Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2024 20:23

Δηλώσεις της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω μετά την ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ειδικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγραμματισμού της Κυβέρνησης για το 2024.

Μετά τη συνεδρίαση, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τo Yπουργικό Συμβούλιο συνήλθε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και ανασκόπησε την πορεία υλοποίησης των 88 δράσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το 67% των δράσεων, 26 δράσεις που περιλαμβάνει ο ετήσιος προγραμματισμός έχουν ολοκληρωθεί και άλλες 33 βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε. Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, συζητήθηκαν ενέργειες για την έγκαιρη υλοποίησή τους.

Ορισμένες από τις δράσεις εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση, ενώ κάποιες βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν ιεραρχηθεί, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε επίσης η πορεία υλοποίησης και άλλων δράσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του χρόνου και δεν είχαν περιληφθεί στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2024.

Η συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου για το 2024 θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2025, όπως ακριβώς έγινε και τον προηγούμενο χρόνο, με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων διακυβέρνησης. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2025 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τον ετήσιο προγραμματισμό για το επόμενο έτος.

“Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Η Υφυπουργός πρόσθεσε: «Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε περαιτέρω τις δράσεις. Οι ίδιοι οι Υπουργού θα σας γνωστοποιήσουν ποιες δράσεις έχουν υλοποιήσει και σε ποιο βαθμό.»

Σε ερώτηση η κα Πική είπε ότι στις 29 Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα με το σημερινό, προσθέτοντας ότι η σημερινή ήταν η τρίτη κατά σειρά. Σημείωσε επίσης ότι «σίγουρα θα γίνει ακόμη μία εντός φθινοπώρου. Ο στόχος είναι κάθε δύο με τρεις μήνες να γίνεται αυτή η ανασκόπηση σε αυτές τις ειδικές συνεδριάσεις, όπου διεξάγεται μια ανοικτή συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν στο κάθε Υπουργείο».

(ΡΜ/ΜΣ/ΑΦ)