Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-10-2019 18:58

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Η Αγλαντζιά μας» με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων

Κάθε εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες, τους αγνοουμένους και τα άλλα θύματα της τουρκικής εισβολής, πέρα από την απόδοση της οφειλόμενης τιμής και την έκφραση της τεράστιας ευγνωμοσύνης μας για την προσφορά τους, μας φέρνει και ενώπιον των ευθυνών μας για το χρέος μας να δικαιώσουμε τους αγώνες και τη θυσία τους.

Ναι, δίχως άλλο, έχουμε το βαρύ χρέος να συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας λύσης του εθνικού μας θέματος, η οποία να θέτει τέρμα στην κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών μας. Μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και ξένες εγγυήσεις, μια λύση η οποία να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και να οδηγεί με ασφάλεια τον λαό μας σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται σε όλους περισσότερα. Έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία όλων εκείνων που αγωνίστηκαν ηρωικά για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής και όλων ,επίσης, εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και αγριότητας.

Καθώς όμως η σημερινή μέρα, η 29η Οκτωβρίου, έχει ορισθεί ως Ημέρα Αγνοουμένων, αποτίνουμε ειδικά φόρο τιμής στους αγνοουμένους μας, οι οποίοι αποτελούν την πιο τραγική πτυχή του δράματος του λαού μας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα και συνεχίστηκε με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.  Ημέρα θύμησης και τιμής, προπαντός χρέους και ευθύνης απέναντι στους δοκιμαζόμενους συγγενείς που για 45 χρόνια  περιμένουν απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.

Από την Αγλαντζιά έχουν καταγραφεί στα επίσημα αρχεία του κράτους 16 συμπατριώτες μας ως αγνοούμενοι. Από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα οι έξι, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται οι δέκα.  

Αναφέρω πρώτα τα ονόματα όσων ταυτοποιήθηκαν.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Γιαννή του Γεωργίου, Ανδρέα Κυπριανού του Παναγιώτη, Αλέξανδρο Ολυμπίου του Πασχάλη, Σάββα Χατζησυμεού του Συμεού, Φοίβο Χριστοφή του Κυριάκου και Μάριο Χατζησάββα του Γιάγκου.

Εξακολουθούν να αγνοούνται οι Κώστας Αθανασίου, Δημήτρης Θεοδοσίου του Μιχαήλ, Χαράλαμπος Κουμπαρίδης του Κλεάνθη, Ιωάννης Παστός του Κώστα, Πέτρος Πέτρου του Φιλίππου, Σταύρος Ρουσουνίδης του Δημοσθένη, Χαράλαμπος Χάμπου του Προκοπίου, Κώστας Χαραλάμπους του Παναγιώτη, Μιχαλάκης Χαραλάμπους του Γεωργίου και Γεώργιος Κωνσταντινίδης του Κυπριανού.

Υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε μίας οικογένειας ξεχωριστά να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με επίσημα και αποδεικτικά στοιχεία, το θέμα των αγνοουμένων είναι πάντα στις προτεραιότητές μας. Σε κάθε επαφή μας είναι το πρώτο που εγείρουμε προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση  του θέματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων Διεθνών Οργανισμών, που υποχρέωσαν την Τουρκία, ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια, να επιτρέψει το 2004 την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και να συνεχίσει τις εργασίες της στον τομέα των εκταφών.

Δυστυχώς, είναι τραγικό ότι ,παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μας σε Κύπρο και στον διεθνή χώρο, οι προσπάθειες μας δεν έχουν επιτύχει να καμφθεί η τουρκική απάνθρωπη αδιαλλαξία. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν τον 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ.

Στην προσπάθειά μας επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, συναντούμε την απροθυμία και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί πλήρως και με ειλικρίνεια και καλή θέληση ώστε να λήξει επιτέλους το δράμα των συγγενών.

Η Τουρκία έχει τεράστια νομική και ηθική υποχρέωση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων και τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Θα πρέπει η κατοχική δύναμη, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, να επιτρέψει τις εκταφές σε όλα τα σημεία των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών. Θα πρέπει, ιδιαίτερα, να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και, επιπρόσθετα, να δώσει και σαφείς απαντήσεις για το διπλό έγκλημα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους προκειμένου να αποκρυβούν οι τεράστιες ευθύνες.

Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ η παρέλευση του χρόνου και ο περιορισμένος αριθμός μαρτύρων μαζί με την παράνομη οικοδομική ανάπτυξη, να αποτελέσουν λόγο για το κλείσιμο ουσιαστικά του θέματος των αγνοουμένων.   

Η επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε ενωμένοι, πολιτεία και λαός, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Είναι ιερό μας καθήκον και χρέος τιμής.

Συγχαίρω την Ομάδα Πρωτοβουλίας «Η Αγλαντζιά μας» για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής και ειδικά προς τους παρευρισκόμενους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων, όπως και των άλλων θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας, εκφράζω τη μεγάλη προσωπική μου εκτίμηση και τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας.

_______________

ΑΜ/ΣΧ