Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2019 12:52

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού – 5 Δεκεμβρίου

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού (International Volunteer Day) για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος της ημέρας είναι να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια εθελοντές σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία για προώθηση της ενεργού πολιτότητας και του εθελοντισμού, για ενθάρρυνση των Κυβερνήσεων να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των εθελοντών και για αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του Εθελοντισμού στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η UN Volunteers, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Εθελοντισμό, επέλεξε ως θέμα της φετινής ημέρας το «Γίνε εθελοντής για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς», εστιάζοντας στον Στόχο 10-Λιγότερες Ανισότητες των 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ, για την επιδίωξη της ισότητας μέσω του εθελοντισμού. Η ενεργός πολιτότητα κι ο εθελοντισμός παρέχουν ευκαιρίες στους ανθρώπους, ειδικά σε όσους βιώνουν τον αποκλεισμό, να επηρεάσουν θετικά τις δικές τους ζωές και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στις κοινότητές τους, προσφέροντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους. Μέσα από τον εθελοντισμό, οι κοινότητες ανά τον κόσμο γίνονται πιο αλληλέγγυες και πιο δεκτικές.

Η Κύπρος αποτελεί μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τον Τρίτο Τομέα και συγκεκριμένα για τον εθελοντισμό, την ενεργό πολιτότητα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετείται ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τα θέματα αυτά, χάρη στη δημιουργία του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2013. Στόχος του Γραφείου μας είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, η ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας από μικρή ηλικία, η καλλιέργεια του εθελοντισμού σε όλο τον ενεργό πληθυσμό και η στήριξη των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έχοντας αυτό τον πολυδιάστατο ρόλο, προβαίνουμε σε διάφορες ενέργειες/δράσεις και συνάπτουμε στρατηγικές συνεργασίες με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη: την οργανωμένη και τη μη οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, το εθελοντικό κίνημα, τις ΜΚΟ, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κρατικές Υπηρεσίες.

Στη χώρα μας, κύρια πολιτική του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ είναι η ενθάρρυνση της ενεργού πολιτότητας στα παιδιά και στους νέους, αναδεικνύοντας τις σημαντικές της αξίες στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης του χαρακτήρα, καθώς και ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης της παραβατικότητας και των εξαρτήσεων. 

Το Γραφείο μας έχει προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών, που αφορούν τη λειτουργία των εθελοντικών, των μη κυβερνητικών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, στα θέματα της οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου τους και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των πολιτών, σε σχέση με το σημαντικό έργο που επιτελούν. 

Στο ίδιο πλαίσιο, δημιουργήσαμε υποδομές για στέγαση ΜΚΟ, παραχωρώντας τους γραφειακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, αλλά και αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων. Ήδη, λειτουργούν δύο «Σπίτια του Εθελοντή», ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λάρνακα. Στόχος του Γραφείου μας είναι η δημιουργία ενός «Σπιτιού του Εθελοντή» σε κάθε επαρχία, ούτως ώστε να καλυφθούν οι βασικές στεγαστικές ανάγκες των οργανώσεων. Στο παρόν στάδιο, δημιουργείται «Σπίτι του Εθελοντή» στην Κοφίνου, έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας, για να εξυπηρετεί τις οργανώσεις και τους εθελοντές, που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για δημιουργία «Σπιτιού του Εθελοντή» στην περιοχή Τροόδους, το οποίο θα παρέχει και τη δυνατότητα διανυκτέρευσης στους εθελοντές.

Κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουμε εκδώσει, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, τα Έγγραφα Πολιτικής «Η Οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο», «Χάρτα της Ενεργού Πολιτότητας και του Ενεργού Πολίτη» και «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών/ριών». Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκδώσαμε το Εγχειρίδιο «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία», που περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις και καλές πρακτικές για τον εθελοντισμό. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, αναπτύξαμε ηλεκτρονικά εργαλεία για υποβοήθηση του έργου των ΜΚΟ, όπως την ιστοσελίδα/πλατφόρμα www.prosfero.com.cy. Προβαίνουμε σε καινοτόμες δράσεις και προγράμματα, όπως τη διοργάνωση του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή 700 νέων, και τη δημιουργία Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Εθελοντών κατά τη διάρκεια καταστροφών ή/και εκτάκτων επεισοδίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Επίσης, το καλοκαίρι εφαρμόστηκε, με τη συμμετοχή 350 εθελοντών από ΜΚΟ, το πρόγραμμα «Παρατηρητές των Δασών και της Υπαίθρου», με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών. 

Ο σύγχρονος εθελοντισμός και η ενεργός πολιτότητα καλύπτουν οριζόντια όλους τους τομείς της κοινωνίας και ο ρόλος τους είναι εξίσου σημαντικός σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναλαμβάνει τη χάραξη της πολιτικής της Κύπρου, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές.

Με την ευκαιρία αυτή, συγχαίρουμε όλους τους εθελοντές και ενεργούς πολίτες για την ανεκτίμητη ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά του τόπου μας. Οι αξίες τις εθελοντικής προσφοράς είναι στοιχείο πολιτισμού και ανθρωπισμού. 

(ΜΓ/ΕΙ)