Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2019 13:57

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη στο «1ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Δικαιώματα των Παιδιών»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, τις εργασίες του οποίου θα απασχολήσει συγκεκριμένα το ζήτημα των Δικαιωμάτων των Παιδιών και της προάσπισής τους.

Πριν από κάθε άλλη αναφορά, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση για την ξεχωριστή τιμή που απονέμεται σήμερα στο πρόσωπό μου.

Μία τιμή, την οποία θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εκλαμβάνω με πρόσθετο αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την εκπλήρωση ακόμη περισσότερων πράξεων καθήκοντος.

Και θέλω να τονίσω ότι δεν έχω πράξει τίποτα περισσότερο από όσα το καθήκον μου υπαγορεύει. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το καθήκον αυτό συνδέεται στενά με τα παιδιά μας, την πρόοδο, την ευημερία και την με κάθε τρόπο διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Προτεραιότητα, την οποία έχουμε θέσει στην ύψιστη βαθμίδα ως Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμενοι με συνέπεια, σύνεση και αφοσίωση για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών στην χώρα μας.

Αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών, μέλημα της παρούσας διακυβέρνησης αποτελεί η οικοδόμηση μίας παιδοκεντρικής κοινωνίας, η οποία θα του παρέχει ασφάλεια και προστασία, εστιάζοντας παράλληλα στη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών και συνθηκών που θα του δώσουν τις γνώσεις, τις ευκαιρίες, αλλά και τα εχέγγυα να αναπτύξει στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές του.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι, μέσα από τη στοχευμένη πολιτική που υιοθετείται  και σε αγαστή συνεργασία με την Επίτροπο Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα ως προς τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών, ενώ έχει παραχθεί ένα πολυεπίπεδο έργο που άπτεται θεμάτων που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τα παιδιά.

Χαρακτηριστικά, και μεταξύ άλλων, αναφέρω:

  • Την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε).
  • Τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.
  • Τον διορισμό Συμβουλίου επιφορτισμένο με την ευθύνη της προώθησης, της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και του ελέγχου της εφαρμογής της Στρατηγικής. Ήδη από την εφαρμογή μεγάλου αριθμού των δράσεων και πολιτικών, που απορρέουν από την Στρατηγική και τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, η χώρα μας κατέστη υπόδειγμα καλής πρακτικής που επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία του «Σπιτιού του Παιδιού», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των παιδιών-θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, στις αναγκαίες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας μέσα από ένα προστατευμένο πλαίσιο τη μείωση της οποιασδήποτε πιθανότητας επανατραυματισμού και στιγματισμού τους.
  • Την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον τομέα της υγείας.
  • Την προώθηση νομοθεσιών για αναμόρφωση του δικαίου σε συναφή με τα παιδιά θέματα. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνω το πρωτοποριακό νομοσχέδιο με το οποίο εγκαθιδρύεται ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
  • Τη συμμετοχή των παιδιών όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για την κατάρτιση πολιτικών που τα αφορούν και τα επηρεάζουν, στη βάση απευθείας διαβουλεύσεων με τους Υπουργούς και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
  • Προωθούμε επίσης, τη δημιουργία του Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας αποσκοπώντας στην πολύπλευρη παροχή επιστημονικής και κοινωνικής συνδρομής στις οικογένειες.
  • Όσον αφορά τον χώρο της Παιδείας, συνεχίζουμε τον σταθερό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με γνώμονα τη βελτίωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων όλων των μαθητών, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος ευρύτερα.
  •  Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Κύπρο ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οικογένειες με παιδιά, αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι, μεριμνώντας για την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, τη ψυχολογική στήριξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επενδύοντας στην ποιοτική παιδική ηλικία και προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών δημιουργούμε τους αυριανούς κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Πολίτες, οι οποίοι μεγαλώνοντας θα αντιμάχονται με αποφασιστικότητα την όποια μορφή βίας και εκμετάλλευσης και θα υπερασπίζονται με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχοντας πλήρη επίγνωση λοιπόν της σημασίας αυτής, αλλά και της οφειλής μας για τη διασφάλιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών σε κάθε πλαίσιο και επίπεδο, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τον σκοπό αυτό, τόσο σε θεσμικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι η άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία και οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών που πλαισιώνουν το Φόρουμ, θα συμβάλουν προς την ενίσχυση της προσπάθειάς μας αυτής.

Επιτρέψτε μου επομένως, να συγχαρώ θερμά το «Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τόσο για την πρωτοβουλία όσο και την άψογη διοργάνωση.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μία φορά τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση να χαιρετίσω το φόρουμ και ιδιαιτέρως για την ξεχωριστή τιμή που μου απονέμεται σήμερα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)