Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2019 14:26

Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και συγκίνηση, που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα Αποδήμων, φίλο Κώστα Βλάσση και τη φίλη Υπουργό Διασποράς Αιγύπτου, Nabila Makram.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την 7η τριμερή συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που διεξήχθη στις 8 Οκτωβρίου 2019, στο Κάιρο. Η συνάντηση μας εντάσσεται, ακριβώς, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή.

Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων κορυφής μας, μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας. 

Υπό το φως των διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών, και δεδομένης της ρευστής και απρόβλεπτης κατάστασης στην περιοχή μας, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Οι τρεις χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και αρκετά παρόμοια πολιτιστικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια σχέση γνήσιας φιλίας, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων όπου και οι τρείς χώρες μας διαθέτουν ισχυρές διασπορές.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, στην παρουσία των συνεργατών μας, να συζητήσουμε και να θέσουμε τις προτεραιότητες μας και τους στόχους της συνεργασίας μας όσον αφορά τη διασπορά. Συζητήσαμε συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση της δυνατότητας της οργανωμένης διασποράς των τριών χωρών με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων μας.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της διασποράς μας. Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή και περισσότερο υποσχόμενη βάση για προώθηση των κοινών μας στόχων.

Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων νεολαίας στις τρείς χώρες εντός του καλοκαιριού του 2020, ενόψει και σχετικής αναφοράς για το πρόγραμμα αυτό στην τριμερή διακήρυξη μεταξύ των αρχηγών κρατών μας. Παράλληλα, συμφωνήσαμε σε συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των τριών χωρών μας, αλλά και σε παραχώρηση υποτροφιών σε νέους της διασποράς των τριών χωρών.

Μέσα από το τριμερές πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ ήδη πραγματοποιήθηκαν τρεις δράσεις, στην Αλεξάνδρεια τον Μάιο του 2018 (ενώπιον τον Προέδρων των τριών χωρών), στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2018 και στη Μελβούρνη τον Μάρτιο του 2019. 

Τώρα προγραμματίζεται η τέταρτη δράση η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική, όπου και οι τρεις χώρες έχουμε οργανωμένη διασπορά.

Αγαπημένοι μου φίλοι Nabila και Κώστα,

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ένα μοναδικό δεσμό αιώνων, μία γνήσια σχέση και φιλία που βασίζεται σε σταθερές αρχές και αξίες δημιουργώντας ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Η διασπορά μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι και ο μεγάλος στόχος των συνεργασιών με άλλες χώρες υπό την προεδρία των ηγετών μας.

Είμαι σίγουρος πως σε στενή συνεργασία θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την κοινή μας στρατηγική, τους κοινούς μας στόχους για τη διασπορά των τριών χωρών μας.

(ΕΚ/ΣΧ)