Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-01-2020 06:56

Παρέμβαση του Πρόεδρου της Βουλής, χθες στις εναρκτήριες εργασίες της 25ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στον Καναδά

Άρχισαν χθες Τρίτη 7 Ιανουαρίου επίσημα στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, οι εργασίες της  25ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης. Την εναρκτήρια τελετή προσφώνησαν η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, κα Julie Payette και οι Πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, κ.κ. George Furey και Anthony Rota, αντίστοιχα.  Στη Διάσκεψη  συμμετέχουν 49 Πρόεδροι Κοινοβουλίων από 35 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας.

 Στα πλαίσια των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των κοινοβουλίων ως θεσμών που προάγουν τον ειλικρινή διάλογο, την ευθύνη λογοδοσίας και τη διαφάνεια. Στην τοποθέτηση του, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πολιτικές διεργασίες και στην απάθεια και τον σκεπτικισμό που παρατηρούνται ανάμεσα στους πολίτες, ως βασικά εμπόδια και προκλήσεις στην προσπάθεια των κοινοβουλίων να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες. 

Ως εκπρόσωποι του λαού, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία διαύλων άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του νομοθετικού Σώματος, των βουλευτών και της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ενημερωμένοι και εύχρηστοι ιστότοποι και οι νέες τεχνολογίες στο σύνολό τους, πρόσθεσε, είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινοβούλια, ως μέτρα για την καλύτερη επικοινωνία και πληροφόρηση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο. Η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ,τόνισε, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης και ενίσχυσης των τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων πληροφόρησης που χρησιμοποιεί, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης των περιττών δαπανών. 

Αναφερόμενος ειδικότερα σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και του Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής  έκανε εκτενή αναφορά στο «Σπίτι του Πολίτη», που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, ως σημείο επαφής των πολιτών και κέντρο πληροφόρησης για όλα όσα αφορούν το Κοινοβούλιο.   

Η σημαντικότερη, ωστόσο, μεταρρύθμιση αναφορικά με τη διασφάλιση λογοδοσίας και διαφάνειας, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, αφορά στην προετοιμασία και τη σχεδιαζόμενη θέσπιση Κώδικα Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας για τους βουλευτές και το προσωπικό, που καταρτίστηκε από τις Υπηρεσίες του Σώματος σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, νομικούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Κώδικας, που πρόκειται σύντομα να συζητηθεί με τα Μέλη του Κοινοβουλίου και να τεθεί σε εφαρμογή, καλύπτει διάφορες καταστάσεις συγκρούσεων συμφερόντων, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, ζητημάτων προσωπικών / ιδιωτικών συμφερόντων, ασυμβατότητας, δώρων και άλλων πλεονεκτημάτων και εισάγει κανόνες για την αλληλεπίδραση βουλευτών με τρίτα μέρη, που ενδέχεται να επιδιώξουν να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής παρότρυνε τους ομολόγους του να είναι δεκτικοί στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς τα Κοινοβούλια μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από την εποικοδομητική προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις.   

                                                                                                                 ----------------

ΑΜ/ΕΙ