Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2019 14:27

Η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου συμμετείχε στις εργασίες του Σεμιναρίου της Σλοβακικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, στη Μπρατισλάβα

Ολοκληρώθηκαν χθες, στη Μπρατισλάβα, οι εργασίες του Σεμιναρίου της Σλοβακικής Προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με θέμα τη νομοθεσία για την καταπολέμηση του φαινομένου των εικονικών εταιρειών. Στο Σεμινάριο συμμετείχε η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπό την ιδιότητα της Ειδικής Αντιπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση τα Διαφθοράς.

Συνοψίζοντας τα καταληκτικά συμπεράσματα του Σεμιναρίου, η κα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε τη διαφθορά ως Λερναία Ύδρα, λέγοντας ότι η καταπολέμησή της απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση πρωτίστως από τους πολιτικούς και η βούληση αυτή, σε πολλές χώρες, ελλείπει. Υπογράμμισε δε ότι η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και τη χρηστή διακυβέρνηση, διαβρώνοντας τις επίσημες διαδικασίες, ενώ τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε αυτό τον τομέα.

Επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές, ως νομοθέτες, έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την πάταξη της διαφθοράς προς όφελος των πολιτών που εκπροσωπούν, η κα Χαραλαμπίδου εξήρε τη σλοβακική νομοθεσία για την καταπολέμηση των εικονικών εταιρειών και τη σημαντική μέχρι τώρα συνεισφορά της και εξήγησε πρόσθετα ότι η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους των εταιρειών που συναλλάσσονται με το δημόσιο τομέα θα βελτιώσει και τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και την ιχνηλασιμότητα των δημόσιων πόρων.  

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο σε εικονικές εταιρείες, αλλά σε όλες τις μη διαφανείς δομές ιδιοκτησίας, όπως τα εικονικά επενδυτικά ταμεία και τα εμπιστεύματα, σημειώνοντας ότι η διαμόρφωση σχετικής νομοθεσίας είναι απαραίτητη.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, πρέπει να ενδιαφέρεται για περαιτέρω επεξεργασία και ενίσχυση του νομοθετικού της πλαισίου από την άποψη αυτή, είπε η κα Χαραλαμπίδου, επισημαίνοντας ότι ο σλοβακικός νόμος παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση και διαβεβαιώνοντας ότι θα αξιοποιήσει δεόντως τη γνώση που προέκυψε από το Σεμινάριο.

Στο περιθώριο του Σεμιναρίου, η κα Χαραλαμπίδου συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Paola Severino, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τη δυνατότητα της συμβολής των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία τους και συντονισμό στον τομέα της αρμοδιότητας τους.

(ΕΚ/ΣΧ)