Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2019 13:02

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις

Η δική μας κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε στον υπεύθυνο δρόμο της διπλωματίας που ήδη ακολουθεί η Κυβέρνηση, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τα κράτη που επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές ενέργειες και εξαγγελίες της Τουρκίας σε σχέση με τα κατεχόμενα, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «πρόκειται για μια συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να στρατικοποίηση το όλο κλίμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή.

Η όλη προσπάθεια της Τουρκίας στέκεται εμπόδιο και στην προσπάθεια που ήδη ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο για να διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη, να δρομολογηθεί μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη η οποία θα οδηγήσει σε όρους αναφοράς, αλλά και στη διάνοιξη του δρόμου για να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Οπότε θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας δεν βοηθούν καθόλου σε σχέση με την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Αυτή η προσπάθεια, δηλαδή η θέληση της Τουρκίας να στρατικοποιεί τα κατεχόμενα και να ενισχύει τις ήδη ισχυρές στρατιωτικές δυνατότητες που έχει στα κατεχόμενα δεν είναι τωρινή. Την είδαμε να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα να σας θυμίσω και την επιμονή της Τουρκίας στην προσπάθεια που έγινε στο Κραν Μοντανά όπου εκεί είδαμε την Τουρκία να επιμένει σε μια Βάση στην Κύπρο, μια μόνιμη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ωστόσο, η δική μας κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε στον υπεύθυνο δρόμο της διπλωματίας που ήδη ακολουθεί η Κυβέρνηση».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει στον δρόμο της αξιοποίησης των διπλωματικών μέσων που διαθέτει. Πρόθεση δική μας δεν είναι να συμβάλουμε στην περαιτέρω όξυνση του κλίματος, αλλά να αναλάβουμε και να αναλαμβάνουμε εκείνες τις δράσεις που οδηγούν στον μέγα στόχο που είναι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν θα αξιοποιηθούν περαιτέρω οι τριμερείς συνεργασίες προς τον σκοπό αυτό, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με όλους τους εταίρους της είτε αυτοί είναι χώρες της περιοχής είτε είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόθεση είναι, οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από αυτές τις συνεργασίες να προχωρήσουν. Οι ενέργειες της Τουρκίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε οπωσδήποτε η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση, και θα τη συνεχίσει, με τα κράτη που επηρεάζονται από αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας». 

(ΡΜ/ΑΧ)