10-04-2025 14:29
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσχέδιο Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου
Στο πλαίσιο των εργασιών του Δεύτερου Μέρους της Συνόδου 2025 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος με θέμα το προσχέδιο Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου.
O κ. Λουκαΐδης, μιλώντας στην Ολομέλεια εκ μέρους της Πολιτικής του Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στο προσχέδιο της Σύμβασης, σημειώνοντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο μία θλιβερή έκβαση της τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί έγκλημα που συχνά διαπράττεται σκόπιμα και παραμένει ατιμώρητο. Δεδομένου ότι σκοπός της Σύμβασης είναι η ποινικοποίηση πράξεων που βλάπτουν ή ισοδυναμούν με οικοκτονία, ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε ότι είναι, τόσο ηθικά όσο και νομικά, αναγκαίο να καθιερωθεί ευρύτερα ο όρος αυτός, ώστε να περιγράφει κατάλληλα την σκόπιμη και εκτεταμένη καταστροφή των οικοσυστημάτων, η οποία δεν αποτελεί μόνο επίθεση στη φύση, αλλά και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπονόμευση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε, ακολούθως, ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν περιορίζονται σε εθνικά σύνορα και δεν διαπράττονται μόνο σε περιόδους ειρήνης. Οι πρόνοιες της Σύμβασης, ανέφερε, θα πρέπει να εφαρμόζονται και σε συνθήκες ένοπλων συγκρούσεων, κατοχής και πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, είναι αδύνατο να αγνοηθεί η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στη Γάζα όπου, εν μέσω πολέμου, έχουν εκπεμφθεί περισσότεροι από 300.000 μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ έχουν μολυνθεί οι υδάτινοι πόροι και έχει, ουσιαστικά, αφανιστεί η βιοποικιλότητα και η γεωργία ολόκληρης της περιοχής. Αυτό που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, πρέπει να χαρακτηριστεί ως αυτό που είναι: περιβαλλοντικός πόλεμος και οικοκτονία.
Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της Πολιτικής του Ομάδας, για την απόφαση αποδυνάμωσης του μηχανισμού παρακολούθησης της Σύμβασης. Χωρίς ισχυρή και ανεξάρτητη εποπτεία, τόνισε, η εν λόγω ιστορική πρωτοβουλία του Οργανισμού ενδέχεται να μετατραπεί σε μια ακόμη δήλωση άνευ περιεχομένου.
Ο κ. Λουκαΐδης χαιρέτησε τις προτάσεις της Συνέλευσης για διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των αδικημάτων με τη συμπερίληψη της παράνομης αλιείας, της παράνομης υλοτομίας και την παράλληλη προστασία των μυκήτων ως μέρος της χλωρίδας και της πανίδας, στο πλαίσιο μίας ολιστικής θεώρησης των οικοσυστημάτων
Εξάλλου, σημείωσε καταληκτικά, η Αριστερά πάντα υποστήριζε την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, όχι ως προνόμιο για τους λίγους, αλλά ως δικαίωμα για όλους, επισημαίνοντας ότι οι κοινότητες που πλήττονται δυσανάλογα από το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι πάντα εκείνες που φέρουν τη λιγότερη ευθύνη, οι φτωχότερες και οι πιο περιθωριοποιημένες.
Πρέπει επισήμανε, ολοκληρώνοντας, όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που παρέχει η Σύμβαση για την καλύτερη προστασία των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων αλλά και την άμεση ποινική δίωξη όσων τα παραβιάζουν.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα