα μας.

Τελευταίο, αλλ’ όχι έσχατο, ας μην ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, όλων αυτών των αξίων που εδράζονται στο κράτος δικαίου. 

(ΕΚ/ΕΙ)